utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: Krivci za lepe dneve bodo ...

bruno (2) Njena.si

MasterChef: Bruno bo z nagrado obdaril tudi Žiga

Preprosti jogijski gibi za vidno pomlajevanje obraza

Katarina Kecek, 15.10.2019 18:00:00

Vaje za obraz lahko delamo kadarkoli, ko imamo čas, lahko je to zjutraj ali zvečer, večkrat ko opravljamo obrazne vaje, hitreje bomo opazili pomlajevalni učinek. Poleg tega, da obrazna joga izboljšuje proizvodnjo kolagena in daje koži sijaj, ta obrazna telovadba pomaga tudi pri uravnavanju hormona ščitnice, kar posledično vpliva na harmonijo našega metabolizma.

Delite na:
Preprosti jogijski gibi za vidno pomlajevanje obraza
Vaje obrazne joge gladijo gube in učvrstijo obraz. dreamstime

Čeprav imamo na obrazu 58 mišic, najpogosteje uporabljamo le osem mišic, ki so na jeziku. Zaradi neaktivnosti preostale mišice počasi atrofirajo, to pa vodi v pospešeno staranje, saj koža postane bolj mehka, mlahava in naš obraz dobi videz utrujenosti. Spodaj opisane vaje lahko delamo kjerkoli in kadarkoli, v kopalnici, v avtu, med čakanjem na sestanek .... vzelo nam bo le nekaj minut na dan, po dveh mesecih redne vadbe pa bomo na obrazu opazili vidne učinke te pomlajevalne terapije.  

Vaje bodo še učinkovitejše, če bomo pozorni tudi na dihanje, med izvajanjem naj bo naš dih počasen in miren, dihajmo s trebuhom.

dreamstime_m_141013054.jpg
Obraz nam bo hvaležen, če mu bomo namenili nekaj minut na dan.
dreamstime

Proti vodoravnim črtam na čelu 

Konice prstov položimo na vrh čela, pod črto las. Sprostimo obrazne mišice, s prsti dvignemo čelo in se sprostimo. Naredimo vsaj deset ponovitev.

Proti navpičnim gubam med obrvmi 

Iztegnjene kazalce položimo na sredino obrvi. Trudimo se, da bi se namrščili, hkrati pa s kazalcema potisnemo obrvi na stran in tako ustvarimo upor čelnih mišic. Tudi to vajo ponovimo vsaj desetkrat.

dreamstime_m_47152188.jpg
S tem gibom bomo odpravili gube med obrvmi.
dreamstime

Za napeto čelo   

Položimo kazalce, upognjene v rahel lok, na obrvi. Obrvi dvignemo, s kazalcema pritisnemo na obrvi in jih utrdimo, potem pa obrvi potiskamo navzdol. Med potiskanjem obrvi štejemo do deset in potem popustimo. Ponovimo nekajkrat. 

Za utrditev vek 

Sredince položimo v notranji kotiček oči, kazalce pa na zunanji rob in kožo rahlo zategnemo. Pri tem hitro mežikamo z očmi, s prsti pa blokiramo premikanje kože okoli oči.  

dreamstime_m_42465089.jpg
Na koncu počivajmo nekaj minut in se osredotočimo na dihanje.
dreamstime

Za utrditev ličnic in čeljusti 

Pri tej vaji je dobro, če se uležemo, najbolje kar na tla oziroma na trdo podlago. Ležimo na hrbtu in sprostimo mišice vsega telesa. Z vilicami skušamo večkrat neprekinjeno kolesariti z ene na drugo stran in nato v nasprotno smer. Usta odpremo v obliki velikega O, nato pa kotičke ustnic razširimo na stran, tako da ustnice stisnemo ob zobe. To vajo ponovimo večkrat in začutili bomo, kako vse obrazne mišice delujejo. Na koncu naredimo »podolgovat« obraz (jezik prilepimo proti bradi in pogledamo proti čelu). Poskušamo tak položaj obdržati vsaj deset sekund. Super je, če to vajo ponovimo večkrat. Po vaji ostanemo v ležečem položaju še nekaj minut, še vedno smo pozorni na dihanje.  

dreamstime_m_89768040.jpg
Narobe obrnjen pes - postavite svet na glavo.
dreamstime

Za svežino celega obraza 

Če želimo svojemu obrazu povrniti svežino, je najbolje, da se postavimo na glavo, če zmoremo, ali pa v položaj sveče. Če nam ne prvi ne drugi telesni položaj ni domač, se postavimo v jogijski položaj narobe obrnjenega psa (ado mukha svanasana), ta ni tako težaven. Morda deluje smešno na prvi pogled, vendar gre pri tem za preprosto fizikalno pravilo. Če neka zadeva, v tem primeru koža na našem obrazu, toliko in toliko časa stoji pokonci, je logično, da nanjo vpliva tudi sila gravitacije. Izničimo to vlečenje sile navzdol, obrnimo vse na glavo in poglejmo svet iz druge perspektive. Naš obraz bo dobil novo energijo, kri se bo vrnila vanj in obrazne mišice bodo prisiljene premakniti svoj dolgotrajni položaj.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 39, 20.9.2019