Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Od kje in zakaj imamo običaj martinovanja?

Tea Dečman, Novice Svet24, 10.11.2018 13:01:54

Martinovo je praznik, ki sega v čas pred Kristusom, ko so se poganski predniki v jesenskih slavjih zahvaljevali bogovom za dobro letino, hkrati pa so prosili za obilje v prihodnjem letu.

Delite na:
Od kje in zakaj imamo običaj martinovanja?
Letina je zelo kvalitetna. STA

V naše kraje je tradicija praznovanja godu svetega Martina prišla iz nemških dežel. Tam je bila navada, da so se vaščani zbrali v vinski kleti, pokusili mlado vino in izmenjali mnenja o letini. Seveda pa ni ostalo le pri pijači, na mizo je moralo tudi meso. Ob tej priložnosti so se zahvalili za pridelek in prosili za uspeh še v prihodnjem letu. Danes dan svetega Martina pri nas zaznamuje ljudski rek: »Svet' Martin nar'di iz mošta vin'.« Do tega dne se mošt namreč obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino.

Preberite tudi: Ideja za martinovo: okusite lepote vinorodnih pokrajin.

Kdo je Martin 

Sveti Martin je svetnik, ki je bil znan po svoji skromnosti. Bil je rimski vojak, ki se je posvetil življenju za reveže in kasneje postal škof v francoskem mestu Tours. Legenda pravi, da je ravno zaradi svoje skromnosti sprva zavrnil škofovsko mesto. Ko so mu nameravali sporočiti, da je postal škof, se je skril med gosi, te pa so ga z gaganjem izdale. Zato na martinovo na mizi ne sme manjkati gos.

VINO, GROZDJE
Mošt lahko blagoslovi le moški, preoblečen v škofa, in ga spremeni v vino.
dreamstime

Obredi in običaji

Včasih so na martinovo pastirjem po hišah darovali hlebčke, vedeževali in prerokovali so iz gosje prsne kosti ter napovedovali prihodnjo letino in vreme: »Če se Martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi.« V Beli krajini so pokojnikom v zidanicah puščali majolike z vinom in kozarce, v Halozah pa na mizi ostanke vseh jedi, da bi bilo tudi prihodnje leto obilno. Ponekod po Sloveniji še ohranjajo nekaj običajev, povezanih s tem praznikom. Kot narekuje tradicija, je vino treba blagosloviti, zato se številni vinogradniki še danes našemijo v škofe in opravljajo malce hudomušne obrede za blagoslov vinogradov in vina. V Goriških brdih na primer za blagoslov na sod postavijo jabolko z zelišči. Če se to lepo posuši, je to znak za dobro letino prihodnje leto.