phillip schofield 1 Dobra karma

Po 27 letih zakona priznal, da je gej, pred tem pa...

4_Helena Blagne_Led in sol_foto_2) Svet24.si

Kdo je skrivnostni ljubimec Helene Blagne?

michel stephan pl1 Reporter.si

Tožilstvo prikriva sporni sklep glede kemika dr. ...

aleksandra pivec, matej tonin, zdravko počivalšek, janez janša, vlada Svet24.si

V pogodbi tudi uvedba naborništva, dvig denarja ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Janša 3.0 bo v vladi močan kot še nikoli

maja-đukanović Njena.si

Sanjski moški: Našli smo izginulo Majo

Princ Harry, Anglija Njena.si

Princ Harry se je sam vrnil v Anglijo in ni videti...

Nina Šušnjara: Počutim se kot oblikovalka, in ne kot modna oblikovalka

Katja Kaja Mejač, Bodi zdrava, 11.02.2019 13:01:37

Na 20. konferenci Sempl se je predstavila tudi Nina Šušnjara, ki smo jo v Sloveniji spoznali kot modno oblikovalko, a sama pravi, da se že dolgo definira kot oblikovalka, na kar kažejo tudi njeni številni projekti, ki niso usmerjeni zgolj v modo. Z njo smo se pogovarjali ravno o teh ustvarjalnih partnerstvih s številnimi uglednimi blagovnimi znamkami.

Delite na:
Nina Šušnjara: Počutim se kot oblikovalka, in ne kot modna oblikovalka
Nina Šušnjara Osebni arhiv in Matic Kremžar

Med njenimi uspešnejšimi sodelovanji so zagotovo povezovanje z blagovnimi znamkami, kot so Natura Femina, EQUA, Mömax, celo Jaguar, ter navsezadnje tudi s slovensko znamko Elan in napravami za gretje tobaka IQOS. S svojim imenom in lastno blagovno znamko je izdelkom dodala lastni pečat, na konferenci pa je razkrila ozadje teh sodelovanj, ki v tujini niso redkost, v Sloveniji pa se šele počasi razvijajo. O tem je spregovorila tudi za nas in nam v pogovoru razkrila, kako se za sodelovanja odloča, katero ji je najbolj ostalo v spominu, razkrila pa je tudi več o svoji najnovejši kolekciji ANOMALIA.

EQUA
EQUA
osebni arhiv in Matic Kremžar

V osnovi ste modna oblikovalka, a se vseeno že več let uspešno povezujete s številnimi priznanimi znamkami. Zakaj mislite, da je tako povezovanje pomembno za vašo prepoznavnost oziroma prepoznavnost blagovne znamke SUSNYARA? 
Da, že dolgo se počutim pravzaprav kot oblikovalka, in ne kot modna oblikovalka. Ustvarjalna želim biti na vse načine in se ne želim omejevati. Povezovanje z znamkami se mi zdi pomembno predvsem zato, ker tako širimo samo prepoznavnost znamke in ustvarjamo nove sinergije. Gre za idejo 'skupaj smo močnejši' in verjamem v to.

Kaj je pomembno pri tem, za katero sodelovanje se odločite in katero sodelovanje ste si najbolj zapomnili? 
Za sodelovanja se zadnja tri leta odločava skupaj s poslovno partnerico Lucijo Gubenšek. Tudi to je lepa oblika sodelovanja. Vedno pretehtava prednosti in slabosti ter skupaj sprejemava odločitve. Sama sem si najbolj zapomnila sodelovanje z Mömaxom, ker gre za pohištvo. Preden sem se odločila za poklic modne oblikovalke, sem se spogledovala z idejo arhitekture in notranjega dizajna. S tem sodelovanjem sem tako izrazila ta delček sebe. 

Kako po vaših izkušnjah v Sloveniji kupci sprejmemo takšna sodelovanja in kakšna je razlika v primerjavi s tujino?
Trend sodelovanj obstaja že kar nekaj časa, se mi pa zdi, da je v res polnem razcvetu šele zadnjih nekaj let. Menim, da Slovenci vse bolj sprejemajo domače oblikovalske izdelke in podpirajo domače. Vključno z mano.

Kaj je vam pri oblikovanju najpomembnejše, tako pri oblikovanju kolekcij za sodelovanje kot pri oblikovanju lastnih kolekcij? 
Najpomembnejše je iz kolekcije v kolekcijo in iz sodelovanja v sodelovanje ohranjati kontinuiteto, sam duh znamke SUSNYARA, in se hkrati znati prilagoditi tržišču. Vizualno želim povedati, da je to izdelek SUSNYARA v vseh pogledih. Znamka SUSNYARA je surova, nepredvidljiva, sporočilna in aktivistična.

Nina Šušnjara, momax
Nina Šušnjara, momax
osebni arhiv in Matic Kremžar

Marketinško in poslovno gledano – katere kolekcije so donosnejše? 
Na to vprašanje bi bolje odgovorila moja partnerica Lucija Gubenšek. Sama menim, da eno brez drugega ne gre. Kolekcije podpirajo sodelovanja in obratno. Gre za simbiozo.

Predstavili tudi novo kolekcijo ANOMALIA. Nam lahko poveste nekaj več o njej?
Kolekcija ANOMALIA je oda nepopolnosti, napakam in resnici. Opeva dejstvo, da ti ni treba biti popoln. Vedno pa lahko napredujemo. Pozdravljam vsa odstopanja, ne le vizualna, tudi značajska so dobrodošla. Prav to naredi osebo zanimivo in večplastno. Kolekcija se razlikuje od preostalih, a je v njej še vedno čutiti mene. Je drugačna in drugače smo jo tudi predstavili. V umetniškem vzdušju na poseben večer. Kolekcijo so nosile baletne plesalke in tako je ANOMALIA postala resnična.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 12, 10. 12. 2019.