renata in primoz peterka 2 Odkrito.si

Pretresljiva usoda Primoža Peterke

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 21. maja

start Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdaj je najboljši čas za ...

moški, kredit, denar, kovanci, evri, depresija Svet24.si

Po tej starosti Slovenci ne bomo dobili več ...

sladoledna lučka Najstnica.si

V boj proti vnetju s sladolednimi lučkami

DOROTEJA3 Njena.si

Doroteja ponorela, posledice katastrofalne!

princ harry, meghan markle, poroka Njena.si

Tako sta se Meghan in Harry poklonila princesi ...

Življenjski slog

Nizke temperature pri pranju perila so vzrok bolezni

Zoran Franc, Novice Svet24, 16.05.2018 16:01:27

Veste, pri kakšni temperaturi je treba prati perilo, če se želite znebiti pršic, iztrebkov nevarnih ščurkov in bakterij? Večino perila operemo pri 30 stopinjah Celzija, kar je bistveno prenizka temperatura.

Delite na:
Nizke temperature pri pranju perila so vzrok bolezni
60 stopinj Celzija je temperatura, ki premaga večino bakterij in virusov. Dreamstime

Pršice in nevarne bakterije se skrivajo tam, kjer imajo največ hrane in kjer ljudje preživimo skoraj tretjino svojega življenja. V postelji. Zraven bakterij najdemo tudi plesni. Te so predvsem v kopalniških preprogah, brisačah in tudi v kopalniških plaščih. Da bi odstranili te zdravju nevarne nadloge, je pranje pri 40 stopinjah Celzija absolutno prenizko. Bakterije, plesni in pršice bomo uspešno odstranili iz posteljnine, brisač, rjuh, otroških oblačil in spodnjega perila komaj takrat, ko bo temperatura pranja presegla 60 stopinj Celzija.

Nizke temperature, ogroženo zdravje 

Pranje perila pri nizkih temperaturah resda zmanjša stroške potrošnje energije, a lahko močno ogrozi naše zdravje, saj ni dovolj učinkovito, da bi uničilo baterije, ki se skrivajo v tkaninah. Pranje pri temperaturi 30 ali 40 stopinj Celzija uniči le šest odstotkov bakterij in nevarnih klic, pranje pri temperaturi 60 stopinj pa jih uniči stoodstotno. Strokovnjaki zato priporočajo, da se večino oblačil in tkanin pri ljudeh z močnimi alergijami opere pri temperaturi vsaj 60 stopinj.

Tako biološki kot nebiološki detergenti odlično opravljajo svoje delo pri visokih temperaturah.

Nižja temperatura, dodatek belila 

Edini način, ki bo poskrbel za uničenje bakterij, virusov in pršic pri nizkih temperaturah, denimo pri 40 stopinjah, je, da posežete po detergentu, ki vsebuje belilo. Če večino perila perete pri 40 stopinjah, uporabite dezinfekcijsko sredstvo ali detergent, sploh pri pranju odejic in pregrinjal za otroke, svetujejo strokovnjaki.

Detergenti 

Na tržišču lahko med številnimi detergenti še vedno izbiramo zgolj med biološkimi in nebiološkimi. Nebiološki vsebujejo belila za čiščenje in dezinfekcijo, biološki pa temeljijo na encimih in naravnih proteinih, ki jih pridobivajo iz mikroorganizmov. Proizvajalci trdijo, da so encimi enako uspešni pri nizkih in visokih temperaturah ter da ne poškodujejo tkanine, posledično pa zato priporočajo uporabo bioloških čistil.

Tudi pralni stroj je treba redno čistiti, da preprečite razvoj bakterij in plesni.

Otroška oblačila

Otroci imajo slabše razvit imunski sistem in so hitreje dojemljivi za različne infekcije. Njihova oblačila zato operite na visoki temperaturi in ločeno od tkanin z visokim deležem bakterij in virusov (krpe, brisače).

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe in predpasniki vsebujejo bistveno več bakterij E.coli in salmonele kot katerikoli drug kos oblačila. Priporočljivo je pranje pri temperaturi vsaj 60 stopinj.

Posteljnina

Zaradi pršič, znoja in bakterij posteljnino zamenjajte enkrat tedensko in jo, če je le mogoče, operite pri temperaturi 90 stopinj. 

Preberite tudi: Naravno za dom: okvirji kot okras. Kliknite TUKAJ!