Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Pravilno odstranjevanje ličil

Tina Lucu, 18.10.2019 11:00:00

Začnite z rdečilom, končajte s pudrom.

Delite na:
Pravilno odstranjevanje ličil
Odstranjevanje ličil Profimedia

Za brezhibno in čisto kožo je pomembno, da nikoli ne greste spat z ličili. Ampak to gotovo že veste. Malo manj pa je znano, da ima tudi odstranjevanje šminke, pudra in senčil svoja pravila. Obstaja namreč točno predpisan vrstni red, po katerem je čiščenje obraza najbolj učinkovito in zanesljivo uspešno.  

Zakaj?

Odstranjevanje ličil je nujni del nege kože. Ima številne koristi in ga že zato ne gre zanemariti:

- s površine kože odstrani ostanke kozmetike, umazanije, ki bi lahko vodile k vnetjem in povzročile prehitro staranje;

- zmanjša tveganje za razvoj mozoljev, ogrcev, pordelih mest in drugih kožnih nepravilnosti;

- z odstranjevanjem odmrlih celic pospešuje celično obnovo kože;

- zaradi krožnih gibov izboljša prekrvitev v koži;

- koži omogoča dihanje.

Pomembno je, da za odstranjevanje ličil ne uporabljate običajnega mila ali gelov za prhanje, saj so ti izdelki preveč agresivni in lahko uničijo zaščitni kožni plašč oziroma preveč izsušijo povrhnjico. Raje dajte prednost specialnim čistilom z blagimi, nežnimi čistilnimi sestavinami ali jih celo doma pripravite sami.

1. Najprej z obraza umaknite lase

Morda se vam to zdi popolnoma odveč, a naloge odstranjevanja ličil se boste veliko lažje lotili, če si boste lase speli v čop ali jih s pomočjo naglavnega traku odstranili z obraza. Tako bo vsa koža obraza, vratu in ob robu lasišča razgaljena. Zlasti ob lasišču se v kožo zažre največ ostankov ličil in umazanije, zato tega predela ne pozabite temeljito očistiti.

odstranjevanje, make-up, ličila
Odstranjevanje ličil
Profimedia

2. Začnite z ustnicami

Učinkovito odstranjevanje ličil naj se vedno začne z ustnicami. Ne glede na to, kakšno barvo šminke nosite (žarečo rdečo ali naravno rožnato), je odstranjevanje le-te vedno najbolj umazano delo in tudi zato ga je treba opraviti najprej. Zlasti tekoče šminke rade povzročajo preglavice, saj gre za najobstojnejše šminke na trgu. S pretiranim drgnjenjem ustnic boste le poškodovali občutljivo kožo in ustnice bodo razpokale, bolje je poiskati drugačno rešitev. Denimo vazelin. Nanesite ga na ustnice in počakajte, da učinkuje nekaj minut. Nato vzemite toplo brisačko in obrišite šminko v krožnih gibih. Po potrebi postopek ponovite.

3. Sledijo oči

V naslednjem koraku se premaknite na oči. Koža okoli oči je izjemno tanka in občutljiva in to morate imeti v mislih tudi pri odstranjevanju ličil. Bodite izredno nežni in ne drgnite. Za najboljši rezultat natrite kosem vate z izbranim čistilom in ga položite za nekaj minut na zaprte veke. Tako boste zmehčali ličila in jih kasneje že z nežnim potegom zlahka obrisali.

Nasvet: Če uporabljate vodoodporno maskaro, morate nujno uporabiti odstranjevalec vodoodpornih ličil. Ali pa namesto kupljenega odstranjevalca uporabite nekaj kapelj olivnega olja. To je posebej uspešno pri odstranjevanju trdovratnih črtal, poleg tega pa ne draži občutljive kože.

4. Zaključite s pudrom

Zadnji korak naj bo odstranjevanje pudra in podlage. V ta namen lahko uporabite kupljeno čistilo ali pa ga zmešate sami iz naravnih sestavin, na primer po naslednjem receptu: v manjši skodelici zmešajte enak delež gela aloe vere in medu. Dodajte dve žlici olja po svoji izbiri. Vse skupaj v mikserju zmešajte do gladkega. Za čiščenje obraza potrebujete za oreh pripravljenega čistila, ki ga minuto ali dve masirate v kožo. Odstranite ga z vato in kožo sperite z vodo.

rdeca pesa.jpg
Rdeča pesa
Profimedia

Še nekaj receptov za odstranjevaje ličil

-  Z nepozebnikom (hamamelisom): Kupite destilat virginijskega nepozebnika. Deluje osvežujoče, blago adstringentno, oži pore in ohranja vlažnost kože. Za odstranjevanje ličil lahko uporabite čisti destilat ali ga zredčite z vodo.

-  Z jojobinim oljem: Ravno tako kot olivno olje tudi jojobino odlično topi ličila, kožo očisti in jo ohranja mehko. V temni steklenički zmešajte 60 ml olja jojobe, eno kapsulo vitamina E in po želji tri kapljice eteričnega olja s pomirjujočim učinkom (denimo iz semen divjega korenja).

-  Z mlekom: V žlico mleka kanite nekaj kapelj mandljevega olja. V mešanico pomočite kosem vate in se z njim podrgnite po obrazu. Čistilo bo odstranilo še zadnje ostanke ličil, hidriralo kožo in jo osvežilo.

-  S sodo: Na brisačko dajte nekaj tekočega medu in ga potresite s sodo bikarbono. Uporabite za odstranjevanje najtrdovratnejših vodoodpornih ličil.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 40, 27.9.2019