mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nov trend: Obsedeni z malim!

M.K., 04.08.2021 13:00:18

V zadnjih nekaj letih so na prizorišču notranjega oblikovanja prevladovale velike in še večje sobne rastline. Kaj pa zdaj?

Delite na:
Nov trend: Obsedeni z malim!
/ Shutterstock

V ospredje prihajajo drobne rastlinice. Od bonsajev do sukulentov in kaktusov, svet rastlinskih navdušencev z odprtimi rokami sprejema ta pojav, in to z dobrim razlogom. 

Male rastlinice hitreje cvetijo, hitreje rastejo in nam dajo občutek, da smo boljši starši, kar sovpada s sodobno družbo »takojšnjega zadovoljstva«. Poleg tega so popolne za ljudi, ki živijo v majhnih prostorih, a želijo vseeno čutiti povezanost z naravo.

Trend, ki je hiter, prostorsko učinkovit in zares vsestranski. Vsakdo, ki se prvič spušča v svet vzgoje sobnih rastlin, bo našel veliko veselje v vrstah, ki zahtevajo malo vzdrževanja, kot so na primer zračne rastline, mini pothosi in sukulenti. Če pa bi radi svoje vrtnarske spretnosti še dodatno nadgradili, se lahko spustimo v svet afriških vijolic, miniaturnih orhidej, drobne praproti ali bonsajev. 


Kam jih postavimo?

Vse je odvisno od vrste. Nekaterim ustreza okenska polica, druge bodo mogoče potrebovale še nekoliko dodatne pomoči v obliki prilagojenih žarnic. Najbolje je, da se pozanimamo za vsako rastlino posebej, bodisi tako, da preberemo etiketo ali opravimo krajšo raziskavo na spletu. 

Pozor! Manjše rastline res potrebujejo veliko manj vode, a jih je treba zalivati pogosteje.

Zaradi velike priljubljenosti drobne ročno izdelane keramike bodo te male zelene rastline videti odlično, kamorkoli jih bomo postavili. Končno bomo lahko pridno uporabili vse mini posode, terarije, umetniško keramiko in razne spominske lončke, ki bodo zagotavljali odličen dom za naše nove zelene prijateljice. 

drobne-rasltine, kaktus, sukulent
/
Shutterstock