Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Prevelika pričakovanja po poroki lahko uničijo vajin odnos

A. K., 19.07.2019 14:00:00

Večina, predvsem ženske, zakon povezuje z večjo srečo, popolno pripadnostjo in povezanostjo. V zakonu naj bi se partnerja nenehno dopolnjevala, nadgrajevala in potrebovala podporo drug drugega, pa naj gre za čustveno podporo v težkem času ali za udeležbo na dolgočasnem dogodku. Toda nekatera pričakovanja so nerealna in lahko uničijo odnos. Poroka ni zagotovilo za večno skupno življenje in srečo. Morali bi se zavedati, da v zakonu sreča ni cilj, temveč je posledica globokih in iskrenih odnosov, pri čemer vsak ohrani lastne interese in želje.

Delite na:
Prevelika pričakovanja po poroki lahko uničijo vajin odnos
Prevelika pričakovanja po poroki lahko uničijo vajin odnos. dreamstime

Kaj je torej sprejemljivo in kdaj so pričakovanja prevelika in nerealna?

- Nikoli ne zahtevajte, da izbere med vami in svojo mamo

Ne glede na vaše težave s taščo – morda jo včasih postavlja na prvo mesto ali pa se vaše osebnosti samo spopadajo –, najbolje bo, da se resnično potrudite za razjasnitev problema. Navsezadnje je razlog, zakaj sploh obstaja. S taščo ne načenjajte konfliktnih tem, temveč naj te stvari uredi vaš mož, njen sin. Zdrav odnos med taščo in snaho je bistvenega pomena, če želite ohraniti srečen zakon. Naj se tašča še tako moti, je včasih le bolje popustiti. Za ljubi mir namreč. Se vam ne zdi, da je bolje kdaj utihniti in biti srečen, zadovoljen in umirjen? Ko med vama nastane nesoglasje, si vzemite minuto, da stvari ostanejo v perspektivi, in se potem zasebno pogovorite s svojim možem o tem, kako lahko skupaj poiščete rešitev.

Nikoli ne zahtevajte, da izbere med vami in njegovo mamo.jpg
Nikoli ne zahtevajte, da izbira med vami in svojo mamo.
dreamstime

- Partner v resnici ne sme biti tudi vaš najboljši prijatelj

Vaš mož bi vas moral slišati v težkih časih. A ne sme nujno biti oseba, na katero se obračate, kadar si zaželite le babjega čveka. Zato morate imeti prijateljico, saj prijatelji obogatijo naše življenje. Moški in ženske imajo običajno drugačne teme pogovorov in tudi pri reševanju problemov uporabljajo različne pristope. Moški iščejo jasne rešitve in koristne nasvete, ženske pa skušajo vzpostaviti vzdušje intimnosti ter pri prizadevanju za krepitev odnosov izražajo skrb in empatijo. Za večino žensk razprava o problemu pomeni priložnost za raziskovanje, poglobitev ali okrepitev odnosa z osebo, s katero se pogovarjajo. Torej, če želite nasvet, kako rešiti problem, se raje posvetujte s prijateljico.

- Vsak moški rad pogleda lepo žensko, zato mu tega ne prepovedujte

Bodite iskreni: ali ne opazite privlačnega moškega v kavarni ali tistega, ki se poti v telovadnici? Kaj pa moški, ki se vam je pravkar nasmehnil na ulici, ali tisti, ki ste ga pravkar videli trgovini? Samo zato, ker ste poročeni, še ne pomeni, da nikoli več ne smete pogledati privlačnega moškega ali se nasmehniti privlačnemu neznancu. Tako tudi vi ne morete pričakovati, da vaš partner ne bo opazil lepe ženske. Moški so bitja, ki radi gledajo, opazujejo, še rajši pa so opaženi. Godi jim pozornost lepih žensk, in tega jim ne boste mogli izbiti iz glave. Če so stvari doma urejene, je malo verjetno, da bo skočil v objem druge. Če pa sumite, da vas vara, se morate z njim soočiti in se pogovoriti.

- Ne zahtevajte, da se odreče svoji strasti

Pametna in močna ženska od moškega nikoli ne zahteva, da se odpove svojim konjičkom ali delu, da lahko ta čas preživi z njo. Zato ne bodite jezni ali užaljeni, ko zamudi na večerjo in pride domov utrujen. Če boste nergali, bo vaš partner zaradi tega samo nesrečen. Ne gre za ignoriranje družine, temveč za to, da je tudi njegovo življenje sestavljeno iz več elementov. Kljub temu je ravnotežje ključnega pomena: njegova strast vam ne bi smela odreči rednega družinskega časa ali romantičnih večerov.

