IMG_20180401_134602 Odkrito.si

Tanja Žagar tega ne bo nikoli pozabila! S sinkom ...

sandra selihovic Svet24.si

Sandra ima jasno začrtan cilj

Žalostna ženska Petisvet.si

Žalostna resnica o njej, ki o drugih grdo govori!

cerkev svetega pavla_muenchen Svet24.si

VIDEO: Panika v cerkvi, košare z velikonočnimi ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan znova šokirala: zdaj je sporočila, ...

10_Miha_Perat Njena.si

Zvezde plešejo: Takšno soprogo ima Miha Perat

ema in milan Njena.si

Milan razkrinkal priljubljeno Emo?

Kako božič praznujejo po svetu?

C. R., 06.12.2018 13:01:30

December je tisti čas leta, ko so drevesa okrašena s svetlečimi lučkami, ulice so prekrite s kristalno belim snegom, družinska srečanja pa so polna izvrstne hrane in pijače.

Delite na:
Kako božič praznujejo po svetu?
Božič po svetu praznujejo na različne načine. Pixabay

Nekateri že razmišljajo o prvih darilih, spet za druge praznični čas pomeni ogromno obveznosti in stresa. Z namenom, da za nekaj minut pozabite na skrbi, ki jih prinaša december, bomo z vami delili nekaj zanimivosti, kako božič preživljajo v nekaterih državah, iz katerih priljubljena slovenska znamka kave pri nas, uvaža najboljšo surovo kavo.

Kava povezuje, navdihuje in združuje, zato se ob skodelici te črne razvade z nami podajte na popotovanje po prazničnih tradicijah nekaterih izmed držav, kjer pridelujejo kavo.

Brazilija

V Braziliji je za razliko od Evrope za božič zelo vroče, zato ga nekateri praznujejo kar na plaži v kopalkah. V Braziliji imajo zanimiv običaj, da na silvestrski večer nosijo perilo vseh barv, ki naj bi prinašalo srečo. Najpogosteje si oblečejo rdeče spodnje perilo, saj naj bi prinašalo srečo v ljubezni, ali pa rumeno, ki naj bi prinašalo denar. Božično večerjo mora nujno sestavljati tropsko sadje in riž z rozinami.

Kolumbija

Kolumbijci praznujejo božič ves december, praznovanja začnejo že 7. decembra in nadaljujejo vse do božiča. Zbirajo se družine in prijatelji, pojejo, jedo tradicionalno kolumbijsko hrano, berejo verze iz Biblije in praznujejo prihod božiča. Kolumbijci obožujejo december, saj za njih pomeni veliko zabave in dobre hrane. Posebno priljubljene jedi v tem času so sobunuelos (ocvrto pecivo) tamales (jed iz tortilj) natilla, manjar blanco (vrsti pudingov) in hojaldres (zvitki iz listnatega testa).

Indija 

V celotni Indiji organizirajo svečane prireditve in zabave. Nekateri božič praznujejo na plaži, v predelih rimskokatoliškega prebivalstva imajo navado imeti velika praznovanja v katedralah in cerkvah. V bolj odmaknjenih predelih domačini okrasijo vasi, kjer se cel december odvijajo nastopi in slavja. Mogočne bele cerkvice se bohotijo z mavričnimi lučkami. Večina Indijcev verjame, da je hrana pomemben del duhovne poti, zato dajo za božič še več poudarka na tradicionalno kulinariko.

Burundi – država v vzhodni Afriki

V Burundi se praznovanja začnejo že dober teden pred božičem, dogajajo se številne aktivnosti, med katerimi prevladuje potovanje po vsej državi in obiskovanje sorodnikov ter prijateljev. Božični večer večina ljudi preživi v cerkvi. Božična maša je zelo vesel dogodek, ki ga praznujejo s plesom in živahnimi ritmi bobnov, slavja pa lahko trajajo vso noč. Na božični dan si ljudje privoščijo boljši obrok kot sicer, če je le mogoče, jedo meso.