Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novi koronavirus nekatere umetnike pahnil na rob preživetja

Teja Pelko, 23.03.2020 13:01:46

*** Vklop Stop Spored *** Zaradi epidemije novega koronavirusa so vrata med prvimi zaprle kulturne ustanove. Ta sicer nujno potreben ukrep je najbolj prizadel že tako zelo ranljivo skupino, umetnike na svobodi, med katerimi so tudi priljubljeni igralci iz serij Reka ljubezni in Ena žlahtna štorija.

Delite na:
Novi koronavirus nekatere umetnike pahnil na rob preživetja
Vesna Kuzmić Osebni arhiv

Ti so namreč plačani na predstavo oziroma prireditev, če teh ni, tudi honorarja ni, prispevke in stroške pa bodo morali, kot kaže, v nasprotju z gospodarstvom vseeno v celoti poravnati. O tem, kako zelo jih je prizadela ustavitev javnega življenja, ali je država ustrezno ukrepala ob pojavu prvih obolelih, kakšni ukrepi bi njim najbolj pomagali, kakšne preventivne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu izvajajo sami in kaj bodo počeli med »prisilnim mirovanjem«, so nam razkrili igralec Tadej Pišek, igralka Vesna Kuzmić, igralec Voranc Boh, komik, igralec in organizator filmskih festivalov Matjaž Javšnik ter komičarka Martina Ipša.

Tadej Pišek

Kako zelo so vas prizadeli pojav novega koronavirusa ter s tem povezane odpovedi predstav in drugih prireditev?

Pojav novega virusa je seveda prizadel tudi kulturo, odpovedali smo vse predstave, koncerte, prireditve, kar še posebno za samozaposlene (tudi v kulturi) pomeni popolni izpad dohodkov. »Svobodnjaki« zaslužimo le toliko, kolikor delamo, se pravi, da nas je odpoved dogodkov finančno močno prizadela. Tukaj ne govorim le o igralcih, ampak tudi o drugih samozaposlenih in vseh samostojnih podjetnikih. A mislim, da je treba v teh razmerah vseeno gledati širše. Gre za izredne razmere, ki niso prizadele le kulture, ampak pomeni katastrofo tudi za gospodarstvo, turizem, gostinstvo in še kaj. Prodajalci v trgovinah, ki jih v teh dneh množično ropamo, so izjemno izpostavljeni nevarnosti, da o zdravnikih, medicinskih sestrah in drugih zdravstvenih delavcih, ki se dnevno izpostavljajo in delajo predolge delovnike za premajhno plačo, niti ne govorim. Smo v položaju, kjer moramo vsi stisniti zobe ter pokazati odgovornost do sočloveka in ranljivih skupin. Seveda pa vsi pozivamo in računamo na državo, da bo ob koncu izrednega stanja imela posluh tudi do kulturnikov, samozaposlenih in samostojnih podjetnikov v vseh panogah, ki so nas ti ukrepi, ki so sicer več kot potrebni, zelo prizadeli.

Kaj bi vam najbolj pomagalo?

Država je že napovedala finančno pomoč gospodarstvu. Iskreno upam, da bo imela posluh tudi za kulturne delavce in nam pomagala. Izjemno pomembno je, da kulturniki na to opozarjamo že zdaj, tudi s pomočjo nevladnih organizacij. Seveda pa upam, da se bo pomoč razdelila med samozaposlene in druge prekarne delavce ter neinstitucionalne ustvarjalce, ki smo zdaj najbolj ranljivi. Že nekaj časa so tako država kot delodajalci spodbujali zaposlovanje prek samostojnih podjetij v vseh panogah in te skupine so v trenutnem krču izjemno oškodovane. Upam, da se bo kos milijardne pogače pomoči našel tudi za njih/nas.

Tadej Pišek
Tadej Pišek
Mediaspeed

Se vam sicer zdi, da je država ustrezno ukrepala ob pojavu prvih obolelih za to boleznijo?

