Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako olepšati senčni kotiček na našem vrtu?

E. K., Zeleni raj, 14.06.2018 15:01:03

Izbor rastlin, ki uspevajo v senci, ni tako majhen, kot se zdi na prvi pogled.

Delite na:
Kako olepšati senčni kotiček na našem vrtu?
Da se bo posoda za senčni kotiček lepo zlila z okolico, lahko v njej kombiniramo rastline, podobne okoliškim. Primer: kavkaška spominčica je odlična družba za temnolistno kačjo brado. Revija Zeleni raj

Verjetno bi našli le malo vrtov, na katerih ni nobenega senčnega kotička. Senco mečejo ograje, hiša, drevesa in še marsikaj. Izbor rastlin, ki uspevajo v senci, ni tako majhen, kot se zdi na prvi pogled. Dodatna težava je včasih tudi nerodovitna prst v tistem kotu, ki ga morda niti dež ne doseže. Kako torej olepšati, oživiti tak kot?

Naš predlog: zasadimo okrasno posodo z rastlinami, ki uživajo v senci in bodo osvetlile temni kotiček.

Kako se tega lotiti? Potrebujemo le malce ustvarjalnosti in znanja o tem, katere rastline moramo izbrati za uspešno rast. Pri izboru se moramo nasloniti na lepo oblikovane liste, ki imajo morda še kak poseben barvni odtenek, značilno teksturo in se dolgo ohranijo.

Zasaditve v posodah, ki bodo večji del dneva (ali celo ves dan) stale v senci, pač ne morejo pritegniti pogledov z barvitimi cvetovi, saj so ti značilni za rastline, ki brez neposredne sončne svetlobe ne uspevajo.

Ni popolnoma vseeno, v kakšne posode bomo nasadili te sencoljube rastline. Lahko sicer uporabimo navadne (keramične) lonce, a bolj se bo ujemalo z okoljem, če jih bomo skrili z velikim starim štorom ali oguljeno korenino, pobrano na rečnem bregu. Četudi bomo izbrali staro, zarjavelo pločevinasto vedro, poskrbimo predvsem za to, da bo odvečna voda lahko odtekala. In potem ne pozabimo na dno nasuti peska ali drugačnega odcednega gradiva, na katero bomo natresli gojitveni substrat.

Pri izbiri rastlin iščimo kombinacije, ki najbolje učinkujejo: veliki, dominantni listi se bodo odlično ujeli z drobnimi, tankimi travnimi listi ali filigransko nacepljenimi listi praproti.

Odvisno od prevladujočega podnebja v našem delu dežele in od izbora posode, v katero bomo sadili – ali je nujno posodo pozimi umakniti v prezimovališče ali pa lahko ostane na prostem, ker je nizke temperature ne ogrožajo – lahko izbiro rastlin razširimo tudi na vednozelene grmičke ali polgrme. Prav tako lahko popestrimo zasaditev s pomladnimi čebulnicami ali z zgodnjimi trajnicami, kot so telohi.

Mojstri_2.jpg

V zasaditvi, ki je zasnovana na prepletanju različnih listnih oblik, barv in tekstur (na fotografiji zgoraj), je sicer nekaj rastlin, ki pri nas niso dosegljive, a jih zlahka zamenjamo za takšne, ki so že uveljavljene in primerne za našo klimo. Tako lahko čipkasti vzorec bršljana, ki kot slap zastira posodo, dosežemo s katerokoli sorto pisanolistnega bršljana. Svetle liste novozelandske posebnosti Astelia chatamica 'Silver Spear' bo ustrezno nadomestila perunika Iris pseudacorus 'Variegata' ali sisirinhij Sisyrinchium striatum 'Variegatum'. Usnjati, široki listi na sliki sicer pripadajo eni od bergenij, ki jih tu ne poznamo, a ustrezala bo katerakoli od tistih, ki so na voljo pri nas. Srčasti listi so last ene od begonij, ki pri nas ne prezimijo, vendar bo kavkaška spominčica prav tako dosegla tak učinek zaobljenosti.

Preberite tudi: Travnik v sobi. Kliknite TUKAJ!