kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Najbolj slavne sipine na svetu

Tina Lucu, 23.03.2020 20:00:22

Sipine so nekaj najbolj fotogeničnega in romantičnega, kar ponuja narava, a najprej ponovimo tisto, kar smo se naučili pri geografiji. Sipina je hrib iz peska, ki ga je zgradil veter ali vodni tok. Sipine se pojavljajo v različnih oblikah in velikostih. Večina različnih vrst sipin je bolj na privetrni ali priobalni strani, kjer pesek potiska sipino navzgor. Med sipinami je dolina ali korito. 'Polje sipin' pa je območje, ki ga pokrivajo obsežne sipine. Čeprav so sipine najpogosteje povezane z obalnimi regijami, so največji deli sipin na kopnem na sušnih območjih in povezane s starimi jezerskimi ali morskimi podlagami. Najdemo jih v vsakem okolju, v katerem so atmosfera, veter in suh, prav tako so sipine pogoste na planetu Mars.

Delite na:
Najbolj slavne sipine na svetu
nova mehika Profimedia

Puščava Simpson, Centralna Avstralija

avstralija.jpg
avstralija
Profimedia

Puščava Simpson je 176.500 kvadratnih metrov veliko območje rdečega peska ter velja za največje območje peščenih sipin na svetu. Sipine so v povprečju visoke od 3 do 30 metrov. Največja sipina se imenuje Nappanerica ali Big Red (Veliki rdeči) in je visoka 40 metrov.

Sipina 7, Sossusvlei, puščava Namib, Namibija, Afrika

Walvis Bay in Namibia.jpg
Walvis Bay in Namibia.jpg
Profimedia

Namib je obalna puščava na jugu Afrike. Razprostira se na več kot dva tisoč kilometrov ob obalah Atlantika, od Angole, Namibije do Južne Afrike. Peščene sipine, ki so visoke tudi več kot 300 metrov, se raztezajo okoli 30 kilometrov od morja v notranjost. Sipina sedem, ki je v bližini mesta in zaliva, imenovanega Zaliv kitov ali Walvis Bay (Namibija), velja s 383 metri za eno od višjih sipin na svetu.

Velika sipina Pyla, 60 km jugozahodno od Bordeauxa, Francija

bordeux, francija.jpg
bordeux, francija
Profimedia

Pyla leži v osrčju gozdnate pokrajine Landes de Gascogne in je največja ter najvišja peščena sipina v Evropi. Danes je sipina pomembna turistična točka, ki jo letno obišče več kot milijon turistov, saj se z njenega vrha odpira izjemen pogled na Atlantski ocean, borove gozdove daleč naokrog sipin, na zaliv Arcachon, na kanale in ob lepem vremenu celo na verigo Pirenejev. 

Great Sand Dunes National Park and Preserve, Kolorado, ZDA 

kolorado ZDA.jpg
kolorado ZDA.jpg
Profimedia

Velike peščene sipine se v koloradskem narodnem parku razprostirajo na 77 kvadratnih kilometrov površine ter veljajo za najvišje v Severni Ameriki (do 230 metrov). Znanstveniki verjamejo, da so sipine stare okoli 12 tisoč let. V parku so poleg sipin še nekaj jezer, tundra (brezdrevesna pokrajina), šest vrhov, višjih od 4000 metrov, star smrekov in borov gozd ter močvirje.

Puščava Badain Jaran, Notranja Mongolija, Kitajska  

kitajska.jpg
kitajska
Profimedia

Puščava Badain Jaran meri 49.000 kvadratnih kilometrov ter je tretja največja puščava na Kitajskem. Badain Jaran je znan po ogromnih sipinah, saj veljajo za najvišje na svetu, nekatere merijo celo več kot 500 metrov. Sipine so znane tudi po tem, da občasno pojejo ali žvižgajo. Znanstveniki pravijo, da so za redek pojav krivi veter, elektrostatika in oblika sipin.

White Sands National Park, Nova Mehika. ZDA 

Narodni park belega peska je na 1200 metrih nadmorske višine ter je del gorske verige Tularosa Basin. Snežno bele sipine so v tektonskem jarku med gorami, njihov obseg pa je 710 kvadratnih kilometrov.

Sipine v Lunini dolini, puščava Atacama, Čile

atacama.jpg
atacama
Profimedia

Turistično precej obiskana Lunina dolina leži na nadmorski višini 2500 metrov v puščavi Atacama, ki velja za najbolj suho puščavo na svetu. Sipine v Lunini dolini so pogosto igrišče adrenalinskih odvisnikov, ki po njih deskajo.

Sipine okoli vasi Huacachina, Ica, Peru

peru.jpg
peru
Profimedia

Vas, ki ima okoli sto prebivalcev, je zgrajena okoli majhne oaze ter obkrožena s čudovitimi peščenimi sipinami. Tako markantne sipine kot edinstvena vas so turistična atrakcija, ki jo veliko obiskujejo s terenskimi vozili iz bližnjega mesta Ica.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 9, 28.2.2020