Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Ožepek - Zdravilna modrina na jesenskih pobočjih

dr. Jože Bavcon in mag. Blanka Ravnjak, 09.11.2019 08:00:00

Intenzivna modrina številnih cvetov ožepka je prava popestritev že suhih jesenskih kraških skalnatih in gruščnatih pobočij. Ožepek je skorajda ena izmed zadnjih cvetočih rastlin pri nas v naravi in je prav zaradi tega pomembna jesenska čebelja paša, s katero si te zagotovijo še kako dragoceno zimsko zalogo hrane. Poleg tega je ožepek tudi vsem prav dobro znano zelišče.

Delite na:
Ožepek - Zdravilna modrina na jesenskih pobočjih
Ožepek. dr. Jože Bavcon

Ožepek (Hyssopus officinalis L.) je polgrmiček, ki ima bolj ali manj razvejane poganjke. Rastlina lahko zraste do pol metra, redko več. Ima črtalasto suličaste liste s celim robom. Socvetje je gosto ovršno, enostransko, zaradi česar je videti kot navidezni klas. Cvetovi so intenzivno temno modre barve, tu in tam rožnati, a zelo redko beli. Stebla rastline prav tako olesenijo. Listi ožepka imajo zelo močan vonj, ki nekoliko spominja na vonj konoplje. Zaradi tega ga živali večinoma ne objedajo.

R&V+ZR svet okoli nas FOTO 3.JPG
-
dr. Jože Bavcon

Rad ima toploto

Vrsta je avtohtona v južnih delih Evrope in zmerno toplih predelih Azije. V Sloveniji ožepek raste izključno le na submediteranskem območju. Grmički ožepka so včasih usidrani v skalne stene, kjer apnenčasta podlaga rastlini čez noč daje vso potrebno toploto. Tako lahko cveti res dolgo, vse do prvih močnih slan. V osrednjem delu Slovenije pa ožepek nekateri poznajo le kot vrtno rastlino. Kljub temu je pomembno, da mu na vrtu najdemo prostor kje v zavetju hiše oziroma na južni strani vrta, na dobro odcednih tleh. Tako lahko postane prav lepa strukturna rastlina na našem vrtu.

R&V+ZR svet okoli nas FOTO 2.JPG
-
dr. Jože Bavcon

Če ga pustimo, da semeni, bomo že prihodnje leto lahko okrog matičnega grmička opazili številne kalice. Po odcvetu in semenjenju lahko razrasle grmičke temeljiteje porežemo in iz olesenelih delov bodo začeli znova odganjati mladi listki in vejice. V južni Franciji ga v kulturi gojijo v večjih količinah predvsem zaradi pridobivanja eteričnih olj.

R&V+ZR svet okoli nas FOTO 4.JPG
-
dr. Jože Bavcon

Eterično olje s široko uporabo

Kot že rečeno, so ožepek že od nekdaj uporabljali kot zelišče. Predvsem listi vsebujejo številna eterična olja, ki imajo antioksidativne, antimikrobne in antimikotične učinke. Prav tako naj bi njegova eterična olja učinkovala kot insekticid. Zaradi tolikšne količine pozitivnih učinkov njegovih eteričnih olj se uporablja tako v tradicionalni medicini kot v prehrani in kozmetiki.

V zdravilne namene naj bi ga uporabljali predvsem kot sedativ, diuretik, za nižanje telesne temperature pri bolezni, proti bronhitisu, prehladu in astmi. Izvleček, pridobljen iz ožepka, se uporablja kot dišava v milih, parfumih, za odišavljenje likerjev, omak, pudingov, bombonov … Celo eden izmed bolj znanih likerjev, Bénédictine, ima kot glavno sestavino prav ožepek. S cvetnimi vršički lahko obogatimo okus solat in juh. V živila ga dodajajo tudi kot sestavino, ki podaljša življenjsko dobo živil in prepreči kvarjenje.

R&V+ZR svet okoli nas FOTO 1.JPG
-
dr. Jože Bavcon

Dober sloves se ga drži že od nekdaj

Ožepek je zaradi učinkovin posledično povezan tudi z mitologijo. Mojzes naj bi ga uporabljal kot zaščito za svoje ljudstvo pred slabimi stvarmi. Pri Grkih je bil znan kot sveto zelišče, ki so ga v templjih uporabljali za očiščenje pred gobavostjo. Ožepek se pojavlja tudi v Bibliji, saj naj bi gobo, namočeno v kis, ki so jo podali Jezusu na križu, nataknili na vejico ožepka.

R&V+ZR svet okoli nas FOTO 6.JPG
-
dr. Jože Bavcon

Kakorkoli že, vsestransko uporabna ali hortikulturno zanimiva, na domačem vrtu in v naravi je lahko prav lep jesenski okras.

Objavljeno v reviji Rože in Vrt/Zeleni raj št. 10, 16.9.2019