mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Preženite neljube goste

Alenka Kavcic, 18.08.2019 13:00:00

Mravlje v kuhinji, ščurki v kopalnici ali miši v kleti, nihče ni varen pred njimi in lahko se naselijo tudi v vaš dom. Ne glede na to, katera vrsta parazita si je izbrala vaš dom, je treba nezaželene goste čim prej odstraniti, preden storijo veliko škode. Ose si bodo z veseljem prisvojile jagodno torto, grde muhe nam sedajo na meso z žara in mravlje gradijo svoje ceste skozi vaše stanovanje.

Delite na:
Preženite neljube goste
Miši se ne ujamejo samo na slanino - tudi vonj sira magično privlači glodavce in jih zvabi v past. dreamstime

Ob tem pa vsi naši nepovabljeni živalski gostje v hiši še zdaleč niso škodljivi ali celo nevarni. Nenevarni pajki so koristni kot lovci na muhe in zablodele vešče je večinoma le premamila privlačna svetla luč v spalnici.

Te živali preprosto vrnite na prosto. Uporaba kemičnega strupa bi bila neprimerna in bi škodila tudi našemu zdravju. Proti mrčesu pa morate takoj ukrepati. Posamezne živali odstranite, če pa se pojavijo v večjem številu, morate načrtno ukrepati, vendar pa je tudi v tem primeru priporočljivo, da sprva uporabite preprosta, človeku neškodljiva sredstva. Če ta ne pomagajo ali pa ni jasno, za katerega škodljivca gre, bo najbolje, da se obrnete na strokovnjaka za zatiranje škodljivcev. 

Na kaj moramo biti pozorni pri zatiranju škodljivcev

 Če so k vam prišli nepovabljeni gostje iz živalskega sveta, morate najprej ugotoviti, za katero vrsto gre. Posamezne mravlje ali druge žuželke lahko odstranite s sesalnikom, če se živalim ne želite preveč približati. Če se škodljivci, na primer ščurki, pojavljajo vedno znova, je priporočljivo, da začnete izvajati preventivne ukrepe. Vsa živila v kuhinji naj bodo tesno zaprta in vse špranje zatesnjene, da se žuželke ne ugnezdijo. 

Ustavite mravlje

Da mravlje odvrnete od vstopa v hišo, pri vseh vhodih v stanovanje razporedite nageljnove žbice. Če so se mravlje že ugnezdile, nastavite naslednjo past:

1 žlico sladkorja in 2 žlici kvasa raztopite v 1/2 l vode. Raztopino nalijte v plitve posode in jih razpostavite po stanovanju. 

Odstranjevanje mravljišč

Na vrtu mravljišč ne razgrebajte, saj mravlje uničujejo številne rastlinske škodljivce. Gnezda v hiši pa raje odstranite. Zmešajte kafro in špirit in tekočino polijte po mravljišču. Kafra je bela, kristalna snov močnega, prodornega, aromatičnega vonja. Pridobivajo jo iz smole tropskih dreves, kupite pa jo lahko v bolje založenih trgovinah, kjer prodajajo eterična olja. Če pa je mravljišče v duplini, lahko uporabite čisto kafrovo olje. 

Vrvica, ki lovi muhe

 Mastiks pridobivajo iz smole sredozemskega grma in ga dobite v lekarnah. Potrebujete 50 cm vrvi, kos smole, solatno olje in nekaj kapljic mastiksa. Smolo stopite. Zmešajte jo s približno pol tolikšno količino solatnega olja, kot je smole, in umešajte mastiks. Vrvico namočite v mešanici. 

Mravlje pobegnejo pred vonjem paradižnikovih listov ali krebuljice. .jpg
Mravlje pobegnejo pred vonjem paradižnikovih listov ali krebuljice.
Dreamstime

Zelišča proti moljem

Molji se ognejo omaram, ki jih redno zračite. Prav tako ne prenesejo vonja nekaterih zelišč, med njimi abrašice, lovorja v kafri, vratiča, cvetov sivke ali bezga ter dišeče perle. Poiščite tanko bombažno tkanino in jo sešijte v vrečko. Napolnite jo s poljubno mešanico prej naštetih zelišč, zavežite z vrvico in položite med perilo ali oblačila. 

Proti ščurkom

Kuhinjske ščurke privablja vlaga. Pazite, da poda pri pomivanju ne boste preveč zmočili. Če pa se že pojavijo, zmešajte boraks, moko in sladkor in zmes potresite na primernih mestih. Postopek večkrat ponovite. Otrokom in živalim preprečite dostop. 

Odstranjevanje osirjev

Ose pičijo, kadar so ogrožene ali kadar se približamo osirju, zato bo najbolje, če osirje v hiši ali njeni bližini odstranite. Potrebujete mehko krpo in mešanico terpentina in špirita. Ko se stemni in je roj v osirju, krpo namočite v terpentin in z njo ovijte konec dolge palice. Krpo potisnite čim globlje v odprtino osirja. 

Koristni nasveti

Sladka hrana in pijača poleti nezadržno privablja ose, ki kar lezejo v kozarce..jpg
Sladka hrana in pijača poleti nezadržno privablja ose, da kar lezejo v kozarce.
dreamstime

Kako nezaželene živali preženemo ali ujamemo v past:

 Mravlje pobegnejo pred vonjem paradižnikovih listov ali krebuljice. 

 Sladka past za mravlje je izdelana iz čiste gobe, na katero potresemo sladkor. Mravlje se bodo hitro vselile. Gobo zatem vržemo v krop.

 Poti mravelj potresemo s soljo, pecilnim praškom ali apnom.

 Muhe ne pridejo v hišo, če na okenski polici v lončkih raste ricinus, paradižnik ali bazilika.

 Vonj po razobešenih šopkih mete ali sivke preganja muhe.

 Kočiče privabite z izdolbenim krompirjem, ki ga po uporabi zavržete na kompost.

 Kuhinjske ščurke iz lukenj in špranj preženete s kafro. Zatem morate skrbno zatesniti ali zapreti vse luknje.

 Na mesto, kjer se zadržujejo ščurki, položite krpo, namočeno v pivo, in jo nato vrzite v krop. 

 Komarji ne bodo prišli v sobo, če nastavite odprto stekleničko z nageljnovim oljem.

 Če se v hiši pojavljajo posamezne miši, še ne potrebujete mišnice. Raje nastavite šopke poprove mete in prave kamilice ali pa razpostavite posode z oljem poprove mete.

Papirnat trak premažete z lepilom in obesite, da se nanj prilepijo muhe in komarji. Preizkušeno in z
Papirnat trak premažete z lepilom in obesite, da se nanj prilepijo muhe in komarji.
dreamstime

 Domače živali brez nadležnih zajedavcev:

 Če ima ptič pršice, na kletko obesite debelo belo krpo. Pršice bodo sedle nanjo in lahko jih boste odstranili.

 Psu, ki so ga napadli zajedavci, na ležišče položite orehovo listje. 

 Psa in mačko rešite mrčesa tako, da zavrete dve žlici vermuta in liter vode ter pustite pokrito stati nekaj ur. S to mešanico živali temeljito zdrgnite kožuh, nato ga dobro splaknite in na koncu prečešite.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 32, 2. 8.2019