reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Pleskanje: Kako se ga lotiti in kaj morate pri tem vedeti

Kristina Strašek, Dom2, 29.06.2019 13:00:00

Poletje je idealno za pleskanje sten, tako notranjih kot zunanjih, pomlad pa je vsekakor primerna za pripravno na ta podvig. Saj veste, dobra priprava je polovica dela. Beljenje sten je namreč veliko več kot le izbira barvnega odtenka. Zahteva pripravo, upoštevanje neštetih pravil in lovljenje pravega časa.

Delite na:
Pleskanje: Kako se ga lotiti in kaj morate pri tem vedeti
Pleskanje Profimedia

S pomladjo se v številnih domovih rodi želja po spremembi. A medtem ko eni želijo to uvesti z novimi kosi oblačil, se drugi raje lotijo preurejanja stanovanja. V reviji si lahko preberete tudi, kako to speljati z novimi kosi pohištva, mi pa se bomo dotaknili drugega področja – pleskanja zidov.

V tokratnem članku se bomo dotaknili vseh za projekt pomembnih stvari, ki vam bodo pomagali pri doseganju želenih ciljev. Začeli bomo s pripravo in vas počasi peljali skozi celotno delo, vmes pa zaupali tudi kakšen trik.

Kdaj se projekta sploh lotiti?

Ko se odločite za barvanje sten, morate najprej pogledati na vreme, ki se vam približuje. Čeprav se vam morda zdi logično, da dež vpliva le na pleskanje zunanjih zidov, lahko v resnici oteži tudi barvanje notranjih. Pleskanje namreč potrebuje nenehno zračenje in hkrati suho ter toplo ozračje, kar pa dež vsekakor ne omogoča. Poletje se je tako izkazalo za idealno za tovrstne projekte, a ni edino. Tega se lahko lotite tudi pozno spomladi ali zgodaj jeseni. Kot smo omenili, bistveno je, da ni dežja in da je zrak dovolj topel.

Če torej želite uloviti idealni čas pleskanja, upoštevajte sledeče točke.

1.       Počakajte na tople dni.

2.       Izogibajte se dežju.

3.       Najdite popolne razmere (lahko tudi pozna pomlad ali zgodnja jesen).

4.       Ne skoparite pri kakovosti barve.

Izbira barve

Morda se vam to zdi precej enostaven del, a lahko se zakomplicira. Četudi se odločite za belo barvo, boste morali premisliti, kateri odtenek. Da, tudi bela ni samo ena in je tako odvisna od podtona vašega prostora.

Pri izbiri je tako smiselno slediti psihologiji barv in samemu namenu prostora, ki ga boste prenovili. Rdeča na primer je veliko bolj energična in jo je zato treba uporabljati z razumom, nežni odtenki zelene, roza, modre in razni zemeljski toni pa so primerni za vse stanovanjske prostore.

profimedia-0348703580.jpg
Pleskanje
Profimedia

Če se bojite uporabiti močnejše barve, a bi vseeno radi ustvarili dinamiko v prostoru, je lahko odlična alternativa, da prebarvate le en del zidu. Pri tem vam vseeno odsvetujemo uporabo pretirano kričečih barv, saj lahko na vas in navsezadnje obiskovalce vplivajo precej negativno. Drzni odtenki so dobri le, če so vključeni v celovito barvno shemo doma.

Pred nakupom večjih količin izbrane barve vsekakor to prej preizkusite na majhnem delu zidu. Samo zato, ker je videti lepa na paleti, še ne pomeni, da bo lepa tudi na vašem zidu. Lahko da ne bo deležna enako močne svetlobe, kot jo je v trgovini, lahko da se tepe s predmeti po prostoru.

Priprava prostora in sten

Če ste se odločili za osvežitev celotnega stanovanja, vam vsekakor na začetku svetujemo, da s pleskanjem začnete v prostorih, ki so od vhodnih vrat najbolj oddaljeni.

Iz sobe odnesite vso premično opremo ali jo vsaj prestavite na sredino prostora. Kar je ostalo, zaščitite s folijo, filcem in zaščitnim trakom. Če so tla iz parketa, vam priporočamo, da ga zaščitite s filcem, ki ima na eni strani folijo, na drugi pa filc. Filc naj bo v stiku s površino, da tla zaščitite pred praskami, folija pa jih bo na drugi strani zaščitila pred vlago in potencialno razlito barvo.