Mislim, da nisem v položaju, da bi sodil o ustreznosti ukrepov. S tem so se ukvarjali strokovnjaki na teh področjih in verjamem, da so naredili vse, kar se jim je v danih okoliščinah zdelo potrebno. Živimo v času spleta, socialnih omrežij in drugih medijev, kjer lahko vsak pove svoje mnenje, seveda pa vsi o vsem vemo vse. Sam nisem epidemiolog, nisem zdravnik, nisem gospodarstvenik, zato o ustreznosti ukrepov ne morem govoriti. Naša naloga je, da se obnašamo odgovorno do ranljivih skupin, da skrbimo za higieno in do trenutnega stanja nismo ne omalovažujoči in ne panični. Obstaja ogromno strokovnih člankov o virusu, (resnične) informacije so na dosegu roke, naša naloga je, da ne nasedamo ne apokaliptičnim napovedim, ki širijo paniko, ne omalovažujočim pozivom k banaliziranju problema trenutne epidemije. Toliko lahko storim jaz in vsak posameznik. Mislim, da je to izjemno pomembno.

Kakšne preventivne ukrepe vi izvajate? 

Kot sem že omenil, mora vsak posameznik prispevati k temu, da se virus ne širi. Bodimo pozorni, umivajmo si roke, izogibajmo se velikih množic, v primeru simptomov koronavirusa pa ravnajmo odgovorno. Z virusom se vsak dan bori ogromno zdravnikov, medicinskih sester in drugega medicinskega osebja, ki imajo doma družine, otroke, dedke, babice in druge ranljive skupine. Tudi njih moramo zaščititi z odgovornim in preventivnim ravnanjem. Doma imam babico in kmalu pričakujem otroka, resnično si ne želim, da se kdo okuži. Poskušam se postaviti tudi v kožo drugih, ki jih skrbi za bližnje, zato poskušam ravnati odgovorno in po navodilih, ki nam jih daje stroka.

Kaj boste počeli med »prisilnim mirovanjem«?

Res je, kar naenkrat imam ogromno časa, odpovedali so mi več kot 12 predstav v marcu, dva festivala, kjer bi bil član žirije, odpovedal sem načrtovano potovanje v tujino. Tako lahko zdaj čas namenim pisanju besedila za predstavo, ki jo pripravljam z Glasbeno mladino Ljubljana in Policijskim orkestrom ter izdelavi kratkega filma, pri katerem se prvič preizkušam kot filmski producent in režiser. Skratka, dela je dovolj, le da za zdaj še ni plačano. (smeh) Čas, ki mi je »prisilno« podarjen, bom pač poskušal čim bolje izkoristiti in kovati konkretne načrte za prihodnost. Predvsem pa poskušam ostati zdrav in po svojih močeh poskrbeti, da se ta nočna mora kmalu konča. Bodimo sočutni, strpni in pametni!

Vesna Kuzmić
Vesna Kuzmič
Tomo Jeseničnik

Vesna Kuzmić

Kako zelo so vas prizadeli pojav novega koronavirusa in s tem povezane odpovedi predstav?

Odpovedali so mi vse predstave za marec, kar pomeni, da ta mesec ne bom imela nobenih prihodkov.

Se vam zdi, da je država ustrezno ukrepala ob pojavu prvih obolelih za to boleznijo?

Kot se je zdaj izkazalo, bi morali mejo z Italijo zapreti že prej in imeti nadzor nad ljudmi, ki so se vračali v Slovenijo s kužnih območij. Sicer pa se mi zdi, da je država ustrezno ukrepala.

Pričakujete od nje kakšno pomoč? Kaj bi vam najbolj pomagalo?

Pričakujem, da bomo tako kot tisti, ki so zaposleni, tudi samozaposleni v kulturi dobili neko denarno nadomestilo/pomoč za čas, ko zaradi odpovedanih prireditev in predstav ne moremo opravljati svojega dela. 

Kakšne preventivne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu izvajate sami? 

Tako kot vedno skrbim za zdrav imunski sistem, tako da se ukvarjam s športom, pijem veliko vode in se zdravo prehranjujem. Upoštevam seveda tudi vsa priporočila: redno si umivam roke, se ne dotikam obraza in se izogibam stiku z ljudmi. V tem času se ne družim in ne hodim na sestanke, ostajam doma. Staršev zdaj raje ne obiskujem. Zase me pravzaprav ne skrbi, ampak se mi zdi nujno upoštevati te ukrepe zaradi solidarnosti do ranljivejših članov naše družbe, za katere bi virus lahko bil usoden. 

Kaj boste počeli med »prisilnim mirovanjem«?

Izkoristila bom čas, da dokončam nekatere stvari, ki zahtevajo delo za računalnikom, brala bom, gledala filme in počela kaj ustvarjalnega.

Kaj pa so povedali še  Voranc Boh, Matjaž Javšnik in Martina Ipša si lahko preberete v aktualni številki revije Vklop!