900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Posteljnina za pomlad in poletje

D. S., 13.07.2018 15:00:53

V mesecih, ko temperature vse bolj naraščajo, je čas, da zimsko odejo zamenjamo za poletno, prilagodimo pa tudi posteljno perilo, da nam ne bo vroče.

Delite na:
Posteljnina za pomlad in poletje
Revija Dom2

Kakšna je prava odeja, kateri materiali so na voljo pri izbiri posteljnine in kako lahko s posteljnim perilom polepšamo spalnico?

Med posteljnino štejemo odejo, ki je lahko prešita odeja, napolnjena z različnimi naravnimi ali umetnimi polnili, ali odeja, izdelana iz naravnih ali umetnih materialov, vzglavnik ter posteljno perilo, v katero oblečemo odejo, vzglavnik in ležišče.

Posteljnina za pomlad in poletje

Ker danes zaradi hitrega tempa življenja spimo manj kot kadarkoli doslej, je še toliko pomembneje, da si za spanje in počitek ustvarimo najboljše razmere. Z dobro posteljnino je to mogoče – lahko si okrepimo spanec, poskrbimo, da se zbudimo spočiti in naspani, poleg tega pa z lepim posteljnim perilom pričaramo s spalnici prijetno vzdušje. Spalnica mora namreč vzbujati mir in prijetno počutje ter odpraviti razburjenje dneva.

Posteljnina za pomlad in poletje

Enotnih meril o tem, kaj je prava odeja in kakšen je pravi vzglavnik, ni. Danes so na voljo različni materiali za polnila prešitih odej, različne oblike vzglavnikov in tako ni mogoče reči, da je eden boljši od drugega. Kar nekomu ustreza, drugemu zaradi drugačnih potreb ne. Posteljnino je torej treba izbrati v skladu z našimi posebnimi potrebami.

Prešita odeja po vaši meri

Izbira prešite odeje je odvisna od izbire materiala, iz katerega je polnilo odeje. Nekaterim bolj ustrezajo naravni materiali, kot so volna, gosje perje ali puh, bombaž, svila, drugi pa se zaradi alergije na naravne materiale odločajo za sintetična polnila, kot so različni poliestri. Pri tem je pomembno, da so odeje dober toplotni izolator, da so zračne in da dobro oddajajo vlago. Volna, gosje perje in puh ter kvalitetni sintetični materiali dobro toplotno izolirajo in nas prijetno grejejo, medtem ko nas bombaž ali svila ne grejeta, temveč le ohranjata telesno temperaturo, dobro vpijata vlago in sta zato primernejša za poletne mesece. Umetni materiali ohranjajo lastnosti naravnih materialov, kar pomeni, da nas dobro grejejo in so zračni, saj v sebi zadržujejo veliko zraka, na otip so prijetni in mehki, njihova prednost pred naravnimi pa je, da jih lažje vzdržujemo. Na voljo so tudi odeje, izdelane iz tkanine, obdelane z aloe vero, ki neguje kožo, ali s premazom, ki preprečuje razvoj pršic. Novi, lahki in zračni materiali imajo izredne toplotne lastnosti, zato zadoščajo že manjše količine polnila, odeja pa je tako tanjša. Torej debelina in teža odeje nista več merilo za to, kako topla je.

Posteljnina za pomlad in poletje

Izbiro odeje vam olajša premislek o tem, kaj sploh potrebujete. Razmislite, kakšna je običajna temperatura v vaši spalnici in kako toplo odejo želite – glede na to, ali vas ponoči rado zebe in želite, da vas odeja tudi greje, ne samo ohranja temperaturo, ali pa vam je ponoči bolj vroče in zato ne potrebujete tako tople odeje. Če se ponoči pogosto potite, je treba izbrati zračne naravne materiale, ki vpijajo vlago in jo oddajajo v prostor. Izberete lahko tudi zimsko-letno odejo (lahko tudi v dveh slojih, pri katerih se zimski sloj sname) ali pa se odločite za dve odeji – za topel in hladen letni čas.

Tudi velikost odeje igra pomembno vlogo pri kvaliteti spanca. Klasična velikost je 140 ali 160 × 200 cm, če ste med višjimi, izberite odejo dolžine 220 cm. Za zakonsko posteljo je na voljo tudi enojna odeja dimenzij 200 × 200 cm ali 200 × 260 cm, vendar pa je treba vedeti, ali imate s partnerjem enake potrebe glede toplote odeje in ali si jo eden od vaju rad ponoči prisvoji.

