Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Pravljice za malo drugačne »princeske«

Tina Guček, Maja, 06.12.2018 15:01:28

Punce so dobile knjigo, v kateri glavna junakinja ni nebogljena princeska, ki se zanaša na pogumnega princa, temveč vzame svojo usodo v svoje roke.

Delite na:
Pravljice za malo drugačne »princeske«
Punce so dobile knjigo, v kateri glavna junakinja ni nebogljena princeska. Thinkstock Photos

»Nekoč, pred davnimi časi je živela princeska …« Tako se začne nemalo pravljic, ki so jih starši brali otrokom. Princeska se nato po navadi zaplete v kakšne težave - včasih ji življenje teži zlobna mačeha, včasih zlobni polsestri, včasih zlobne vile … a naposled se vsem zapletom navkljub od nekod vzame dobri princ (ki je seveda tudi nadvse čeden), ki reši vse težave in zgodba se konča z veličastno poroko ter neizogibnim: »in srečno sta živela do konca svojih dni«.

Na tisoče (kaj tisoče, na milijone) otrok in deklic je odraščalo ob takšnih pravljicah, potem pa se je zgodila prava revolucija. Punce so dobile knjigo, v kateri glavna junakinja ni nebogljena princeska, ki se zanaša na pogumnega princa, temveč vzame svojo usodo v svoje roke. Ne gre sicer za knjigo pravljic, ampak za knjigo o resničnih ženskah, ki so (ali so bile) nekaj izjemnega in so v navdih tako odraslim kot tudi otrokom. Zagotovo ste zanjo že slišali - gre za knjigo Zgodbe za lahko noč za uporniške punce, ki je še pred izidom postala pravi založniški fenomen. Avtorici Elena Favilli in Francesca Cavallo sta za izdajo potrebna sredstva na Kickstarterju zbrali v pičlih tridesetih urah, do konca kampanje pa se je na račun nakapljalo dobrih 600 tisoč dolarjev (več kot za katerokoli knjigo še neizdanega gradiva doslej).

pogumne-punce-naslovnica-jpg.jpeg
Pogumne punce
MK

Knjiga, ki navdušuje z vprašanji, kot so: »Kaj če se princesa ne bi poročila s princem na belem konju, ampak bi postala astronavtka?« »Kaj če polsestri ne bi bili ljubosumni, ampak prijazni in spodbudni?« »Kaj če bi kraljestvu v resnici vladala kraljica?« »In kaj če deklica kdaj ne bi bila »pridna«?« je tako navdušila, da je že dobila tudi nadaljevanje, svojo knjigo pa so dobili tudi fantje.

Po uporniških puncah še pogumni fantje

Ker tudi fantje ne potrebujejo več klasičnih »vzornikov«, kot sta princ na belem konju ali ubijalec zmajev, je mladi britanski pisatelj Ben Brooks napisal knjigo, v kateri se fantiči lahko zgledujejo po resničnih moških, ki so si drznili biti drugačni. Med njimi so Galileo Galilej, Nelson Mandela, Louis Armstrong, Daniel Radcliffe, Lionel Messi in Jamie Oliver. »Knjiga je obvezno branje za vse fante, ki si delajo skrbi, in vse starše, ki si delajo skrbi zaradi svojih sinov, ki si delajo skrbi,« je zapisal avtor. »Ob njej se boste zabavali in se veliko naučili, prinesla pa vam bo tudi zvrhano mero poguma in navdiha,« je še dodal.

006027-zgodbe-za-fante-ki-si-drznejo.jpeg
Zgodbe za fante, ki si drznejo.
Učila

Podobno knjigo je napisala tudi Slovenka!

Pred kratkim je izšla tudi knjiga Pogumne punce, katere avtorica je direktorica Inštituta 8. marec in znana aktivistka za enakopravnost spolov Nika Kovač. V njej predstavlja 30 punc - Slovenk in tujk - ki so s svojimi pogumnimi dejanji spreminjale svet. »Njihove zmage naj nas navdihnejo za povezovanje in ustvarjanje boljšega jutri. Za vse! Kajti če so zmogle one - zmoremo tudi mi,« je zapisala in dodala: »Punce že od nekdaj počnemo izjemne reči: gradimo šole, pišemo knjige, ustvarjamo umetnine, kolesarimo okoli sveta, planinarimo, delamo v tovarnah, se bojujemo za pravičnejši družbo in še in še. Toda stoletja je svet deloval po pravilih, ki so ženske odrivala na obrobje družbe ter njihovo dejavnost reducirala na skrb za moža, otroke in gospodinjstvo. Zato je skrajni čas, da na glas povemo, da smo dekleta pomembno sooblikovale zgodovino. In skrajni čas je, da se tudi naši dosežki vpišejo na svetovni zemljevid

zgodbe-za-lahko-noc-jpeg 1.jpeg
Zgodbe za lahko noč za uporniške punce
Učila

Nekaj citatov iz knjige Zgodbe za lahko noč za uporniške punce:
Frida Kahlo: »Kaj mi boste, noge, ko pa imam krila?«
Tamara de Lempicka: »Živim na obrobju družbe, pravila običajne družbe pa ne veljajo za ljudi, ki živijo na robu.«
– Rosa Parks: »Rada bi, da se me spominjajo kot človeka, ki je hotel biti svoboden ... da bi bili svobodni tudi drugi.«
Michelle Obama: »Vedno bodi zvesta sama sebi in nikdar ne dopusti, da bi te tuje besede odvrnile od zastavljenih ciljev.«
– Marie Curie: »V življenju se ni treba ničesar bati, vse je treba le razumeti.«

Objavljeno v reviji Maja št. 24, 23. 11. 2018.