Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Pol stoletja dežele lego kock

Igor Fabjan, Ženska, 06.09.2018 13:01:13

Legoland v Billundu je do danes obiskalo že več kot 50 milijonov navdušencev, med katerimi ga večina obišče še večkrat.

Delite na:
Pol stoletja dežele lego kock
Nova pridobitev – LEGO house v Billundu. Igor Fabjan

Zgodba lego kock sega v leto 1932, ko je tesar in mizar Ole Kirk Kristiansen začel v danskem mestu Billund izdelovati lesene otroške igrače. Svojemu sinu je želel narediti igračo, kakršne se ne bi nikoli naveličal. Podjetje je poimenoval LEGO – sestavljenka danskih besed leg godt – igraj se dobro. Leta 1958 so lego kocke dobile današnjo obliko, deset let pozneje pa so poleg tovarne odprli še zabaviščni park – Legoland.

Preberite tudi: Groza na vašem krožniku. Kliknite TUKAJ!

Pred kratkim sem čudežno deželo doživljal podobno kot obiskovalci pred pol stoletja. Navduševala so me miniaturna naselja, obdana z zelenjem, nad njimi so se dvigovali premikajoči se gradbeni žerjavi, po vodnih površinah so plule ladje, po cestah vozili avtomobili … Tu je bilo še naselje z Divjega zahoda in vlakec za obiskovalce, narejen v obliki velikih lego kock. Z Legovimi električnimi avtomobilčki lahko naredite celo prvi vozniški izpit. Žal velja le v Legolandu, a osnovna pravila v prometu je le treba poznati! To izvrstno ponazarja Legov koncept: učenje skozi igro.

IMG_8466.JPG
Naleteli boste tudi na miniaturne parke.
Igor Fabjan

Tudi vesoljske ladje

Ob odprtju so računali predvsem na družine z otroki, starimi od 2 do 12 let, a danes v tematskem parku uživajo tudi najstniki in odrasli. Za njihovo zadovoljstvo skrbijo zgradbe in skulpture, sestavljene iz več kot 65 milijonov lego kock, in številne adrenalinske atrakcije. Park so namreč sčasoma precej povečali.

IMG_8487.JPG
Vetrnice spominjajo na dansko pokrajino.
Igor Fabjan

Občudujete lahko velik kip indijanski poglavar Sedeči bik. Sestavljen je iz 1,4 milijona lego kock. Leta 1986 je bil vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja figura, narejena iz lego kock. Po velikosti jo je šele leta 2015 presegel model vesoljskega plovila iz Vojne zvezd (Star Wars), ki je sestavljen iz kar 5,3 milijona lego kock. Najmanjši model v parku je golob, sestavljen le iz štirih belih kock. V tem delu parka je urejen vodni kanal, po katerem plujejo Legovi električni čolni, s katerimi se je mogoče podati na razgledno vožnjo. Med drugim plujejo mimo modela enega najbolj prepoznavnih ameriških kipov, posvečenega štirim predsednikom na gori Rushmore.

IMG_8475.JPG
Pasji prijatelji so dobrodošli.
Igor Fabjan

Modeli vlakov, letal in avtomobilov vsako leto prevozijo več kot 117.000 kilometrov. Modeli ladij preplujejo 12.000 morskih milj letno, kar je podobno razdalji med Dansko in Avstralijo.
Za popoln videz je okolica modelov iz kock obdana s privlačnim parkom. Vrtnarji vsako pomlad zasadijo do 80.000 čebulic različnih rastlin in 25.000 cvetočih rož. Skrbijo tudi za privabljanje ptic in s tem namenom so postavili več kot dvesto gnezdišč.

IMG_8519.JPG
Presenetijo vas lahko različne živali.
Igor Fabjan

Pozor modri duhovi in pingvini!

Danes obsega Legoland osem tematskih dežel, v katerih te čakajo različne dogodivščine. Urejena je celo velikanska hiša strahov. V njej se skriva 177 različno strašljivih likov iz lego kock. Omogočena je interaktivna dogodivščina, saj lahko z laserji streljate modre duhove. V hiši je treba najti pot skozi labirint ogledal z zvočnimi in svetlobnimi učinki ter premagati prosti spust z visokega stolpa.

IMG_8498.JPG
Vožnja v lego čolnu
Igor Fabjan

Atlantis je velik akvarij, pod katerim je urejen zastekljen tunel. Tako lahko iz nenavadne perspektive med drugim opazujete celo morske pse. Polarna dežela imenujejo atrakcijo z najhitrejšim vlakom v parku. To je edini zabaviščni vlak na svetu, ki vozi skozi polarno pokrajino s pingvini! Del atrakcije namreč predstavlja pingvinarij z magelanski pingvini. Na voljo imajo bazen s 180.000 litri vode ter življenjske razmere, podobne kot na Antarktiki. Za njihovo boljše počutje vsak dan naredijo tono snega.

IMG_8520.JPG
Privoščite si lahko vožnjo z adrenalinskim vlakom.
Igor Fabjan

Lani so odprli atrakcijo Ninjagom. To je pravcata gora s samostanom, v katerem se lahko poskusiš v različnih borilnih veščinah. Poleg tega se morate v labirintu izogibati zelenim laserskim žarkom, z vlakcem pa se zapelješ v boj proti velikemu zmaju. Osrednji del prostora predstavlja 4D-filmska dvorana, v kateri lahko občutite prav posebna filmska doživetja. Letošnja največja novost pa je adrenalinski vlak Leteči orel, ki se spusti z 11 metrov visoke gore in se zapodi med prerijske živali. Seveda so živali narejene iz lego kock …

IMG_8507.JPG
Mokra zabava pride poleti zelo prav.
Igor Fabjan

Otroška prestolnica

Do danes je Legoland v Billundu obiskalo že več kot 50 milijonov navdušencev, med katerimi ga večina obišče še večkrat. K temu pripomoreta tudi avtokamp in hotel v neposredni bližini. Oba s številnimi figurami iz lego kock predstavljata nadaljevanje doživljanja pravljične dežele. Lani so v Billundu odprli še izobraževalno zabaviščno središče LEGO House. V njem je na voljo kar 25 milijonov lego kock, s katerimi se lahko igrate ali pa z njihovo pomočjo izvajate številne poskuse. Kocke namreč vsebujejo tudi elemente z električnimi motorji. Veliko pozornosti vzbuja že sama zgradba, ki je videti kot bi bila sestavljena iz velikih lego kock. Zaradi vsega skupaj pravijo, da je postal Billund prava otroška prestolnica sveta.

IMG_8513.JPG
Svet fantazije oživi na vsakem koraku.
Igor Fabjan

Danes je postavljenih že osem Legovih zabaviščnih parkov. Poleg najstarejšega v Billundu so postavljeni še v Veliki Britaniji, nam najbližji je v Nemčiji, potem v Maleziji, Dubaju, na Japonskem in dva v ZDA. Prihodnje leto naj bi odprli še zabaviščni park v Južni Koreji.

IMG_8552.JPG
V parku premorejo mini letališče – seveda iz lego kock.
Igor Fabjan

Lego je še vedno eden najuspešnejših proizvajalcev igrač. Del čistega dobička lastniki namenjajo delovanju neprofitne fundacije (LEGO Foundation) za pomoč otrokom po vsem svetu. Fundacija spodbuja učenje skozi igro, kar otrokom pomaga razvijati ustvarjalnost. Spodbuja tekmovanja v sestavljanju modelov iz kock, kakršna organizirajo tudi v Sloveniji (FLL – First Lego League).