Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Katere so najbolj okužene točke našega doma?

J. K., Zarja, 05.06.2018 12:01:37

Klice si znajo svoja gnezda najti tudi v osrčju našega doma – no, če ste pomislili na straniščno školjko in si oddahnili, ker je čista, ste bili morda prehitri. Kajti packarija je v domovanju skrita marsikje.

Delite na:
Katere so najbolj okužene točke našega doma?
Tudi spalne srajce in kopalne plašče je treba redno menjavati. Revija Zarja

Bakterije, klice, virusi, prenašalci bolezni – vse to so očem skrite nevarnosti, ki jih lahko vidimo šele z mikroskopom. In nikakor na nas ne prežijo le onstran domačega praga. Najpogosteje so bolezenske klice seveda med bolniki in na javnih krajih, da nam ne škodujejo, pa je dovolj, če si redno umivamo roke. A kaj je z nevarnimi kličnimi pastmi, ki se nam nastavljajo v domačem okolju? Čas je, da pozornost posvetimo tudi tem.

packarija gospodinjstvo telefon.jpg

Mobilni telefon

Ker je mobilni telefon z nami res skorajda ves čas, postaja naš najzvestejši spremljevalec. Imamo ga na dosegu roke, najpogosteje pa kar v rokah. Na njem se nabira vse sorte umazanija. Enako lahko rečemo tudi za računalniško tipkovnico, hišni telefon in TV-daljinca. Zato jih ne pozabimo redno čistiti z dezinfekcijskimi sredstvi. 

packarija gospodinjstvo pipa.jpg

Vodovodna pipa

Kdor ima umazane roke, si z njimi odpre pipo, da si potem umije roke. Roke so po umivanju čiste, pipa pa … No, umivanje je neučinkovito in nesmiselno, če z umitimi rokami ponovno primemo pipo, ki smo jo odprli z umazanimi rokami. Najmanj enkrat na teden je treba temeljito očistiti vodovodno pipo s sredstvom za čiščenje kopalnice. 

packarija gospodinjstvo torbica.jpg

Ročna torbica

Komaj katera ženska gre iz hiše brez torbice. Načeloma jo nosimo čez ramo, a medtem ko odpiramo avto, med zlaganjem nakupljenega s polic v košarico, odpiranjem vrat ipd. nam je v napoto in jo nemalokrat položimo kar na tla. Zato jo je treba po zunanji strani občasno obrisati s krpo, ki jo navlažimo v raztopini vode in kisa. Seveda se klice nabirajo tudi v torbici – pregnali jih bomo, če jo bomo očistili z dezinfekcijskim robčkom.

Kopalni plašč

Brisačam namenjamo precej skrbne pozornosti ter jih redno menjavamo in peremo. Kaj pa spalne srajce in kopalni plašč? Tudi te je treba redno menjavati. Še posebej pri kopalnem plašču radi mislimo, da ga oblečemo le včasih in za kratek čas, zato ga ni treba tako pogosto prati. A prav kopalni plašč si oblečemo na golo, stuširano kožo, zato pozor! Operemo ga enkrat na teden, da ne bo prišlo do neprijetnih kožnih reakcij.

packarija gospodinjstvo licila.jpg

Ličila

Kreme in kozmetični pripomočki v posodicah so idealno gojišče za bakterije. Vanje namreč segamo s prsti, stik s kisikom ob vsakem ponovnem odpiranju pokrovčka pa povzroči, da se bakterije na ugodnem gojišču hitro razvijajo. Bolj higienični so izdelki v tubah. 

packarija gospodinjstvo hladilnik.jpg

Hladilnik

Klice se v hladilniku nabirajo povsod: na zadnji steni, vratih in v notranjosti. Hladilnik je treba čistiti s kisovo vodo, in to ne le, kadar se nam razlije smetana, marveč večkrat na mesec. 

packarija gospodinjstvo deska.jpg

Kuhinjska deska

Še posebej lesena iz materiala, ki ga ne smemo pomivati v pomivalnem stroju, je lahko imenitno gojišče bakterij. Da to preprečimo, jo je treba po vsakokratni rabi temeljito očistiti. Najbolje z vročo vodo in pomivalnim sredstvom. Očistimo jo takoj po stiku s surovim mesom, kajti dlje ko odlašamo, večja je nevarnost za salmonelo. 

packarija gospodinjstvo gobice.jpg

Kuhinjske gobice

Gobica je sredstvo za čiščenje, zato je narobe, če sama ni brezhibno čista. Ste vedeli, da se v njej lahko zaredi več klic kot na straniščni školjki? Redno menjavanje je nujno, saj z nehigienično staro gobico ne čistimo, temveč le še širimo klice po vsem prostoru. 

packarija gospodinjstvo krpe.jpg

Kuhinjske krpe

S kuhinjskimi krpami je precej podobno kot z gobicami – v njih se sčasoma zaredi vse sorte. Ni prav, če kuhinjsko krpo po brisanju posode uporabimo še za brisanje rok. Za ta namen naj bo v kuhinji posebna brisača. Kuhinjske krpe uporabljajmo zgolj za brisanje posode in jih zamenjajmo po največ treh dneh, peremo pa jih najmanj na 60 stopinjah. 

Preberite tudi: Omislite si vrt s pomirjujočim žuborenjem vode. Kliknite TUKAJ!