Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Na dopustu je pametno vedeti vse spodaj našteto!

kš, 27.07.2022 09:00:05

Kako zaščititi svoj telefon!

Delite na:
Na dopustu je pametno vedeti vse spodaj našteto!
Ko se povežemo na brezžična omrežja kampov in hotelov, moramo biti zelo pazljivi Pixabay

Pametni telefoni so postali pomemben del našega vsakdanjika, na njih se hrani tudi veliko pomembnih podatkov. A kljub temu mnogi ne poskrbijo za ustrezno zaščito svojih telefonov, ugotavljajo v nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. Zato so pripravili napotke, kako poskrbeti za zaščito telefonov, še posebej v času dopustov.

Je tudi vaša PIN-koda 1111 ali 1234?

Kot najpomembnejši ukrep na SI-CERT izpostavljajo zaklepanje zaslona na način, ki zagotavlja visoko stopnjo zaščite. Pri tem svetujejo uporabo zaklepanja z daljšim in kompleksnim geslom oziroma PIN-kodo. Preproste PIN-kode, kot so 1111, 1234 in podobne, je mogoče namreč hitro uganiti, torej nudijo nizko raven zaščite.

Preprosti vzorci

Vzorci, ki so med uporabniki priljubljen način zaklepanja oz. odklepanja zaslona, niso tako varni, kot bi morda pričakovali, opozarjajo. »Uporabniki pogosto uporabljajo preproste vzorce, ki si jih lahko napadalci ob opazovanju zapomnijo zelo hitro. Dobro raven zaščite zagotavljajo tudi biometrični podatki, kot sta prstni odtis ali prepoznavanje obraza,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Na plaži imejte telefon vedno pri sebi, ne puščajte ga v torbi ali kar na brisači.
Na plaži imejte telefon vedno pri sebi, ne puščajte ga v torbi ali kar na brisači.
Pixabay

Pazite z uporabo mobilnih podatkov!

Na dopustu je posebno pozornost treba nameniti povezovanju na internet. Na SI-CERT-u pri tem bolj kot povezovanje na brezplačna brezžična internetna omrežja svetujejo mobilni prenos podatkov. Pred tem je seveda treba preveriti, kakšno količino prenosa vključujejo izbrani mobilni paketi oz. kakšni so stroški gostovanja. Uporaba mobilnih podatkov se sicer odsvetuje izven držav EU, ker lahko pri tem nastanejo visoki računi za telefon.

Ko se povežete na brezžična omrežja kampov in hotelov ...

Če se boste povezovali na brezžična internetna omrežja, priporočajo uporabo znanih omrežij (hotel, kamp, muzej, restavracija ipd.), ki so po navadi tudi zaščitena z geslom. »Zavedajte se, da lahko vaše brskanje opazujejo vsi drugi, ki so v istem omrežju. Za dostop do občutljivih podatkov uporabite zaščiteno varno tunelsko oz. VPN-povezavo. Če nimate lastne VPN-rešitve, pred odhodom preglejte izbiro VPN-ponudnikov na spletu,« so navedli.

Najdi mojo napravo!

Če pride do kraje oz. izgube telefona, je lahko v pomoč storitev »find my device« (najdi mojo napravo). Če je bila na telefonu predhodno omogočena lokacija naprave, se lahko s to storitvijo odkrije zadnja ali trenutna lokacija telefona.

Če telefon izgubite, ga lahko tudi najdete ... Seveda, če veste, kako
Če telefon izgubite, ga lahko tudi najdete ... Seveda, če veste, kako
Pixabay

Veste, kaj je številka IMEI?

Če vam telefon ukradejo ali ga izgubite, lahko pride prav tudi mednarodna identiteta mobilnega telefona IMEI. Gre za edinstveno identifikacijsko ali serijsko številko naprave, s pomočjo katere lahko organi pregona hitreje locirajo napravo. Številka IMEI je na embalaži, garancijskem listu in med informacijami o telefonu, prav tako pa se bo izpisala na zaslonu, če pokličete na številko *#06#.

Varnostno kopiranje

Ker ima marsikateri uporabnik na telefonu poleg telefonskih številk tudi številne fotografije in druge pomembne datoteke, stroka pred odhodom na dopust svetuje varnostno kopiranje. Podatke, ki jih želite ohraniti, shranite na zunanji disk, računalnik ali v oblak.

Imate zaščiten telefon?
Imate zaščiten telefon?
Pixabay

Mobilna banka

Tistim uporabnikom, ki uporabljajo mobilno banko, v SI-CERT-u priporočajo, da si zapišejo kontakte banke in izdajatelja plačilne kartice. Tako se jih lahko v primeru kraje ali izgube telefona nemudoma kontaktira in onemogoči aplikacija oz. prekliče plačilna kartica.

Ne pozabite na kode za dostope do računov

Če za dostop do uporabniških računov uporabljate dvofaktorsko avtentikacijo, potem za dostop do teh računov nujno potrebujete telefon. Pred odhodom na dopust zato svetujejo, da si zapišete t. i. backup kode za dostop do računov, ki jih navadno najdete pod razdelkom »dvofaktorska avtentikacija« med nastavitvami za varnost.

pametni-telefon
S pametnim telefonom lahko upravljamo skoraj celo naše življenje
Pixabay