renata in primoz peterka 2 Odkrito.si

Pretresljiva usoda Primoža Peterke

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 21. maja

start Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdaj je najboljši čas za ...

moški, kredit, denar, kovanci, evri, depresija Svet24.si

Po tej starosti Slovenci ne bomo dobili več ...

sladoledna lučka Najstnica.si

V boj proti vnetju s sladolednimi lučkami

DOROTEJA3 Njena.si

Doroteja ponorela, posledice katastrofalne!

princ harry, meghan markle, poroka Njena.si

Tako sta se Meghan in Harry poklonila princesi ...

Življenjski slog

Nizki stroški in topel dom

Zoran Franc, Novice Svet24, 13.02.2018 13:01:06

Februarja so temperature precej padle pod ničlo, kar pomeni, da so se tudi stroški ogrevanja nekoliko povečali. Da bodo ti ostali karseda optimalni, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih rešitev.

Delite na:
Nizki stroški in topel dom
Pogrejte se z vročim zeliščnim napitkom. profimedia

Občuten padec temperatur, ki je med drugim prinesel sneg, povzroča, da se večinoma zadržujemo v varnem in toplem zavetju doma. A udobje toplega doma lahko precej hitro skazijo visoki stroški ogrevanja, ki so, če ne ravnamo preudarno, velikokrat tudi previsoki. Investicija v nove ogrevalne sisteme, ki so manjši porabniki energije, je precej velika, in da si jo boste lahko čim hitreje privoščili, do takrat pa čim bolj optimizirali trenutne stroške ogrevanja, preizkusite naslednje trike.

1 stopinja manj na termostatu lahko zmanjša porabo energije tudi do osem odstotkov.

Preprečite uhajanje toplote 

Svetujemo vam, da za radiatorje ob zunanjih zidovih hiše, pod okni, namestite odsevno folijo ali stiropor. Toplota tako ne bo segrevala zidu in police, temveč se bo preusmerila v prostor. Pomembno je tudi, da pozimi ne pokrivate radiatorjev in na njih ne sušite perila, saj tako preprečite optimalno ogrevanje prostora. Ob tem pa dodatno tvegate previsoko raven vlage v prostoru in pojav plesni.

zmrzljiva deklica
Da vas ne bo zeblo v noge, na mestih, kjer največ hodite ali sedite, na tla položite preproge. Te bodo služile kot izolacija in tako vam mraz ne bo prehitro segel do kosti.
ARHIV

Temperaturni razpon

Če želite imeti v stanovanju čim primernejšo temperaturo, naj bo čez dan od 20 do 22 stopinj, medtem ko se lahko nočna giblje med 16 in 20 stopinjami Celzija. Ogrevanje posameznih prostorov prilagodite svojim potrebam. Prostorov, ki jih ne uporabljate (soba za goste, hodnik, garaža, spalnica), ni treba ogrevati enako kot prostore, v katerih se zadržujete večino časa. Že če boste temperaturo znižali za eno stopinjo, lahko prihranite do osem odstotkov energije.

temperatura doma, ogrevanje
Temperaturo prilagodite svojim potrebam. Prostorov, ki jih ne uporabljate pogosto, ne segrevajte.
Profimedia

Ne zračite na kip 

Pozimi stanovanja nikar ne zračite z odpiranjem oken in vrat na kip (tako, da so zgoraj priprta). Ta postopek zračenja je primeren za pomladne in poletne večere, ko je temperatura konstantna. Raje zračite večkrat na dan po 5–10 minut ob na stežaj odprtem oknu. Slab zrak se bo tako hitreje zamenjal s svežim, ta pa se bo tudi hitreje ogrel.

Nasvet: regulirajte termostate 

Če boste dlje časa odsotni, stanovanja ne ogrevajte tako, kot če ste doma. Ogrevanje zmanjšajte na minimum. Če imate možnost časovne nastavitve, naredite urnik ogrevanja.

Preberite tudi: Zaljubljena rdeča: oblecite se kot zvezdnica. Kliknite TUKAJ!