Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Otroci strogih mam se počutijo varnejše

U.L., 11.01.2020 18:00:00

Vsi otroci in posebno najstniki bi radi imeli starše, ki bi jih razumeli in jim veliko dovolili. Vendar ali je to res dobro in - ali si otroci to res želijo?

Delite na:
Otroci strogih mam se počutijo varnejše
mama hčerka Profimedia

Raziskava je bila opravljena na Inštitutu za družbene in ekonomske raziskave, potekala je od leta 2004 do 2010, vključenih je bilo 15.500 deklet, starih 13 in 14 let. Opazovali so, koliko je bila mama deklice stroga in kako je to vplivalo na to, v kakšno osebo je ta deklica zrasla.  
Otroci, katerih matere so stroge, uživajo več zaupanja. Čutijo se varnejše in čustveno bolj zrele. Ta skupina deklet je imela manj možnosti, da bi prezgodaj zanosile, in več možnosti, da dokončajo šole in najdejo dobro službo. Skupina otrok strogih staršev je bila v življenju uspešnejša od drugih. Zdi se, da bodo vse zahteve staršev poplačane.
Kot otroci smo mislili, da smo uspešni le zaradi svojih prizadevanj. Medtem ko se otroci poskušajo izogniti pravilom in se borijo proti njim, raziskave kažejo, da ravno pravila zagotavljajo uspeh. Malo pozitivnega pritiska staršev lahko otroku pomaga, da je v življenju uspešnejši, vendar starši s pritiskom ne smejo pretiravati.

In kaj pravijo ženske, kaj so se naučile od svojih strogih mam? 

1. Ne obupajte
Prosila sem mamo, da me vpiše na klarinet, da bi bila kot moja starejša sestra. Toda mama mi je postavila pogoj - če se prijavim v četrtem razredu, v srednji šoli ne smem prenehati z glasbeno šolo. Vedela je, da se bom hitro naveličala in se mi ne bo dalo vaditi. Po enem letu sem jo resnično prosila, da me izpiše iz glasbene šole, vendar me je spomnila na postavljeno pravilo. Vedela je, da bo tako zgradila moj karakter in da bom razvila ljubezen do glasbe, ki mi bo spremenila življenje. In zares, glasba mi je pomagala pri mojih štirih porodih, tudi sicer me pomirja in pomaga pisati. 

2. Bodi otrok
Ko so se v sedmem razredu vse moje prijateljice držale za roke in se poljubljale s svojimi fanti, sem se spraševala, zakaj tega ne smem tudi jaz. Toda moja mama je imela strogo pravilo - brez fantov pred šestnajstim letom. Želela je, da dokler smo otroci, bodimo otroci. Zato sem doživela otroštvo v vsej njegovi nedolžnosti in zdaj je zame to darilo, za katero sem ji hvaležna, ker mnogi otroci prehitro odraščajo. 

3. Trdo delajte za to, kar želite
Svoja leta v višjih razredih sem preživela z mamo na delu. Pomagala sem ji pri papirjih, se oglašala na telefon, urejala police ... S petnajstimi leti sem začela delati na recepciji v zdravniški ordinaciji. Pri šestnajstih letih sem vsak dan po pouku delala po pet ur, da bi zaslužila za avto. Želela sem, da mi mama kupi avto, jaz pa svoj zaslužek obdržim, toda dejstvo, da sem sama zaslužila za svoj avto, mi je prineslo mnogo zadovoljstva.

4. Pojdite ven in se igrajte
Če bi lahko izbirala, bi se usedla pred TV-zaslon in ves dan gledala risanke. Namesto tega me je mama podila: »Pojdi ven in se igrajte!« Zunaj smo se vozili s kolesi od jutra do večera, tekali, ležali v travi in gledali oblake. Včasih sem splezala na drevo in se poglobila v branje knjige, dokler nisem zaslišala mame, kako me kliče na večerjo. Vse to me je naučilo samostojne, ustvarjalne in aktivne igre.

5. Konec tedna je za družino
Vikende smo preživljali z družino, vključno z dojenčki, starimi starši, stricem, teto in drugimi sorodniki. Sorodniki na srečanja niso bili posebej vabljeni, vsi pa so bili dobrodošli. Vedno je bila hrana, smeh in nobenih drugih načrtov, kot da skupaj preživimo čas. Včasih sem si želela kot nekateri drugi otroci prespati pri prijateljih ali iti z njimi na izlet. Toda ko se zdaj ozrem nazaj, imam veliko lepih spominov na ljudi, ki mi v življenju največ pomenijo - na družino. 
  
6. Vse pade v vodo, ko postanete babica
Najbolj uživam, ko gledam, kakšna je moja mama z mojimi otroki. Zelo jih ima rada, vendar drugače, kot je imela rada mene. Mehkejša je, manj stroga - namesto da določa pravila, jih raje krši. In čeprav sem zdaj stroga mati, vem, da bom nekoč z vnuki drugačna, čeprav jih bom imela enako rada.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 51, 13.12.2019