stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naj petunije polepšajo tudi vaš balkon!

Lara Jelen, Maja, 23.05.2018 14:01:31

Barvite enoletne cvetlice bodo polepšale vsak prostor. Z njimi lahko poleg okenskih polic popestrite ograjo balkona, terase in tudi vrta.

Delite na:
Naj petunije polepšajo tudi vaš balkon!
Revija Maja

Sploh na balkonu so nepogrešljive. V njihovi družbi se ljubitelji cvetja sprostijo in pozabijo na ves svet. Za še dodaten učinek in sproščujočo kuliso jih združite z bršljanom ali katerim drugim visečim zelenjem.

t4.petunia_2018.3.m.jpg

Petunije so odlična izbira za obešanke. Z lončkom jih lahko vstavite v košare. Za še lepši učinek kombinirajte več barv. 

bbh_petunia_the_world_beyond_002-mr.jpg

Ob primerni negi petunija cveti neprestano in vse do prve zmrzali. Priporočljivo je občasno gnojenje, da jo oskrbimo s primernimi hranili.

petunia.jpg

Mnogi zmotno mislijo, da so surfinije in petunije različni vrsti rož ali pa ena in ista. V resnici ne drži ne eno ne drugo. Surfinja je bila gensko vzgojena, in sicer iz sadike brazilske petunije, kot najbolj bujno rastoča različica petunije. Surfinja torej je petunija, a le ena izmed vrst, medtem ko obstajajo še druge različice petunij, kot sta denimo Cascadia (na fotografiji) in Crazytunia.

Petunija izvira iz Brazilije, Mehike in Argentine. Njeno ime »petun« v starobrazilščini pomeni tudi tobak. Sicer pa so petunije že v preteklosti navduševale umetnike. Slikarka Georgia O'Keeffe je preboj doživela leta 1925, ko je naslikala petunije. V poletnem domu na jezeru George je posadila vijolične in modre in tako močno so jo navdihnile, da se jih je odločila upodobiti na platnu.

Petunia_Double_Surprice_Soft_Pink_2.jpg

Kako razkošne bodo vaše petunije, je veliko odvisno od nakupa. Pri izbiri bodite pozorni, da je rastlina že na pogled videti zdrava. Če je v majhnem lončku, se prepričajte, ali ima dobre korenine in kaže znake sveže rasti. Pomembno je, da zemlja ostane vlažna in se ne izsuši popolnoma. Kot pri vseh pomladno-poletnih rožah tudi za petunije velja, da prej ko najdejo svoj dom za poletje, bolje bodo uspevale. Skrajni čas je torej, da se odpravite ponje in jih zasadite v cvetlična korita.

petunije.jpg

Obožujejo sonce, ne pa tudi pripeke. Kadar je zelo vroče, jih je treba zalivati vsak dan, da zemlja ostane vlažna (a nikakor namočena – posadimo jih v dobro odcedna korita!). Gnojite jih zmerno, saj z gnojilom spodbujate nastajanje listov, ne pa nujno tudi cvetov. Suho cvetje režite v celoti s stebli vred. Sploh ko dobite občutek, da je vaša petunija v letošnjem letu že doživela vrhunec, lahko z malo obrezovanja dosežete pravcati čudež.

Petunia_Surprise-Marine.jpg

Za petunije se je uveljavilo geslo »več sonca, več cvetov«. Sicer bodo uspevale tudi v delni senci, a v tem primeru lahko pričakujemo nekoliko manj cvetov. Za lepe cvetove v veliki meri poskrbimo tudi tako, da jih zaščitimo pred vetrom in dežjem.

t4.petunia_2018.6.m.jpg

Svet petunij je sicer postal bogatejši za čedalje popularnejšo vrsto Crazytunia, ki jo je vzgojil Nemec Westhoff. Cvetlična kolekcija je navdušila z razburljivimi barvami in vzorci ter domnevno še preprostejšo nego in večjo odpornostjo.

Preberite tudi: V cvetlični obleki zablestite kot zvezdnica. Kliknite TUKAJ!