Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nekateri bi TO prepovedali!

C.R., 13.10.2021 07:33:00

V Združenem kraljestvu šole opozarjajo starše, naj otrokom ne dovolijo gledati serije Squid Game. Nekaj učencev naj bi dejansko poskusilo kopirati prizore iz nasilne Netflixove serije.

Delite na:
Nekateri bi TO prepovedali!
SQUID GAME PROFIMEDIA

JUŽNOKOREJSKE IGRE SMRTI

Južnokorejska serija, ki je trenutno najbolj predvajana oddaja v ZDA in Združenem kraljestvu, se osredotoča na izmišljeno igro, v kateri revni liki tekmujejo v vrsti iger smrti, da bi osvojili 31,7 milijona funtov denarne nagrade.

V drami o preživetju, v kateri so grozljivi prizori streljanja v glavo in odvzema organov, tekmovalci sodelujejo v različicah tradicionalnih otroških iger, zmagovalci pa napredujejo v naslednjo fazo.

Tiste, ki nalog ne opravijo, usmrti zamaskirana enota, ki je pripravljena z brzostrelkami.

squid-game
SQUID GAME
Profimedia

OTROCI TEGA NE BI SMELI GLEDATI!

Zaradi sporne oddaje so šole pozvale starše, naj zaradi strahu pred posnemanjem spremljajo, kaj gledajo njihovi otroci.

Šola Sandown v mestu Deal v Kentu je sporočila, da so učitelji kot odziv na priljubljenost oddaje svojim učencem namenili dodatne ure o varnosti na spletu in nevarnostih gledanja vsebin, ki »niso primerne za njihovo starost«.

Predstavnica šole je dejala: »Vedno in nenehno posodabljamo nasvete za starše in otroke. Kot odziv na to oddajo in druge smo uvedli dodatne ure o nasilju in škodljivih posledicah na spletu.«

Goodwin Academy, še ena šola v mestu Deal, je potrdila, da je njena ekipa za varovanje staršem poslala pismo o zaskrbljenosti zaradi vsebine serije.

Eden od staršev iz mesta Deal je na družbenih omrežjih zapisal: »Prejeli smo pismi iz osnovne in srednje šole, ki starše opozarjata, naj otrokom ne dovolijo gledati serije Squid Game.«

squid-game
SQUID GAME
PROFIMEDIA

STARŠI BODO SANKCIONIRANI

Neki oče je povedal, da je tudi šola njegovih otrok v Ilfordu v vzhodnem Londonu v pismu opozorila starše, da otroci igrajo svojo različico igre Squid Game in da so lahko starši zaradi tega kaznovani.  Na Twitterju je zapisal: »Ne morem verjeti, da je morala šola mojih otrok poslati pismo, v katerem starše opozarja, da otroci igrajo svojo različico igre Squid Game in da bodo starši sankcionirani, če bodo njihovi otroci posnemali igro Squid Game.«

squid-game
SQUID GAME
PROFIMEDIA

ZELENA LUČ – RDEČA LUČ

Scenarij za serijo Squid Game, ki jo je Netflix objavil 17. septembra, je napisal Hwang Dong-hyuk, ki je v desetih letih, ko si je prizadeval za snemanje serije, trpel revščino.

V vsaki epizodi oddaje Squid Game liki sodelujejo v krvavih različicah tradicionalnih otroških iger, zmagovalci pa napredujejo v naslednji »krog«.

V enem od izzivov, ki ga je navdihnila korejska šolska igra, morajo liki teči proti moteči lutki, ko ta zakliče »zelena luč«, in se ustaviti, ko zakriči »rdeča luč«. Igralci, ki jih ujamejo pri gibanju po tem, ko zasveti rdeča luč, so ustreljeni.

squid-game
SQUID GAME
PROFIMEDIA

ZELO NASILNA SERIJA

V središču zgodbe sta odvisnik od iger na srečo Seong Gi-hun (Lee Jung-jae) in njegov prijatelj iz otroštva Cho Sang-woo (Park Hae-soo), osramočeni bankir, ki ga išče policija.

Film je postal kultna uspešnica med ljubitelji žanra grozljivk, ki so devetdelno serijo poimenovali »filma Žaga in Igre lakote, združena v eno«.

Vendar so nekateri ljubitelji televizije odvrnili, da je v seriji preveč nasilja, drugi pa so zahtevali, da se serija prepove za gledalce, mlajše od 20 let, ker je »preveč krvava«.   

Squid Game je bila ocenjena kot primerna za gledalce, stare 15 let in več, Netflix pa navaja vrsto opozoril o vsebini, vključno s seksom, nasiljem in samomori.

ODLOČITI SE MORAJO STARŠI

John Jolly, izvršni direktor dobrodelne mreže Parentkind, ki združuje starše v Združenem kraljestvu, je dejal: »Kadar obstajajo pomisleki glede varovanja, zlasti kadar oddajo doma gledajo otroci, mlajši od 15 let, morajo starši presoditi, ali je primerna za njihovega otroka ali ne.«