Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Prepoved vožnje en dan v tednu vse bližja

A.Š., 08.02.2023 11:00:57

Delite na:
Prepoved vožnje en dan v tednu vse bližja
Mednarodna energetska agencija je Veliki Britaniji predlagala načrt nove politike, ki med drugim vsebuje tudi zmanjšanje hitrosti za 10 km/h in prepoved nedeljske vožnje v velikih mestih. Pixabay

Velika Britanija načrtuje radikalnejši pristop k boju proti podnebnim spremembam in del tega bi lahko bila tudi prepoved vožnje v velikih mestih ob nedeljah. Poročilo Komisije za okolje britanskega parlamenta ugotavlja, da bi moralo biti britansko transportno omrežje energijsko učinkovitejše in zmanjšati odvisnost od uvoza nafte, kar je sklep, ki so ga v zadnjem letu zaradi ukrajinske situacije sprejele tudi mnoge druge države. Mednarodna energetska agencija je Veliki Britaniji predlagala načrt nove politike, ki med drugim vsebuje tudi zmanjšanje hitrosti za 10 km/h in prepoved nedeljske vožnje v velikih mestih. Ukrep bi spremljale spremembe javnega potniškega prometa, ki bi ga država pocenila, prav tako pa bi se uvedle spodbude za pešce in kolesarje. Po izračunih Agencije bi na ta način prihranili več kot 10 milijonov litrov nafte.

Prepoved vožnje z osebnimi avtomobili v mestih en dan v tednu naj bi bil v Veliki Britaniji povsem dosegljiv cilj, saj ima država dobro razvit sistem javnega prometa, tako cestnega kot železniškega, zelo razširjeno pa je tudi kolesarjenje. Ukrep bi posledično razbremenil podeželje, saj bi bil ves promet s podeželja v mesto preusmerjen na javni prevoz.