stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Za navdih - poletno branje in gledanje znanih

Teja Pelko, 15.07.2020 13:00:55

★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★

Delite na:
Za navdih - poletno branje in gledanje znanih
Knjižnica Nataša Juhnov

Začele so se počitnice oziroma dopusti, ko je končno več časa za stvari, za katere ga v vsakdanjem napornem tempu običajno zmanjka. Veliko ljudi komaj čaka, da bo v roke vzelo dobro knjigo ali si ogledalo kakovostno serijo, film oziroma oddajo. Ker je izbire ogromno, smo naše znane obraze povprašali, kaj berejo in gledajo oziroma kaj priporočajo. Morda vam pride prav. Želimo vam lep, brezskrben, predvsem pa zdrav oddih.

Igralec Jernej Kuntner

1_Jernej Kuntner
Jernej Kuntner
Ksaver Šinkar

Glede izbora knjig mogoče nisem pravi strokovnjak, je pa res, da med počitnicami in tudi vobče preberem kar nekaj leposlovja. Trenutno mi je pod roke prišla – iz osebne knjižnice – knjiga Canaima venezuelskega mojstra besede Romula Gallegosa, prebrati moram tudi novo pridobitev svoje knjižnice, knjigo Dušice Kunaver Slovenske svetovne znamenitosti v ljudski dediščini. Berem pa res raje na papirju, tudi tekste za teater, snemanja in nastope moram prebrati in zmemorirati s papirja …

Zadnja leta so moj favorit serije. Filme sem kar malo zanemaril, priznam … Vse stvari pa izbiram po priporočilih kolegov, pa tudi na lastni naključni izbor se zanesem. Na Netflixu je izbira skoraj neomejena, pa tudi VOYO je krasna izbira. Za nazaj si pogledam Usodno vino, Reko ljubezni in preverjam detajle iz prvih že objavljenih delov Najinih mostov, da lahko v nadaljnjih snemanjih dam pravilno in maksimalno noto liku Borisa Juga. Od žanrov mi je bolj blizu akcijska drama, kot so recimo serije Homeland, Boardwalk empire, Ray Donovan, The Unit, Ozark … Pa seveda IMDB ocena je tudi pomembna, dasi imam včasih drugačno mnenje od njihove ocene. A redko. Zelo redko.


Voditeljica Sveta na Kanalu A Nuša Lesar

Nuša Lesar
Nuša Lesar
Ana Gregorič

Nikakor se ne morem navaditi na e-bralnike, obožujem papir in knjige. Edina posodobitev, ki sem je sposobna, so avdio knjige. Te običajno poslušam med hojo v hrib ali vožnjo v avtomobilu. Trenutno berem biografijo Edwarda Snowdna, Permanent record, ki je nujno branje za vse, ki jih zanima, kaj vse lahko oblasti izvedo o nas prek telefonov, kako krhek je v resnici zid varnosti, četudi naj bi se ga trudili narediti ali pa vsaj predstaviti kot neprebojnega. Piše dovolj poljudno, da vsebino razumemo tudi tehnološko ne najbolj vešči bralci, brez dvoma pa v nekaterih poglavjih na račun pridejo tudi računalniški geeki (zanesenjaki). Dva koraka naprej je roman, ki govori o novih začetkih po življenjskih prelomnicah. Mislim, da se lahko prav vsak izmed nas najde v zgodbi, zato jo priporočam vsem, ki zbirate pogum za korak naprej ali pa ste bili postavljeni pred prelomnico, ki je niste želeli in pričakovali. Pisano na način, da se boste vmes smejali in zamislili. Ker mi je med korono zmanjkalo motivacije za karkoli, pa sem v roke vzela Atomske navade – knjigo, ki govori o tem, kako veliko lahko spremenimo že, če za en odstotek izboljšamo svoje vedenje ali delo. Odlično branje za vse, ki vas zanima osebna rast.

Kar se tiče gledanja pa ... Svet, Svet in še enkrat Svet. Potem pa dolgo nič in vse ostalo. (smeh) Poleg ostalih informativnih oddaj z veseljem na VOYO pogledam BBC-jeve dokumentarce, ki me pomirjajo in vedno znova produkcijsko navdušijo. V dveh dneh sem pogledala celo sezono finske serije Črne vdove, prosim – brez obsojanja. (smeh) Seveda sem pogledala tudi Terminal s Katarino Čas pa film Ob tebi, ob katerem sem spet jokala kot dež, isto je bilo ob branju knjige. Dober mi je bil tudi film o Margaret Thatcher, Železna lady. Načeloma filme izbiram glede na razpoloženje, če sem imela naporen dan v službi, zagotovo ne bom gledala dokumentarca, ampak nekaj, ob čemer se bom smejala in čim manj razmišljala.

Igralec Robert Korošec

Robert Korošec
Robert Korošec
Ana Gregorič

Še zmeraj prisegam na papir. Staršem bi priporočil karkoli od Jesperja Juula, tudi jaz se ga bom letos ponovno lotil. Za dušo pa recimo kakšnega Stepnega volka Hermanna Hesseja.

Kar se tiče multimedije, bi bil seznam predolg, če bi našteval. Predlagam kakšno spletno platformo, na kateri lahko izberete med več zvrstmi. VOYO, recimo, ponuja (meni zelo ljube) tudi skandinavske serije ali pa italijansko Mafija ubija samo poleti. Seveda ne pozabite pred jesenjo obnoviti Najinih mostov. Pri tujih pa me je v zadnjem času navdušila HBO-jeva serija Starši in Netflixova Sex Education.

Kaj prebirajo in gledajo drugi znani obrazi, pa si poglejte v jutrišnji izdaji ★★★ REVIJA VKLOP/STOP ★★★