Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Vam izpadajo lasje? Poiščite vzrok!

R. Š., Bodi zdrava, 05.10.2018 14:01:44

Lasje so simbol posameznikove identitete, so izraz tako javnega kot zasebnega jaza posameznika. Dejstvo, da se ljudje, tako moški kot ženske, bojimo izpadanja las oziroma plešavosti, torej ni presenetljivo. V večini primerov je izpadanje las sicer normalen pojav, saj se lasje tako obnavljajo, lahko pa je to tudi posledica bolezenskega dogajanja. Morebitna bolezenska stanja je zato treba prepoznati, opredeliti in primerno zdraviti.

Delite na:
Vam izpadajo lasje? Poiščite vzrok!
Vzorec izpadanja las se pri ženskah pokaže drugače: razredčenje lasišča je opazno v sredini lasišča, medtem ko je gostota las spredaj, ob straneh in na zatilju večja. Thinkstock Photos

Lasje se obnavljajo

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov (foliklov), ki jih je na lasišču od 100 tisoč do 150 tisoč. S človeškega lasišča normalno izpade do 100, v nekaterih obdobjih tudi do 150 las dnevno, kar je posledica končanega rastnega ciklusa vsakega lasu. Ko las izpade, ga v lasnem mešičku nadomesti nov las in rastni cikel se spet začne. Nekoliko povečano izpadanje las pa lahko pričakujete vsakih nekaj let, ko je večji del las v zaključku svojega rastnega ciklusa. To naj bi trajalo nekaj tednov in se, če smo zdravi, umirilo samo od sebe.

Lasje običajno močno izpadajo tudi ženskam po porodu, vendar naj bi se takšno stanje umirilo v šestih mesecih in minilo brez posledic. Obstajajo pa tudi številni drugi vzroki za izpadanje las, kot so stres, prirojene lastnosti, nekatera bolezenska stanja, hormonska dogajanja, tako imenovano brazgotinjenje, poškodbe, težave s ščitnico, pomanjkanje železa, jemanje nekaterih zdravil in kontracepcijskih tablet itd.

Preberite tudi: Kakšne barve je vaša osebnost? Kliknite TUKAJ!

Plešasti že pri 25 letih?

Za plešavost so v veliko primerih krivi moški spolni hormoni, ki pa delujejo tako na moške kot na ženske. Gre za tako imenovano androgenetično alopecijo oziroma moško plešavost, ki je sicer dedna, lasje pa začnejo postopoma izpadati že v puberteti. Razlika med moškimi in ženskami pri tem pa je, da je izpadanje las pri moških običajno opazno veliko prej kot pri ženskah. Kar četrtina moških namreč začne vidno izgubljati lase že pri svojih 25 letih, medtem ko ženske to prizadene šele deset let pozneje.

Androgenetična alopecija se pri ženskah običajno kaže na nekoliko drugačen način kot pri moških. V bolj izraženi obliki se navadno začne pojavljati šele po menopavzi, v mlajših letih pa je običajno blago izražena. Tudi vzorec izpadanja las se pri ženskah pokaže drugače: razredčenje lasišča je opazno v sredini lasišča, medtem ko je gostota las spredaj, ob straneh in na zatilju večja. Ta vrsta čezmernega izpadanja las pri ženskah skoraj nikoli ne pripelje do popolne pleše, temveč gre pri tem le za bolj ali manj izraženo razredčenje lasišča in stanjšanje ter krajšanje las.

zdravje lasje_ThinkstockPhotos-153516173.jpg
Če na lasišču opazite redčenje las, čim prej obiščite dermatologa.
Thinkstock Photos

Kdaj k zdravniku?

Šopi las na vzglavniku, krtači ali glavniku, v kopalni kadi in na oblačilih, na lasišču pa manjši omejeni predeli brez las, rdečina, luščenje, srbenje, otekanje … Če vse našteto ne mine samo po sebi v nekaj tednih, je čas za obisk zdravnika.

Najprej je treba poiskati vzrok za težave, saj je zdravljenje odvisno od tega. Zlasti pri ženskah je velikokrat treba opraviti pregled hormonskega dogajanja ter se dodatno posvetovati še z endokrinologom in ginekologom.

Za zdravljenje običajnih oblik čezmernega izpadanja las dermatologi večinoma uporabljajo registrirana lokalna in sistemska zdravila, za delovanje katerih pa je potreben čas (običajno šest mesecev ali več). Uspešnost zdravljenja se običajno najprej zazna tako, da se opazi zmanjšanje izpadanja, šele nato lahko vidimo prve znake rasti novih las.

Če gre za obliko izpadanja las, pri kateri so dlačni mešički že tako močno poškodovani, da sčasoma odmrejo, pa tovrstno zdravljenje ne deluje, saj lasje tako ne morejo več rasti. Dermatologi zato svetujejo ljudem, da se po pomoč zaradi čezmernega izpadanja las obrnejo čim prej. Čim dlje namreč traja, slabši so pričakovani uspehi zdravljenja.

Če na lasišču opazite redčenje las, čim prej obiščite dermatologa, ki bo ugotovil, za katero vrsto izpadanja las gre, ter vam predpisal zdravljenje. 

Za zdrave lase:
- uživajte zdravo in uravnoteženo hrano z vitamini, minerali in beljakovinami,
- izogibajte se premočnemu česanju, tupiranju, ščetkanju, sušenju s prevročim zrakom, uporabi likalnika za ravnanje las,
- izogibajte se UV-žarkom, sončni svetlobi, onesnaženemu zraku, morski oziroma slani in klorirani vodi,
- izogibajte se preveč agresivnim kozmetičnim izdelkom in agresivnim postopkom za nego las.

zdravje lasje2_ThinkstockPhotos-485500594.jpg
Gostota las oziroma številno lasnih mešičkov se razlikuje glede na posameznikovo barvo las.
Thinkstock Photos

Ali ste vedeli?

- Gostota las oziroma številno lasnih mešičkov se razlikuje glede na posameznikovo barvo las. Ljudje s svetlimi oziroma blond lasmi jih imajo največ, približno 140 tisoč, vendar so ti tudi najtanjši. Drugi so črnolasci s približno 100 tisoč lasnimi mešički. Ljudje z rjavimi lasmi imajo teh na glavi povprečno 90 tisoč, rdečelasci pa le 80 tisoč.

- Plešavost je dedna. Verjetnost, da bo moški plešast, če je (bil) plešast že njegov oče, je precej visoka, vendar imajo pri tem pomembno vlogo tudi materini geni – če je plešavost prisotna tudi v njeni družini, pa se ta verjetnost še poveča.