testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Nadležne strije

A. K., Bodi zdrava, 12.06.2019 12:01:10

Koža je naš največji organ in ima neverjetno sposobnost, da raste in se širi ter krči po potrebi. Je prožna, a če jo prehitro ali preveč razširimo, se tkivo poškoduje. Prav zaradi velikega in naglega širjenja dobimo strije.

Delite na:
Nadležne strije
Strije Dreamstime

Devetdeset odstotkov žensk dobi strije med nosečnostjo, vedeti pa moramo, da niti moški niso varni pred njimi. Strije lahko dobijo ženske tudi, če prehitro shujšajo ali se prehitro in močno zredijo. Strije tako lahko prizadenejo prav vsakega in vse tipe kože. Najpogosteje se pojavljajo med obdobjem rasti in sprememb na telesu, zato lahko mnogi najstniki in predvsem najstnice tožijo o njih. Pojavljajo se s pridobivanjem kilogramov, puberteto in ekstremnim razvojem mišic. 

Čeprav strije zdravju niso škodljive, pa vplivajo na samozavest, saj ko se enkrat pojavijo, načelno nikoli ne izginejo popolnoma. Strokovnjaki že leta iščejo način, kako bi se znebili strij, a razni tretmaji, ki jih danes poznamo, žal ne delujejo pri vseh enako. Največ uspehov imajo naslednji: tretma z retinom-A, laserska terapija, PRP-terapija – terapija s trombocitno plazmo in plastična operacija. A tudi ti niso učinkoviti pri vseh, poleg tega pa nas lahko dobro udarijo po žepu. 


Manj stroškov zahtevajo alternativni načini zdravljenja, pri katerih si pomagamo z domačimi pripravki. Strije popolnoma verjetno res ne bodo izginile, bodo pa zbledele in se zmanjšale. Za vas smo poiskali deset naravnih sestavin, ki pomagajo v boju z njimi.

1. Ricinusovo olje

Ricinusovo olje se uporablja v številnih tretmajih s težavami s kožo, kot so gube, mozolji, temni madeži in podobno, uspešno pa je tudi v boju s strijami. 

Nanesite ricinusovo olje na strije in nežno masirajte kritični predel s krožnimi gibi deset minut. Naoljeno kožo nato zavijte v tanko tkanino in nato ta predel grejte s toplo steklenico vode ali termoforjem vsaj pol ure. Ta postopek ponavljajte vsakodnevno oziroma vsaj mesec dni za pozitivne rezultate. 

dreamstime_xxl_137591938.jpg
Olje
Dreamstime

2. Aloe vera

Aloe vera je izjemno uspešna pri celjenju kože, zato jo mnogi lepotni centri uporabljajo vsakodnevno. Njeno delovanje je še posebno odlično pri zmanjševanju strij, zato vsekakor preizkusite tudi ta naravni način brisanja strij s kože. Gel aloe vere vmasirajte na predel, kjer so strije, pustite ga delovati petnajst minut in nato izperite z mlačno vodo. 
Lahko pa si pripravite zmes iz četrt skodelice gela aloe vere, desetih kapljic olja vitamina E in petih kapljic olja vitamina A ter to vmasirate v kožo, da se popolnoma vpije. Postopek ponavljajte vsakodnevno. 

3. Beljak

Jajčni beljak je prav tako pomemben pri zmanjševanju strij. Jajca so bogat vir beljakovin, za strije pa so odlični beljaki, ki vsebujejo tako aminokisline kot tudi beljakovine. Z vilicami stepite dva beljaka. Očistite predel, kjer so strije, z vodo, nato pa nanesite stepene beljake v gostem sloju. Naj se beljaki popolnoma posušijo na koži, nato pa jih izperite s hladno vodo. Predel nato namažite z olivnim oljem in postopek ponavljajte vsak dan najmanj štirinajst dni. 

4. Limonov sok

Še eden izmed odličnih načinov za zmanjševanje strij je limonov sok, ki je naravno kisel, pomaga pa pri zmanjševanju strij, mozoljev in drugih brazgotin na koži. 

Limonov sok nežno vmasirajte na strije s krožnimi gibi. Naj se vpija v kožo vsaj deset minut, preden to izperete s toplo vodo. 
Druga možnost pa je mešanica enake količine limonovega soka in soka sveže kumare. Kombinacijo nato nanesite na strije, pustite delovati in pozneje izperite pod vodo. 

dreamstime_xxl_120771185.jpg
Limona
Dreamstime

5. Sladkor

Tudi beli sladkor ima svoje prednosti. Zagotovo niste vedeli, da je beli sladkor eno izmed najboljših domačih zdravil za strije. 
Premešajte žličko sladkorja z mandljevim oljem in dodajte še nekaj kapljic limonovega soka, nato pa zmes nanesite na kožo. Kožo nežno masirajte nekaj minut vsak dan pred prhanjem. Po le mesecu dni bi strije morale postati svetlejše in počasi bledeti. 

6. Krompirjev sok

Krompirjev sok vsebuje vitamine in minerale, ki spodbujajo razvoj in obnovo kožnih celic.
Srednje velik krompir narežite na rezine, z njimi pa nato masirajte strije nekaj minut. Naj se sok krompirja dobro vpije in posuši na koži, preden ga izplaknete z mlačno vodo. 

dreamstime_xxl_103782597.jpg
Krompir
Dreamstime

7. Alfalfa

Alfalfa, znana tudi kot lucerna, je cvetoča rastlina iz družine stročnic. Vsebuje osem esencialnih aminokislin, ki so odlične za splošno zdravje kože. Bogata je tudi z beljakovinami ter vitaminoma E in K, ki negujeta kožo. 
Premešajte malo lucerne z nekaj kapljicami kamiličnega olja, da dobite gladko pasto. To potem vmasirajte na strije dva- do trikrat na dan in postopek ponavljajte nekaj tednov. Hitro boste videli izboljšanje na koži. 

8. Kakavovo maslo

Kakavovo maslo je odličen vlažilec kože, saj ji pomaga pri negi in zmanjšuje nastanek strij.
Nanesite kakavovo maslo na strije dvakrat dnevno in ponavljajte postopek nekaj mesecev. 
Druga možnost pa je zmes iz pol skodelice kakavovega masla, žlice pšeničnih kalčkov, dveh žličk čebeljega voska in žlice olja iz mareličnih jedrc. Zmes segrejte, da se vosek stopi. To lahko pozneje shranjujete v hladilniku, nanašajte pa jo na kožo dva- do trikrat na dan. Poleg zmanjševanja strij bo vašo kožo naredila bolj gladko in jo dobro nahranila. 

9. Olivno olje

Gotovo že veste, da olivno olje vsebuje številne vitamine in antioksidante, ki pomagajo pri težavah s kožo, vključno s strijami. 
Vmasirajte toplo olivno olje na kožo, ki je prekrita s strijami. To bo izboljšalo prekrvitev in zmanjšalo strije. Olje pustite na koži približno pol ure, da se vitamini A, D in E vpijejo v kožo. 
Lahko pa si pripravite tudi olivno olje s kisom in vodo ter mešanico uporabljate kot nočno kremo. 

10. Kokosovo olje

Kokosovo olje lahko naredi prave čudeže na koži in laseh, in čeprav so strije pravzaprav poškodba kože, bo kokosovo olje njihov videz ublažilo. Nanesite olje na strije vsak dan in se jih tako znebite ali pa jih vsaj konkretno zmanjšajte.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 5, 13. 5. 2019.