Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Obešalne kljukice so okras predsobe

Tina Lucu, 22.03.2020 16:00:01

Debeli plašči, bunde in topli šali so pozimi naši vsakdanji spremljevalci kot tudi vprašanje, kam jih odložiti ob prihodu domov. Da bi jih vsakič znova pospravljali v omaro, je zelo nepraktično, veliko primernejša rešitev so stenske obešalne kljukice v predsobi ali na hodniku. Pa še skrivati jih ni treba, saj so moderne različice lahko prostoru v ponos in okras.

Delite na:
Obešalne kljukice so okras predsobe
kljukice za brisače Lösjon, 4,99 EUR, Ikea Bodi zdrava

Zgodovinske zanimivosti Nekateri nepotrjeni viri kažejo, da bi bil lahko izumitelj prvih modernejših obešalnikov nekdanji ameriški predsednik Thomas Jefferson, ki je imel v svoji omari nekakšno leseno stojalo, na katero jo obešal oblačila, da se niso zmečkala. Eden od njegovih gostov je to napravo opisoval kot »konja« z 28 štrlečimi in vrtečimi se kavlji, na katerih so viseli plašči in telovniki. Uradno izum različnih pripomočkov za obešanje pripisujemo več posameznikom z različnih koncev sveta, segajo pa v obdobje med letoma 1869 in 1906, kar pomeni, da jih poznamo več kot 150 let.  

Popestrijo steno

Kljub majhnosti imajo stenske obešalne kljukice sposobnost, da izboljšajo funkcionalnost prostora, saj ponudijo možnost za odlaganje oblačil in modnih dodatkov, ki bi sicer pristali na tleh ali obležali na kakšnem drugem pohištvu (največkrat stolu, kavču, postelji).

Najbolj idealno mesto za namestitev obešalnih kljukic je seveda predsoba, vetrolov oziroma hodnik, vendar so enako uporabne tudi za obešanje brisač v kopalnici ali predpasnikov in krp v kuhinji. Poleg funkcije obešanja imajo kljukice tudi dekorativno vlogo, nekateri notranji oblikovalci jim pripisujejo celo vlogo umetniškega predmeta, sploh kadar so inovativnih oblik, izstopajočih barv ali s čim drugim poživijo steno.

Najpogostejša vprašanja

Ker montaža kljukic na steno navadno zahteva vrtanje, je dobro že pred samim nakupom razmisliti, kaj točno potrebujete in si želite, da boste z rezultatom res zadovoljni in da se izognete nepotrebnim menjavam. Tako si je treba odgovoriti vsaj na naslednja vprašanja:  

·        Je bolje uporabiti enega ali več obešalnih kavljev? Po ena kljukica za brisače je največkrat ob kabinah za prhanje in kadeh. Kadar je na voljo daljša stena, jih po njej lahko razporedite več, ali v vrsti ali določenem vzorcu.

·        Kakšne velikosti naj bodo? Odvisno od učinka, ki si ga želite. Velike kljukice živahnih barv so bolj opazne in imajo večji dekorativni učinek, medtem ko so manjše diskretnejše.

·        Kakšen material je najboljši? Kovina je najbolj priljubljena, zlasti nelakirana medenina. Priljubljeni so tudi obešalniki iz lesa, ratana, kamniti, plastični in celo betonski. Nekateri so oblečeni v saten ali pliš, da preprečijo poškodbe na dragocenejših oblačilih. Izbor materiala prilagodite opremi doma in temu, kakšnemu slogu želite slediti, modernejšemu ali bolj tradicionalnemu.

·        Kaj boste na kljukice obešali? Če jih nameravate uporabljati predvsem za plašče in bunde, naj bodo večje, saj se oblačilo sicer hitro lahko sname in zdrsne na tla. Če boste nanje obešali še rute, šale in torbice, so kljukice lahko narejene iz več glav v različnih višinah in smereh, kar pomeni, da ponujajo tudi več obešalne površine.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 9, 28.2.2020