Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ne pozabite na strop

Kristina Strašek, 07.08.2019 08:00:00

Želite dom spremeniti v artistično mojstrovino? Potem nikar ne pozabite na strop. Na prvi pogled nepomemben del prostora lahko k temu v resnici ogromno doda. Vse, kar morate vedeti, je, kako ga uporabiti, da želeno tudi dosežete.

Delite na:
Ne pozabite na strop
Drugačna dekoracija stropov Pexels

Koliko zidov premore standardna soba? Štiri, mar ne? Žal, ne bo držalo. Ima jih pet. Precej pogosto se zgodi, da ljudje med renoviranjem stanovanja pozabijo na preurejanje petega zidu. Strop je tako večkrat (ne-/namerno) spregledan element, a povsem po nepotrebnem.

Če pogledamo malce drugače, je strop samo nasprotje vašim tlom. Kot oblečete tla, lahko oblečete tudi njihovega dvojčka. Seveda, pri tem ne govorimo o dodajanju stolov, preprog in podobnega – čeprav bi verjetno nekoliko bolj artistična dušica na tej točki omenjeno vsekakor že preizkusila –, ampak o dodajanju tekstur, barve, narave.

Morda je tokrat prvič, da ste pomislili nanj, a prepričana sem, da ob koncu članka nanj ne boste več gledali enako. Preverimo torej, kako lahko svoj dom s preobrazbo stropa iz povprečnega dvignete v elegantnega.

ThinkstockPhotos-874839958.jpg
Ko pleskamo, najprej prebarvamo strop.
Thinkstock Photos

1.       Prebarvajte ga

Kako najbolj preprosto in čim bolj poceni prenovite sobo? Prebarvate strop. Pomislite, koliko jih je po večini kar belih in zato neopaznih. To lahko spremenite z nekoliko bolj živo barvo, ki bo prostoru dala več energije. Notranji opremljevalci se pri izbiri barve nagibajo k nekoliko svetlejšim, na primer svetlo modri ali rožnati.  

2.       Odprite ga z okni

komar2.jpg
Tudi na strešna okna lahko namestimo komarnike. Kadar komarnika ne uporabljamo, se zloži v tanko aluminijasto zgornjo kaseto.

To žal ni dosegljivo vsem, a če ste med izbranimi srečneži, boste vsekakor izstopali s stropnimi okni. Ne le da bo sila romantično ob večerih opazovati zvezdnato nebo, ampak bo prostor deležen tudi znatno več svetlobe. Minus tega je vsekakor pomanjkanje intime, tako da dobro premislite, katero sobo želite na tak način sploh odpreti.

3.       Prelepite ga s tapetami

drevo.jpg
Otroško sobico ali delovni kotiček bo poživilo in polepšalo veliko drevo, ki se bo vzpenjalo od tal vse do stropa. Omislite si ga lahko kot stensko nalepko ali pa ga na steno kar narišete.
Revija Maja

Mnogi se poskušajo čim bolj izogniti uporabi tapet, sploh ko je v igri obnavljanje glavnih štirih zidov. A medtem ko je lahko na teh kakšen vzorec videti res preveč napadalno ali divje, je lahko na petem videti čudovito. Stropi z vzorčastimi tapetami ustvarijo glamur, prav tako pa v večini primerov elemente izbranega prostora povežejo v smiselno celoto.

4.       Poudarite ali dodajte tramove

lucke.jpg
Rjave odtenke še otopli prijetna svetloba bombažnih lučk. (Smile Concept Store)
Promocijsko gradivo

Pridih narave v prostoru je bil od nekdaj eden izmed najljubših trikov notranjega opremljanja. Če tudi sami iščete dodatek organskega, je lahko uporaba tramov za vas kot naročena. Prostoru da karakter, prav tako pa ga tudi dodatno odpre. Tramove lahko pustite v njihovi naravni barvi ali jih prebarvate na podlagi barvne sheme preostalega prostora.

Če naredite korak naprej, lahko na tramove dodate tudi umetno rastlinje ali drugo dekoracijo. Odlično se bodo obnesle stare lestve.

vonn4.jpg
Spodnje nadstropje je en sam velik odprt prostor, v katerem so dnevna soba, kuhinja in jedilnica.

5.       Uporabite ploščice

Ste kdaj pomislili, da bi namesto tal v ploščice oblekli kar strop? Morda na prvi pogled malce bizarna ideja, a če dobro premislite, je lahko sila zanimiva in uporabna. Slednje ima lahko kar nekaj pozitivnih vplivov, kot na primer to, da ploščice odbijajo svetlobo in tako dodatno osvetljujejo prostor.

6.       Mavčni ornamenti

vika.jpg
Na stropu so skrbno restavrirani detajli.
Dom2

Zadnja od idej je uporaba raznih mavčnih ornamentov, ki jih po večini damo okoli lestencev. Ti imajo navadno vzorce iz narave, na primer rože, drevesa in listje. Pred desetletji so bili precej popularni ornamenti iz mavca, danes pa jih lahko dobite tudi iz stiropora. 

Objavljeno v reviji Dom2/Moje lepo stanovanje št. 3, 29. 4. 2019