kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Modni kosi, ki so preživeli več desetletij!

Brigita Potočki, Bodi zdrava, 20.12.2018 13:01:15

Od navadne bele majice do salonarjev.

Delite na:
Modni kosi, ki so preživeli več desetletij!
Audrey Hepburn je na modni piedestal za vse večne čase postavila malo črno obleko v kateri je blestela v filmu Zajtrk pri Tiffanyju. Profimedia

Platinasta lepotica Marilyn Monroe je nesporna kraljica seksi videza. V oprijetih oblekah z globokimi dekolteji je brez sramu razkazovala svoje čare.

profimedia-0093880191-jpg.jpeg
Katherine Hepburn
Profimedia

Igralka Katherine Hepburn je bila pravo nasprotje svoje svetlolase kolegice in je v prostem času najraje nosila hlače, v katerih je bila videti prav tako ženstveno.

profimedia-0098185504-jpg.jpeg
Demi Moore
Profimedia

Demi Moore, ki jo poznamo po različnih tako bolj kot manj seksi vlogah, je v osemdesetih najraje nosila suknjiče z izredno širokimi rameni in baretko. Oba modna kosa sta zadnjih nekaj sezon spet v trendu.

profimedia-0369473194-jpg.jpeg
Katie Holmes
Profimedia

Pridih športne elegance je igralka Katie Holmes dala ikoničnemu Chanelovemu tvidastemu suknjiču, ko ga je kombinirala z navadno belo majico in kavbojkami.

profimedia-0353718182-jpg.jpeg
James Dean
Profimedia

Kljub čisto navadni beli majici, ki jo je nosil v filmu Upornik brez razloga, je James Dean postal seks simbol svoje dobe. Kendall Jenner nosi krajšo različico bele majice v kombinaciji s kratkim usnjenim krilom. Mary Kate Olsen je za rdečo preprogo navadno belo majico kombinirala z dolgim črnim krilom in statement ogrlico.

profimedia-0216816943-jpg.jpeg
Kendall Jenner
Profimedia

mary-kate-olsen-white-t-shirt-jpg.jpeg
Mary Kate Olsen
Profimedia

Melania Trump obožuje salonarje! In to ne katerekoli. Prisega na prestižno znamko Christian Louboutin in jih nosi v vseh barvah in pogosto tudi v živalskem vzorcu. Salonarje obuje ne meneč se za kritike tudi v dežju ali na terene, kjer bi bili bolj primerni škornji.

profimedia-0383916899-jpg.jpeg
Melania Trump
Profimedia

Meghan Markle je že velikokrat pokazala svojo iznajdljivost in nekomformizem tudi ko gre za oblačila. Tu nosi obleko, ki je čista kopija trenč plašča brez rokavov.

profimedia-0378111651-jpg.jpeg
Meghan Markle
Profimedia

Igralka Farrah Fawcett je v začetku sedemdesetih takole pozirala v uličnem slogu, obuta v superge Puma, ki jih je oblikoval brat Adija Dasslerja, Rudi.

profimedia-0364096677-jpg.jpeg
Farrah Fawcett
Profimedia

Na ulicah modnih prestolnic je v času tednov mode moč opaziti vrsto modnih navdušenk, ki superge kombinirajo z elegantnimi in celo večernimi kosi.

profimedia-0392658045-jpg.jpeg
Rita Ora
Profimedia

Pevka Rita Ora je le ena od mogih zvezdnic, ki prisegajo na praktičnost večno modne in vsestransko uporabne usnjene motoristične jakne.

profimedia-0351560432-jpg.jpeg
Alexander McQueen
Profimedia

Alexander McQueen je le eden od modnih oblikovalcev, ki so v kolekciji za pomlad 2018 ponovno odkrili jeans jakno in jo razstavili ter ponovno sestavili v čisto novo modno zgodbo.

V Slovarju slovenskega jezika beremo, da je moda v določenem času uveljavljeni kroji oblačil, obutve, vzorci blaga, modni dodatki, stil pa ima po razlagi iz istega slovarja tisti, ki se lepo oblači in uglajeno vede. Dandanes bi tako modo kot stil težko stlačili v zgolj ta opisa, saj oboje predstavlja več kot to. Moda je danes umetnost osebnega izražanja, s stilom pa svetu sporočamo, kdo smo, ne da bi spregovorili besedo. Ali če poenostavimo z besedami igralke Lauren Hutton: »Moda je tisto, kar nam modni oblikovalci ponudijo štirikrat na leto, stil pa je tisto, kar iz te ponudbe izberemo.«

