Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nadstropne postelje za male nadobudneže

Marjana Vovk, 05.12.2019 16:00:00

Pogradi so dobra rešitev za stanovanja z odraščajočimi otroki. So ekonomični in zasedejo manj prostora kot enojne postelje, tako imajo lahko otroci v sobi več površine za igranje in druge aktivnosti. Predstavljajo pa tudi dolgoročno naložbo, saj jih otroci lahko uporabljajo vse tja do konca pubertete in še dlje. Kakšen pograd torej izbrati?

Delite na:
Nadstropne postelje za male nadobudneže
pograd Flexa

Preden odhitite v trgovino po pograd, razmislite vsaj o naslednjih pomembnih postavkah kupovanja nadstropnih postelj: kakšne so potrebe vaših otrok, koliko prostora je na voljo (višina stropa je pomembna), iz kakšnega materiala naj bo pograd, kolikšno varnost zagotavlja in seveda kakšne oblike naj bo. Pogradov je nič koliko različnih in zagotovo boste med njimi našli pravega. 

Velikost

4_CoasterEssence.jpg
pograd
Coaster Essence

Za začetek mora pograd seveda dimenzijsko ustrezati velikosti sobe. Standardna dimenzija pograda je narejena za vzmetnico 90 x 200 cm, so pa na voljo tudi ožji in krajši ter takšni, ki imajo spodaj večje ležišče, zgoraj pa ožje. Če se le da, kupite večji pograd, saj bodo majhnega otroci kmalu prerasli in boste prej ali slej primorani v menjavo. 

Material

1_Fltotto.jpg
pograd
Flötotto

Ogrodje pogradov je običajno leseno ali kovinsko, pri čemer ima vsak material svoje prednosti in slabosti. Les je zelo priljubljen, vsestranski, enostavno ga je oblikovati, ima čvrsto, težko konstrukcijo, ki zdrži leta. 
Kovinski okvirji pogradov so po drugi strani manj pogosti, a nič slabši. Na pogled so manj robati, lažji, pograd je bolj odprt in zračen. Še ena prednost kovinskih pogradov pa je dostopnost, saj so po navadi cenejši od lesenih. 

Varnost

Magis.jpg
pograd
Magis

Ker pograd običajno uporabljajo otroci, ni odveč opozorilo, da razmislite o varnostnih tveganjih. Splošno pravilo je, da lahko na zgornji postelji spijo otroci, ko dopolnijo šest let, mlajši namreč pri plezanju po lestvi še niso dovolj zanesljivi. Varovalna ograja ob zunanjem robu pograda naj sega vsaj 12 cm nad vzmetnico, paziti je treba tudi na razmik prečnih ali vzdolžnih letvic pri ograji, da si otroci mednje ne zataknejo glave ali drugih delov telesa. Skratka, preverite, ali je pograd opremljen z ustreznimi varnostnimi certifikati, večkrat na leto pa pri postavljenem pogradu preglejte tudi vse vijake in druge spoje pohištva. 

Oblika

3_Feather&Black.jpg
pograd
Feather&Black

Ko si enkrat izberete material in se prepričate o varnosti izdelka, je na vrsti naslednji korak. Kakšna bo oblika? To je pomemben vidik, saj definira, kako in kje bo postelja stala in kakšna bo njena funkcionalnost. Lahko je dizajn zelo minimalističen, ena postelja nad drugo, lahko pa je pograd zasnovan tako, da vključuje še omare, pisalno mizo, predale in tako zasede tudi več prostora. 

MAVIS.jpg
pograd
Mavis


Imate raje rustikalni, boemski ali moderni stil? Ste ljubitelj minimalizma? Odgovorite si na vsa ta vprašanja in pravi pograd se vam bo izrisal sam od sebe. Morda bo tradicionalen z brezčasnim pridihom, rustikalen, ki poveličuje les in naravo, podeželski, ki ustvari občutek, kot bi bili v gorski koči, moderen z ravnimi linijami brez nepotrebnih okraskov ali celo industrijski, ki zbudi občutek, kot da bi stali sredi tovarniškega objekta in ne v otroški sobi. Možnosti imate ogromno. 

FLEXA II.jpg
pograd
Flexa

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 47, 15.11.2019