Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Osmrtnica planetu Zemlja?

kl, 06.10.2020 18:01:00

Netflix je pred dnevi premierno predvajal izjemen dokumentarec "Življenje na našem planetu" britanskega naravoslovca Sira Davida Attenborougha.

Delite na:
Osmrtnica planetu Zemlja?
Sir David Attenborough v Černobilu Netflix

Danes 93-letni Sir David Attenborough nas je desetletja v izjemnih dokumentarcih vodil od džungel na Borneu, preko afriških savan s cvetočim življenjem in živahnih morskih globin do mrtve lepote ledenih puščav Antarktike.

Dokumentarec "Življenje na našem planetu" ("A Life On Our Planet")  s prelepimi in dih jemajočimi posnetki žive narave, ki so sicer značilni za njegove filme, pa je drugačen od njegovih prejšnjih. Je opozorilo. Je osmrtnica planetu, ki smo ga ljudje sistematično osvojili, izrabili in uničili.

Prav zato se dokumentarec se začne v Černobilu, kraju v Ukrajini, ki ga je leta 1986 eksplozija v bližnji nuklearki iz mesta s 50.000 ljudmi spremenila v za naslednja stoletja nenaseljivo območje in tako predstavlja vrhunski primer uničevalnega dotika človeške vrste.

david-attenborough, life-on-our-planet, življenje-na-našem-planetu, dokumentarec, netflix
Iz dokumentarca "Življenje na našem planetu"
netflix

"To je bil enkraten dogodek, ki sta ga povzročila slabo načrtovanje in človeška napaka," razloži Sir David in nadaljuje "Okoli nas pa se neopazno, a vsak dan dogaja veliko hujši dogodek, ki je prav tako posledica slabega načrtovanja in čoveške napake, ki vodi v to, kar vidimo tukaj, v Černobilu."

Ta "dogodek" je izginjanje živalskih in rastlinskih vrst, ki smo mu priča v vedno večjem tempu.

Film se nadaljuje z njegovo življenjsko zgodbo, več kot šest desetletij dolgega potovanja v najbolj skrite kotičke sveta in preučevanje življenja, ki sedaj izginja pred našimi očmi in se razvije v presunljivo prošnjo tega velikana narave k obnovi ekološkega ravnovesja. 

Film je Sir David imenoval za "izjavo priče" o propadanju življenja na Zemlji, ki ga s svojim delovanjem povzroča človeška vrsta.

david-attenborough, life-on-our-planet, življenje-na-našem-planetu, dokumentarec, netflix
Sir David Attenborough
netflix

Ko se je Attenborough rodil, leta 1926, je bila Zemlja v poprečju za stopinjo hladnejša kot je danes. Na prvi pogled ne veliko, vendar pa je hitrost, s katero se segreva naš planet vrgel naravo iz ravnovesja.

V zadnjih 40-ih letih smo izgubili skoraj polovico ledu v morjih. V zadnjih 50-ih letih smo iz oceanov "izginili" 90 odstotkov velikih rib. Džungle, v katerih so živeli naši živalski sorodniki orangutani in številne redke ptice, so izginile. Nadomestile so jih obdelovalne površine za vse bolj številno človeško vrsto. Polovica vse plodne zemlje na našem planetu je postala njiva.

"Naš slepi napad na planet je končno premaknil temeljne kamne živega sveta," pravi Sir David. In njegovim posnetkom ni moč oporekati.

Najbolj pretresljiv pa je tisti del dokumentarca, ki se dotika prihodnosti - krize človeštva, ki je Sir David zaradi visoke starosti verjetno ne bo dočakal, lahko pa čaka pa marsikaterega od gledalcev.

david-attenborough, life-on-our-planet, življenje-na-našem-planetu, dokumentarec, netflix
Iz dokumentarca "Življenje na našem planetu"
netflix

Vendar se film konča z upanjem, ki ga Sir David najde v majhnih dosežkih. Na primer v vzdržnem kmetijstvu, ki je na primer majhno Nizozemsko spremenilo v enega največjih izvoznikov hrane na svetu. Omejitve riboloba v vodah male otoške države Palau so tja vrnile že skoraj popolnoma uničeno morsko življenje.

Življenje se lahko obnavlja tudi na ruševinah, sporoča dokumentarec in če bomo sprejemali pravilne odločitve mu bomo to omogočili. Sicer se bo nadaljevalo brez nas.

Pod člankom si lahko ogledate fotogalerijo s posnetki iz dokumentarca in napovednik/trailer (v angleščini)