profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Največje napake pri pranju las

kl, 21.10.2020 18:42:46

Velikokrat mislimo, da nam bodo dragi preparati za nego las in pogosto pranje in stiliziranje podarili krasno frizuro. V resnici pa največje napake delamo že pri pranju.

Delite na:
Največje napake pri pranju las
Napake pri pranju las, na katere pogosto nismo niti pozorni, lahko povzročijo dehidracijo las, lomljenje in celo vnetje lasišča Profimedia

Napake pri pranju las, na katere pogosto nismo niti pozorni, lahko povzročijo dehidracijo las, lomljenje in celo vnetje lasišča.

Prepogosto uporabljate šampone

Medicinski strokovnjaki pravijo, da vsakič ko umivate lase, šamponiranje ni potrebno. Že izpiranje samo z vodo nekajkrat na teden bo z las in lasišča odstranilo vidno umazanijo. Uporaba šamponov je izključno kozmetična, bogata pena pa z las odstranjuje maščobo, ki lase ohranja vlažne in jih ščiti pred poškodbami.

Las ne izperete dovolj in uporabljate preveč šampona

Še preden nanesete šampon na lase, jih kakšno minuto spirajte samo z vodo. Tako boste odstranili ostanke predhodno nanesenih šamponov in proizvodov za nego las. Pustite, da se lasje popolnoma zmočijo. Šampon se bo bolj penil in bolj enakomerno razporedil po laseh. Porabili pa boste tudi manj šampona.

BUJNI LASJE, NEGA LAS
Če regenerator nanesete pred šamponom, bodo lasje videti gostejši.
Dreamstime

Po šamponiranju nanašate regenerator

To je nekaj, kar dela večina ljudi. Za nekatere vrste las pa je boljše, če regenerator nanesete pred šamponom. Lasje bodo pri takem postopku videti gostejši, še posebej pa je nanašanje regeneratorja pred šamponom ugodna za tanke lase, ki potrebujejo vlago. To vrsto las namreč regenerator na koncu pranja izsuši in povzroča, da se hitreje mastijo.

umivanje las
Lase peremo in izpiramo z mlačno vodo
splet

Šamponiranje lasnih konic

Če šampon najprej nanesete na lasišče, potem pa še malo na konice, jih s tem lahko poškodujete. Lasišče je namreč tisto, ki je najbolj mastno in šampon je potrebno nanesti prav tja. Konice las so ponavadi bolj šuhe in če jih boste šamponirali, bodo izgledale še bolj izsušene.

Lasišče drgnete z nohti

Močno drgnjenje lasišča lahko povzroči praske in posledično tudi vnetja oz. infekcije. Ker so mokri lasje bolj lomljivi, agresivno drgnjenje pa lahko povzroči, da se lasje zapletejo ali lomijo, oslabi pa tudi lasne folikle. Najboljši način za pranje las je nežna masaža lasnega korena s prsti in dlanmi.

lasje-lepota
Las ne peremo "z nohti" pač pa lasišče masiramo s konico prstov in dlanmi.
Profimedia

Lase umivate z vročo vodo

Najboljša za pranje las je mlačna voda. Vroča namreč lase naredi bolj lomljive in slabi lasni koren. Mlačna voda pa odpre lasne folikle, lasje pa bolje vpijajo maščobe in vlažilne učinke regeneratorja. Če lahko, izpirajte lase s čimmanj toplo vodo.

l lasje1.jpg
Mokrih las ne češemo
Shutterstock

Regenerator nanašate na lasišče

Če to počnete, bodo na koncu lasje videti bolj masni. Regenerator je namreč namenjen le lasnim konicam. Regenerator na lasišču ali blizu lasišča namreč mašijo lasne folikle, upočasnjujejo rast las in povečujejo proizvodnjo lasnih maščob.

Lase češete mokre

Vsako česanje mokrih las, le-te poškoduje, saj je moker las najbolj občutljiv. Prav tako lase poškoduje drgnjenje las z brisačo. Najboljši način za sušenje las je, da jih s suho brisačo samo potapkate, potem pa pustite, da se sama posuši. Šele nato jih razčešite.