Modni trendi so tisti, ki definirajo posamezna desetletja, in so tisti, ki se ves čas spreminjajo. Vsako desetletje ima tudi svoje modne ikone, po katerih se hočeš nočeš zgledujemo in si želimo, da bi vsaj enkrat lahko pokukali v njihove omare in si izposodili kakšen kos oblačila ali obutve. V petdesetih je bila to Marilyn Monroe, ki je v oprijetih oblekah in korzetih brez sramu razkazovala svoje ženske čare. V nasprotju s Katharine Hepburn, ki je ženskam pokazala, da lahko nosijo tudi hlače in da so v njih prav tako videti ženstveno. Desetletje pozneje nas je s svojim francoskim šarmom osvojila Brigitte Bardot, z nežnostjo in senzualnostjo, ki se je izražala tudi v njenem stilu, pa Audrey Hepburn, ki je v modnem smislu ustoličila malo črno obleko. Močan vpliv na modo in stil je imela tudi Jackie Kennedy, žena ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, ki velja za modno ikono svojega časa in še danes predstavlja navdih marsikateremu modnemu oblikovalcu. Pozneje, v sedemdesetih, nas je s svojim uličnim stilom in bujno pričesko očarala igralka Farrah Fawcett, v osemdesetih pa Demi Moore in pevka Madonna. Vsaka s svojim stilom: Demi je izžarevala tisti je ne sais quoi, ki ga je ustvarila z baretkami in širokimi, brezobličnimi oblačili. Madonna pa je bila njeno nasprotje, upornica v vsakem pogledu, tudi modnem. Kdo drug bi si takrat upal kot modni dodatek nositi rožni venec ali križ in se na odru pojaviti v koničastem modrčku? V devetdesetih so najstniški stil narekovale odštekane Spice Girls, ki so svetu sporočale, da ena ni enaka drugi in da je tako edino prav. Tiste malo starejše pa smo si takrat najbolj želele biti podobne Jennifer Aniston iz serije Prijatelji. Dandanes so naš modni in stilski navdih, poleg zvezdnic, med katere zagotovo spada tudi Kim Kardashian s svojimi tesno oprijetimi oblekami v barvi kože, tudi blogerke, ki v sodelovanju z blagovnimi znamkami promovirajo sicer precej podoben, a kljub vsemu samosvoj stil.

Brezčasni kosi, ki so gotovo tudi v vaši omari

Vse omenjene zvezdnice so prispevale vsaka svoj košček v modni mozaik kosov, ki nikoli ne gredo iz mode in ki so v tem trenutku zagotovo tudi v vaši omari – če niso, pa bi morali biti!

Mala črna obleka

Mala črna obleka je pravzaprav nastala iz potrebe v času, ko so ženske začele hoditi v službo. Temne barve so bile bolj praktične, ker se niso tako hitro umazale. Sicer pa je malo črno obleko prva popularizirala Coco Chanel. Njena oprijeta obleka z dolgimi rokavi, okrašena z nizom biserov, je bila leta 1926 objavljena v reviji Vogue s pripisom, da bo postala »nekakšna uniforma za vse ženske z dobrim okusom«. In to se je tudi zgodilo. Mali črni obleki je nekaj desetletij pozneje vdihnila nesmrtno slavo Audrey Hepburn v filmu Zajtrk pri Tiffanyju. Še danes pa nas rešuje v tistih trenutkih, ko niti približno ne vemo, kaj obleči.

Suknjič iz tvida

V modi verjetno ni bolj ikoničnega kosa, kot je Chanelov suknjič iz tvida. Tudi njegova zgodba je zanimiva. Coco Chanel si je ob neki priložnosti od svojega ljubimca, vojvode Westminstrskega, izposodila njegov suknjič iz tvida in ugotovila, kako lahka in prijetna je ta tkanina. Takoj se je odločila, da bo tak suknjič naredila tudi za ženske. Leta 1924 je v škotski tovarni začelo nastajati blago v barvah škotske narave, iz katerega so v modni hiši Chanel začeli proizvajati vse – od športnih oblačil do kostimov in plaščev. Tvid je še danes, ko je Chanelov kreativni direktor Karl Lagerfeld, glavni atribut te modne hiše, ki vsako sezono dobi nov, modernejši pridih, a se obenem ne oddaljuje od tistega, ki si ga je zamislila slavna Coco.

Navadna bela majica

Bela majica s kratkimi rokavi je skoraj tako nepogrešljiva v naši garderobi kot kavbojke. Kako je lahko tako preprost kos oblačila postal eden ključnih kosov v naši garderobi? Med drugo svetovno vojno so navadne bele majice s kratkimi rokavi nosili vojaki, še pred njimi pa kot spodnje perilo mornarji. V dvajsetih letih 20. stoletja je modna hiša Chanel iz džersija, ki je bil prvotno namenjen za spodnje perilo, začela izdelovati tudi vrhnja oblačila. Toda minilo je več desetletij, preden je bela majica postala modni kos v pravem smislu. V devetdesetih je za to poskrbel Karl Lagerfeld, ki je navadno belo majico leta 1991 kombiniral z ikonično Chanelovo jakno iz tvida. Navadna bela majica, ki so jo v preteklosti kot osrednji kos nosili James Dean, Marlon Brando, Bruce Springsteen, Jane Birkin, Madonna, Kurt Cobain in mnogi drugi, v svoji preprostosti vse od takrat predstavlja enega ključnih kosov naše garderobe in se pojavlja tako na športnih igriščih kot na rdečih preprogah.

