Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Pridne žuželke, ki bodo poskrbele za red na vrtu

Zeleni raj, 26.05.2019 15:01:07

Narava je v dolgih stoletjih poskrbela, da se za vsakega »sovražnika« živih bitij najde njegov nasprotnik, tudi pri rastlinah. V naravi, tudi na našem vrtu, živijo številni nasprotniki težav, ki se pojavljajo pri vrtnarjenju in sadjarjenju.

Delite na:
Pridne žuželke, ki bodo poskrbele za red na vrtu
Če med sprehodi v naravo vidite pikapolonice, jih lahko nekaj v škatlici prinesete domov in jih odložite kar na rastline, naseljene z ušmi. Dreamstime

Po nekaterih podatkih naj bi bilo 60 odstotkov žuželk v naravi koristnih, samo deset odstotkov škodljivih. Povsem enako pravilo velja za glivice, viruse, bakterije, celo nematode (ogorčice) in druge, še manjše organizme. Vse to danes s pridom izkoriščamo za varstvo rastlin. Tokrat se bomo posvetili samo žuželkam, ki jih pravzaprav dobro poznamo.

60 odstotkov žuželk v naravi naj bi bilo koristnih, samo 10 odstotkov pa škodljivih.

Pikapolonica

Med koristnimi so skoraj vse, vendar sta najpožrešnejši dvopika in sedempika polonica. Rumena pikapolonica je ponekod opisana kot tista, ki se prehranjuje tudi s hifami pepelaste plesni.

kačji pastir.jpg
Veliko dobrega dela bodo na našem vrtu opravili tudi kačji pastir, bogomoljka in številni drugi koristni hroščki.
Dreamstime

Tenčičarica 

Žuželka se prehranjuje večinoma s cvetnim prahom in medičino, njena požrešna ličinka pa v svojem kratkem razvoju pospravi celo več škodljivcev kot ličinka pikapolonice.

Muha trepetavka 

Pogosto jo zamenjamo za oso, saj se je v obrambo pred ptiči zamaskirala v enaki barvi, rumeno in črno. Le po letu, ki je hiter, raven in z ostrimi, skoraj pravokotnimi obrati, jo ločimo od ose. Odrasla žuželka se hrani z medičino, njena ličinka pa je pravi plenilec škodljivcev.

Tenčičarica.JPG
Ličinka tenčičarice pohrusta celo več škodljivcev kot ličinka pikapolonice.
Wikipedia

Pajki

Vsi poznamo in celo vestno preganjamo pajke in trgamo njihove mreže. Pa se zavedate, da se v njihove mreže ujamejo številni škodljivci? Pajkova mreža med rastlinami paradižnika, v rastlinjaku ali tudi v hlevu pomeni veliko manj škodljivcev. Zato zunaj, v naravi pajkovih mrež ne razdiramo, temveč jih pustimo.

Strigalica

Res je, da se ne sme preveč razmnožiti, saj se včasih loti tudi listov nekaterih okrasnih rastlin, a ta škoda je največkrat povsem zanemarljiva. Na sadnem drevju nam pridno pomaga uničevati kolonije uši, saj te s svojimi močnimi čeljustmi uspešno pregrizne in tudi poje.

Objavljeno v reviji Zeleni raj.