S sten odstranite stikala in vtičnice ali jih prelepite z zaščitnim trakom. Enako naredite z žeblji in vijaki. Če vidite, da je površina zidu poškodovana, jo je pred pleskanjem smiselno popraviti. Z zidarsko lopatico odstranite odstopajoče dele, razpoke sanirajte z bandažirnim trakom, večje luknje pa zapolnite z mavcem ali kitom. Če je zid hudo umazan, vam vsekakor priporočamo tudi brušenje največjih madežev z brusnim papirjem.

Marsikdo se spopada z madeži od vlage. Če ste med njimi, bo treba pred pleskanjem to tudi odpraviti. Najprej preverite, kaj je razlog za vlago v prostoru, in ko to rešite, sledi odstranjevanje madežev s sten. Madeže plesni nato enkrat do dvakrat premažite s fungicidno zaščitno barvo, ki kemijsko onemogoča nastajanje nove zidne plesni.

V nekaterih primerih je potrebna tudi impregnacija, ki zmanjša in izenači vpojnost podlage. Če se tega ne naredi, se barva ne nanese enakomerno, valjček se lahko zatika in končni videz ni ravno tak, kot ste si ga zamislili.

Impregnacija je obvezna če:

·         zid belimo prvič;

·         je bilo treba stene obdelati z izravnalnimi masami;

·         je podlaga stara;

·         je podlaga prašna;

·         smo z večkratnim beljenjem ustvarili debel sloj visoke vpojnosti;

Po vsem opravljenem sledi še zadnji del priprave, in sicer brisanje ali sesanje prahu s sten.

Zaporedje pleskanja

1.       Robovi

Preden se lotite glavnega dela, je treba poskrbeti še za stvari, na katere morda niste niti pomislili. Robovi so v resnici prav poseben del, ki potrebuje pozornost pred drugimi deli zidov. S čopičem, katerega tretjino ščetin ste pomočili v barvo, potapkajte ob rob posode z barvo, nato pa začnite barvati od roba proti sredini oziroma navzven.

2.       Strop

Beljenju robov sledi pleskanje stropa. Če nimate valjčka s podaljškom, boste morali uporabiti lestev. Barvo nanesite najprej vodoravno, nato še navpično. Pleskajte čim hitreje, da se izognete vidnim robovom med plastmi. Seveda pazite, da valjček ne bo preveč namočen, saj nočete vzporedno pobarvati še tal ali na sploh tratiti barvo.

Pomembno: Uporabite pleskarsko mrežico, ki bo barvo po valjčku enakomerno razporedila.

3.       Stene

Stene začnite pleskati okoli oken in nato dalje po prostoru. Strokovnjaki priporočajo pleskanje v obliki črke W. S prvim potegom barvo šele nanesete, z naslednjimi pa enakomerno porazdelite. Valjček redno namakajte in barvo z uporabo pleskarske mrežice po njem enakomerno porazdelite. Če želite stene premazati večkrat, vedno najprej počakajte, da se prvi sloj nanesene barve posuši, in šele nato začnite z drugim. Da bo nanos barve čim bolj enakomeren, vlecite z valjčkom po steni na dolgo.

profimedia-0161396923.jpg
Pleskanje
Profimedia

Drobni namigi:

·         Dele zidu, ki jih ne želite premazati, zaščitite s trakom (enako velja za ustvarjanje čistih linij).

·         Običajno zadostuje 5 litrov barve za 40 m² stene.

·         Pred dejanskim pleskanjem izbrano barvo preizkusite na majhnem delu stene.

·         Ne skoparite pri kakovosti pleskarskega orodja ali pri barvi.

·         Po pleskanju počakajte vsaj 24 ur, preden na stene ponovno namestite slike, ogledala in podobno.

·         Najprej prepleskajte kote, nato strop in šele na koncu stene.

·         Z valjčkom po steni vlecite na dolgo.

·         Tudi bela ima več odtenkov.

·         Ko se odločate za barvo, upoštevajte, koliko naravne svetlobe je v prostoru.

·         Barva se najhitreje suši pri 21 stopinjah Celzija.

·         Barve iz pločevink zmešajte v večji posodi (nobena ni namreč stoodstotno enaka).

Objavljeno v reviji Dom2 št. 3, 29. 4. 2019.