stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Mala šola sestave parfumov

C. R., Bodi zdrava, 31.05.2018 14:01:07

Da ne bi kupili mačka v žaklju, je dobro poznati sestavo dišav.

Delite na:
Mala šola sestave parfumov
Thinkstock Photos

Od doma se zjutraj odpravite sveže nadišavljeni s svojim najljubšim parfumom, do popoldneva pa se že popolnoma razdiši in izgine. In ravno zato je pomembno, da znamo izbrati pravilen vonj parfuma za nas. Da ne bi kupili mačka v žaklju, je dobro poznati sestavo dišav.

Parfumi so narejeni iz 78 do 98 odstotkov etanola (mešanica vode in alkohola), preostalo pa je parfumski ekstrakt, ki vsebuje eterična olja in parfumske esence. Po koncentraciji parfumskega ekstrakta se loči intenzivnost oziroma jakost parfumov.

lepota_parfum 1.jpg

Tipi parfumov

- Perfume ali Perfume Extract je najmočnejši, najdlje obstojen in najdražji tip parfuma. Koncentracija parfumskega ekstrakta je od 15 do 40 odstotkov.

- Eau de Parfum (EdP) ali parfumska voda (Parfum de Toilette, PdT) vsebuje od 15 do 20 odstotkov parfumskega ekstrakta in je najbolj zaželena pri nakupih ženskih parfumov.

- Eau de Toilette (EdT) je toaletna voda, ki vsebuje od 8 do 15 odstotkov parfumskega ekstrakta. Je najbolj priljubljen tip parfumov, saj je vonj srednje obstojen, cena pa ni pretirana.

- Eau de Cologne (EdC) ali kolonjska voda vsebuje le okoli 5 odstotkov parfumskega ekstrakta in je najpogostejša pri moških dišavah. Je najmanj obstojna, saj se hitro razdiši.

- Eau Fraiche je najnežnejši tip parfuma in predstavlja predvsem vodice po britju. Vsebuje le 3 odstotke parfumskega ekstrakta, zato je vonj komaj zaznaven.

ThinkstockPhotos-stk66080cor 7.jpg

Note 

Parfumi so sestavljeni iz treh not, ki opisujejo vonje, ki jih zavohamo v parfumu. Note se zavoha šele čez čas, najprej vrhnje, sledijo srednje note, ki so srce parfuma, in na koncu bazne note.

Vrhnje note so tiste, ki jih zavohamo takoj, ko parfum razpršimo. So najbolj hlapljive, saj se obdržijo na koži le nekaj minut. Oblikujejo prvi vtis o parfumu, zato so velikokrat sladke ali sadne. A nikoli ne smemo kupiti parfuma glede na to, ali nam ta na prvi vtis diši ali ne. Pravi vonj parfuma se na koži razvije šele čez nekaj ur. 

Srednje note se pojavijo, ko začnejo vrhnje izhlapevati, in so pravi kazalec vonja parfuma. Na koži ostanejo običajno nekaj ur, seveda odvisno od tipa parfuma. Opisi parfumov navadno opisujejo ravno srednje note, saj so te srce parfuma. 

Bazne note so najbolj obstojne in ostanejo na koži tudi do 24 ur. Zavohamo jih šele po pol ure in so bolj polnega in globokega vonja. Skupaj z vrhnjimi in srednjimi notami sestavljajo olfaktorno piramido, ki opisuje vonj vsakega parfuma posebej.

Preberite tudi: Balkone letos krasimo s sivko. Kliknite TUKAJ!