Salonarji

Preproste enobarvne čevlje s peto brez okraskov imenujemo salonarji. Salonarji, kakršne poznamo danes, izhajajo iz časov po drugi svetovni vojni. Oblikovalec čevljev Roger Vivier, ki je takrat delal za modno hišo Christian Dior, je leta 1954 oblikoval sedemcentimetrsko petko. V primerjavi s praktičnimi čevlji, ki so jih nosili takrat, je bil ta videti prav glamurozno. In salonarji so vse od takrat ostali med najbolj priljubljenimi čevlji, predvsem med moškimi, ki v njih radi vidijo ženske.

Trenčkot

Plašč, ki ga povezujemo s skrivnostnimi liki iz filmov, gangsterji, vohuni, detektivi in zapeljivkami, vsako sezono znova dokazuje, da je vsestranski. Stil plašča, ki so ga posvojile zvezdnice od Audrey Hepburn do Meghan Markle, velja za oblačilni kos, ki ne sme manjkati v nobeni omari in ki ne gre nikoli iz mode. In kar je najbolje: ne glede na sezono ali letnico v osnovi ostaja tak, kot si ga je leta 1879 zamislil njegov snovalec Thomas Burberry. Trenčkot so nosili oficirji v prvi svetovni vojni v vojaških jarkih (angl. trenches) in v tem času so ti plašči tudi dobili obliko, ki jo poznamo še danes. Burberry je trenčkot naredil iz vodoodpornega in hkrati zračnega gabardena, ki je v uporabi še danes. A trenčkot je iz praktičnega prerasel v prestižni modni kos, ki se danes izdeluje tudi iz usnja, svile in drugih dražjih materialov.

Jakna iz džinsa in kavbojke

Jakno iz džinsa je »izumil« Levi Strauss približno deset let zatem, ko je na tržišče poslal svoje prav tako legendarne kavbojke, ki so bile na začetku delavsko oblačilo za kavboje, minerje in železniške delavce. Oba kosa sta dobila status nepogrešljivih tako v ženski kot moški garderobi. In čeprav izhajata iz časov ameriškega Divjega zahoda, ju že dolgo več ne povezujemo samo s postavnimi kavboji. Predvsem jakna iz džinsa je postala kos, ki se lahko nosi tudi za večerne priložnosti, za kar so poskrbeli oblikovalci visoke mode, kot so Tom Ford, Gucci in Dior, ki jakne iz džinsa redno vključujejo v svoje kolekcije.

Usnjena jakna

Motoristična usnjena jakna je prav tako eden od kosov, ki nikoli ne gre iz mode in ki mora biti del osnovne garderobe, tako ženske kot moške. Jakno, ki so jo sprva imenovali Perfecto, pozneje pa je postala znana kot motoristična jakna, so si zamislili leta 1920 v podjetju Schott. Prava motoristična jakna mora biti kratka in oprijeta, spredaj ima zadrgo, ki se zapenja nekoliko postrani, ima tudi pas, ki ga zapnemo z veliko sponko, imeti pa mora tudi tri večje žepe na zadrgo in spodaj manjši žepek, ki se zapre na poklopec. Tako jakno so pozneje za svojo vzeli pankerji, rockerji in sploh poredni fantje vseh vrst. Danes poznamo več variacij na motoristično jakno, a osnova ves čas od njenega nastanka ostaja enaka.

Športni copati

Športni copati, ki jih v žargonu imenujemo superge po znamki športnih copat Superga ali celo adidaske po znamki Adidas, so bile v 18. stoletju obuvalo revnih z gumijastim podplatom in brez razlikovanja leve ali desne noge. Konec 19. stoletja pa je ameriška tovarna gum naredila prvo obuvalo z gumijastim podplatom in platnenim zgornjim delom, te so bile znamke Keds. Kmalu zatem je Marquis Converse izdelal prve čevlje, namenjene samo za košarko, poimenoval jih je Converse All-Stars. Leta 1923 jih je za svoje vzel igralec košarke Chuck Taylor in tako so postale znane kot Chuck Taylor All-Stars. Toda za najpopularnejšo znamko še danes veljajo superge Adidas, ki jih je leta 1924 oblikoval Adi Dassler. Tekač Jessie Owens je v adidaskah osvojil štiri zlate medalje na olimpijskih igrah leta 1936. Toda superge se šele v petdesetih letih 20. stoletja začeli množično nositi zunaj športnih prizorišč. Nepogrešljiv modni kos so med mladino postale kmalu zatem, ko jih je James Dean nosil v filmu Upornik brez razloga. Danes imajo superge kultni status in si ne predstavljamo življenja brez njih. V zadnjih nekaj letih so se prebile celo do rdeče preproge.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 11., 12. 11. 2018.