Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Poletna oskrba trajnic

A. L., 09.07.2018 16:00:39

Trajnice ostanejo v vrtu več let. Če želimo, da bodo trajnice lepe in bogato cvetoče, moramo zanje ustrezno poskrbeti

Delite na:
Poletna oskrba trajnic
Hermelika ima rada sonce in dobro prenaša sušna obdobja. Revija Ženska

Vsako zimo njihovi zeleni nadzemni deli propadejo, naslednjo pomlad pa znova odženejo in v ustreznem času zacvetijo. 

Najpomembnejše opravilo poleti je zalivanje rastlin. Vedeti pa moramo, kako pravilno zalivamo rastline. Pomembno je, da kadar zalivamo, zalijemo obilno. Tako bodo rastline razvile globlje korenine in bodo lažje kljubovale suši.

Vse rastline poleti potrebujejo več vode kot v drugih letnih časih, vendar se količina vode razlikuje glede na to, kje so rastline posajene in kako dobro prenašajo vročino. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da izbiramo ustrezne rastline. Tiste, ki močno sonce dobro prenašajo, ne bo treba stalno zalivati, če jih bomo posadili v ustrezna tla. Na žgoče sonce lahko brez problemov posadimo različne homulice, hermeliko, netresk, gavro in različne sredozemske rastline, kot so sivka, rožmarin, žajbelj in druge.

Nekatere rastline pa suše ne prenašajo prav dobro. To so ostrožnik, preobjeda, jesenska anemona, jesenska astra in druge. Če bodo te rastline trpele sušo, morda ne bodo propadle, bo pa cvetenja manj ali pa ga sploh ne bo. Za več vlage in manj zalivanja pa poskrbi tudi zastirka, saj pokrita tla dalj časa zadržujejo vlago.

Oskrba trajnic
Ko se trajnice razrastejo s pleveli, nimamo več težav.
Revija Ženska

Pletje in čiščenje rastlin

Če bomo posadili večje število trajnic, se bodo hitro razrasle, površino prekrile in onemogočile rast plevelom. Prazne in neporasle površine hitro prerastejo pleveli, ki jih moramo redno odstranjevati, da se ne razrastejo ali odvržejo semena.

Če želimo, da bodo naši nasadi vedno lepi in urejeni, redno odstranjujmo odcvetele cvetove in suho listje. Vendar odcveteli cvetovi niso vedno moteči, včasih so tudi dekorativni. Takrat jih pustimo tako dolgo, dokler so nam všeč. Nekaterim rastlinam pa je odcvetele cvetove treba odstranjevati, saj s tem spodbudimo ponovno cvetenje.

Gnojenje

Rastline še zadnjič gnojimo na začetku poletja, uporabljamo pa tako organska kot tudi mineralna gnojila. Proti koncu poletja trajnic ne gnojimo več, saj bi z njim spodbudili rast pozno v jesen. Takšne rastline so bolj občutljive za težke zimske razmere in lahko tudi propadejo.

Oskrba trajnic
Vroče sonce dobro prenaša sivka.
Revija Ženska

Razmnoževanje trajnic

Pozno poleti je čas, ko lahko trajnice brez težav sadimo, presajamo in razmnožujemo. Če bomo to storili dovolj zgodaj, bodo imele rastline še dovolj časa, da se do zime dobro ukoreninijo. Takšne rastline bodo zimo dobro preživele. Presajene rastline redno zalivajmo, če pa jih bomo posadili v posode, jih za nekaj časa postavimo v hladno senco, da se dobro ukoreninijo.

Greda na novo

Pozno poleti je najugodnejši čas, da si s trajnicami uredimo novo gredo ali pa nove trajnice dodamo k starim zasaditvam in jih s tem poživimo. Nekatere trajnice so lahko v vrtu več let, druge po nekaj letih preminejo in jih moramo nadomestiti z drugimi.

Ko bomo izbirali trajnice, vedno sadimo skupaj takšne z enakimi rastnimi zahtevami. Seveda pa je tudi zelo pomembno, da z njimi naredimo dobre kombinacije.

Preberite tudi: Najbolj medonosne rastline - polepšajo prostor in privlačijo čebele. Kliknite TUKAJ!