mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Super trik! Kako se znebiti listnih uši?

Zoran Franc, Novice Svet24, 02.06.2018 12:01:50

Čas pomladnega bujnega brstenja in rasti privabi v naš sadovnjak tudi različne škodljivce. Eden izmed teh so zagotovo listne uši, ki lahko, če jih ne odstranimo, pojedo večino pridelka. Kako se z njimi spopasti?

Delite na:
Super trik! Kako se znebiti listnih uši?
Listnih uši se lahko znebite tudi tako, da rastlinam porežete vrhove poganjkov. Dreamstime

Nič ni narobe, če listne uši srečamo tu in tam, saj so naravno prisotne v vsakem vrtu, sadovnjaku in na polju. A ob premnožitvi in invazivnem napadu uši moramo ukrepati, saj gre v teh primerih za porušeno naravno ravnovesje.

listna uš
Listne uši odstranite z listov in stebel takoj, ko jih opazite.
dreamstime

Kako se jih znebiti?

Pri odpravljanju uši iz vrta ali sadovnjaka poznamo več različnih postopkov. Če se bi zgledovali po ekoloških farmah, bi morali na vrt povabiti pikapolonice, če bi sodelovali s kemijsko industrijo, bi uporabili različna kemijska škropiva. Če želimo sodelovati z naravo, pa bomo škropiva pripravili sami. Kaj boste izbrali?

V boj!

Že prisotne listne uši lahko uničite z ročnim trganjem ali rezanjem vrhov poganjkov na drevesih, ki jih morate nato zažgati ali zakopati. Pomagajo tudi rumeni lepljivi lističi oziroma plošče, ki jih boste našli v kmetijskih zadrugah. A te uporabite šele po cvetenju, saj so tudi odlična vaba za čebele. Obesite jih na veje ali stebričke, ki ste jih zapičili v zemljo na vrtu, v sadovnjaku ali na polju. Plošče naj bodo rahlo nad tlemi med gredicami, kjer so se pojavile uši, odlična pomoč pa bodo tudi v času napada čebulne muhe.

pepel 2
Za zatiranje uporabljajte zgolj lesni pepel.
Dreamstime

Posujte pepel 

Uši zelo učinkovito uničuje tudi lesni pepel. Tega pred uporabo dobro presejte, nato pa ga potresite po mestih, kjer so prisotne uši. Čez dan ali dva bodo same odpadle z rastlin. Postopek ponavljajte po potrebi, tako dolgo, dokler jih povsem ne odstranite.

žajbelj, strelec
Uši ne marajo žajblja, zato ga posadite na kritična mesta.
D.K.

Posadite žajbelj 

V okolico sadovnjaka in rastlin, ki jih uši pogosto napadajo, posadite žajbelj, kapucinko, sivko ali ožepek. Teh rastlin namreč ne marajo, posledično pa bodo pri miru pustile tudi preostale. Če listne uši na vašem vrtu vedno znova napadajo fižol in bob, vam svetujemo, da v njuno bližino posadite šetraj. Strokovnjaki pa še posebej priporočajo, da pod sadno drevje sadite kapucinko, saj jo bodo uši napadle, še preden bi izbrale sadno drevje.

Preberite tudi: Balkone letos krasimo s sivko. Kliknite TUKAJ!