Posteljnina za pomlad in poletje

Dober vzglavnik daje ustrezno podporo

Vzglavnik mora dobro podpreti glavo, vrat in ramena, saj se lahko v nasprotnem primeru zbujamo z bolečim, trdim vratom, sčasoma pa se pojavijo težave z vratnimi vretenci. Pri izbiri je zato treba upoštevati individualne potrebe – predvsem to, kakšen je naš najpogostejši položaj pri spanju.

Posteljnina za pomlad in poletje

Različna polnila, naravna ali umetna, izberemo v skladu s svojimi potrebami. Gosje perje in puh ter sintetični materiali, primerni za alergike, se lahko stiskajo in tako prilagajajo višino, podobno tudi vzglavniki s polnilom iz bombaža in svile, katerih obliko lahko spreminjamo s količino polnila. Anatomski vzglavniki iz lateksa ali spominske pene ohranjajo svojo obliko, zelo zračni, vendar trši pa so vzglavniki s polnilom iz oluščenih semen, ki so tudi prilagodljivi s količino polnila.

Pred izbiro premislite, kakšne so vaše spalne navade. Za spanje na trebuhu je najprimernejši nizek in mehek vzglavnik. Če največ spite na hrbtu, izberite srednje do zelo trd vzglavnik, visok pa naj bo za širino vaše pesti. Če najraje spite na boku, je najboljši dolg vzglavnik, ki podpre ne samo glavo, ampak tudi roke in kolena, saj lahko tako hrbtenica počiva v naravnem položaju. Druga možnost je puhast in mehek vzglavnik, ki ga lahko stiskate in mečkate ter si tako zagotovite primerno višino.

Posteljnina za pomlad in poletje

Na koliko časa je treba menjati vzglavnik? Splošno pravilo je, da naj bi ga zamenjali vsaki dve ali tri leta, saj zaradi obremenitev in pritiskov vzglavnik izgublja obliko in kvaliteto. Vseh vzglavnikov se ne da čistiti, zato je za zdravo spanje priporočljiva dokaj pogosta menjava.

Za lahko noč

Za kakovosten spanec je pomembno tudi ustrezno posteljno perilo. Umetni materiali so cenovno dostopnejši, a za kakovosten spanec izberite raje zračne, naravne tkanine, kot je bombaž, saten ali svila. Različne izvedbe bombaža od flanele do satena so primerne za različne sezone – za poleti je primernejši saten in bombaž ali svila, v zimskih mesecih pa vas bolj greje flanela. Pozorni pa bodite tudi na material, da ga lahko perete pri 60 °C ali več.

Posteljnina za pomlad in poletje

Razlika med perjem in puhom

Puh imajo vodne ptice, kot so race in gosi, in deluje kot izolator tako pri pticah kot v odejah. Peresca iz puha so skoraj tridimenzionalna in imajo veliko kljukastih in zračnih niti, ki vpijajo vlago in ohranjajo telo suho. Primeren je za prešite odeje. Perje je narejeno iz roževine, je dvodimenzionalno in ga prekriva puh, da bi ga zaščitil pred zunanjimi vplivi. Perje se ukrivi in se nato znova poskuša postaviti v prvotno obliko, zato je primerno za podporo vratu v vzglavnikih. Puh in perje sta dobra izolatorja, ker zadržita mirujoči zrak, ki ga telo ogreje, in imata dolgo življenjsko dobo, četudi odejo ali vzglavnik perete. Pri nakupu odeje ali vzglavnika iz puha pazite na oceno, ki vam pove, kakšna je izolacijska vrednost odeje oz. koliko zraka je v polnilu. Puh z visoko oceno pomeni odejo, ki daje najboljšo izolacijo. Več ko je puhu primešanega perja, nižja je ocena in polnilo je težje.

Posteljnina za pomlad in poletje

Pomoč strokovnjakov

Nekateri ne najdejo pravega vzglavnika zase in morda tudi ne odeje. Če niste prepričani, kakšen vzglavnik ali odeja je najboljša za vas, vprašajte strokovnjaka v trgovini, ki vam bo svetoval glede na vaše individualne potrebe. Morda pa lahko vzglavnik pred nakupom čez noč tudi preizkusite doma.

Posteljnina za pomlad in poletje

Več fotografij v galeriji spodaj.

Preberite tudi: Zdravilna smola izumrle smreke - jantar, od nekdaj na strani zdravja. Kliknite TUKAJ!