- Ne poskušajte spreminjati partnerja, naučite se ceniti razlike

Ko ste že dolgo skupaj, je naravno, da se občasno sprašujete: zakaj sem se poročil s to osebo? A ne pozabite, da je lastnost, ki jo zaničujete pri svojem možu, lahko ena od tistih, ki jih imate radi. Primer: sovražite, da ima težave z urnikom in da pozablja na stvari, hkrati pa vam je všeč njegova spontanost. Partnerja ljubite zaradi tega, kar je. Ne poskušajte spreminjati njegovih najbolj zakoreninjenih osebnostnih lastnosti in značaja. Torej, da, pomembno je, da pravočasno pobere otroke na popoldanskem treningu – a njegova navada, da bo zamudil deset minut na večerjo, morda le ni tako usodna. Naslednjič mu razložite, kaj je dolžnost vsakega člana družine, nato pa se pogovorita o individualnih odgovornostih. Partner ima svojo lastno voljo, zato mu ne skušajte vsiliti svoje ideje, ker gre za poskus nadvlade.

- Partnerja ne silite, da se odpove prijateljem ali družini 

Tudi prepirati se je treba znati.jpg
Tudi prepirati se je treba znati.
dreamstime

Morda se s kakšnim od njegovih prijateljev ali pa sorodnikov res ne razumete. A to še ne pomeni, da se mora partner tem ljudem odpovedati. Tudi če imajo nanj slab vpliv, to še vedno ni vaša odločitev. Moški cenijo prijateljstvo, ki so ga gradili več let, in vez med njimi in sorodniki ni nič manj pomembna. Vaš mož potrebuje zaupne prijatelje, prav tako kot vi. Potrebuje tudi ljudi, ki so »njegovi prijatelji«, namesto da bi imeli le nekaj skupnih prijateljev, s katerimi se družite. Če mu boste prepovedovali druženje z njegovimi prijatelji, bo nesrečen. Za nesrečo pa bo krivil vas.

- Ne pričakujte, da se bo spominjal vsakega trenutka v vajinem odnosu

Vi se še danes spominjate, kako ste bili oblečeni, ko sta se prvič videla. Spomnite se celo prvega poljuba in prvega zmenka z njim, medtem ko se vaš mož ne spomni niti datuma vašega rojstnega dne. A njegova pozabljivost ne pomeni, da mu ni mar. Znanstveni dokazi razkrivajo velike razlike med moškimi in ženskimi možgani. Te razlike so očitne pri razmišljanju, delovanju, čutenju in obnašanju. Ženske po navadi ohranijo čustvene spomine bolje kot moški, saj so veliko bolj čustvene in empatične v odnosu do moških. Bodite iskrene in mu povejte, kako pomemben je za vas kakšen pomemben mejnik, namesto da se užaljene obnašate kot majhne punčke, ker je spet pozabil na obletnico vajine poroke. Raje označite datum na koledarju ali mu dodajte opomnik v mobilni telefon. Če ga še vedno spregleda, bodite neposredni in mirno razložite, zakaj ste razočarani. Ne pričakujte pa, da vas bo telepatsko razumel.

- Skupna zanimanja

Zelo pomembno je, da partnerja čim več stvari počneta skupaj. Skupaj lahko kuhata, hodita plesat, se ukvarjata s športom, potujeta, ustvarjata in navsezadnje tudi rešujeta težave. Prav tako je pomembno, da si v partnerstvu ustvarita svoboden prostor, ki ne duši partnerjevih želja. Nič ne bo narobe, če se kdaj na tek odpravite sami in uživate v naravi. Saj se še spomnite, da ste pred zvezo veliko stvari počeli sami. Dajte mu priložnost, da občasno občuti vašo odsotnost. To vam daje prostor za dihanje in osebnostno rast.

- Tudi prepirati se je treba znati

Partnerja ne silite, da se odpove svojim prijateljem.jpg
Partnerja ne silite, da se odpove prijateljem.
dreamstime

Besede imajo moč in treba je znati ravnati z njimi. Poslušanje je prvi korak k temu, da dojamete bistvo partnerjevih besed. Pazite na besede, in ko pride do njih, jih previdno izberite, sicer lahko bolijo bolj kot vse drugo na svetu. Obstajajo destruktivni in konstruktivni načini prepiranja. Medtem ko konstruktivni partnerjema omogočajo izražanje občutkov, pogledov in mišljenj ter v končni fazi pripeljejo do kompromisa, za destruktivne velja, da se vedno vrtijo okoli ene in iste stvari, partnerja med njimi ne prideta do bistva težave, komunikacija pa se spusti na izjemno nizko raven. Biti pasivno-agresiven pa je ena izmed najbolj destruktivnih oblik komunikacije v odnosih. Ustvari negativni cikel, ki se le poslabša ter ustvarja občutke jeze in zamere. Če čutite, da vam mož dolguje opravičilo, ne zatirajte občutkov (to je pasivno) in ga ne napadajte (kar je agresivno). Namesto tega bodite samozavestni in izrazite čustva. Povejte mu, da vas boli, ker vas ignorira, in da se počutite grozne, ker vas ne upošteva in vas ne sliši. S tem boste jasno izrazili svoje mnenje in odprli pot za zdrav pogovor.

- Če vam ne pokaže čustev, še ne pomeni, da vas nima rad

Naslednjič ko partnerju zaupate svoje težave, on pa vas ne posluša, mu ne zamerite. Sam poskuša čim hitreje najti rešitev, ki bo odpravila vašo bolečino. Tega ne počne zato, ker vas noče poslušati, temveč zato, ker vas ima rad.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 6, 10. 6. 2019