kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Modne stene, ki jih lahko ustvarimo sami

K.S., Dom2, 01.03.2019 13:00:00

Barvanje sten v stanovanju je lahko precej naporno in predvsem packasto delo. Če jih že ne barvamo, pa nanje lepimo tapete, kjer pa spet lahko pride hitro do panike, ko ena stran ni enaka drugi. Kaj če bi stvari poenostavili in se pri tem še zabavali?

Delite na:
Modne stene, ki jih lahko ustvarimo sami
Primer uporabe rastlin, tokrat kar okoli sicer povsem navadne ure. shutterstock

Imamo rešitev: stare stene lahko olepšamo tudi drugače, predvsem brez tapet. Ne zagotavljamo, da ne bo packarije, vsekakor pa bo veliko bolj zabavno in kar je najpomembnejše: veliko bolj »vaše«.

Spodaj si lahko ogledate nekaj primerov, ki naj vam služijo kot iztočnica.

1.       Uporabite samolepilne nalepke ali cofke

Z njimi boste lahko prikrili vse nepravilnosti, pri tem pa ohranili občutek, kot da je v resnici vse del načrta. Z njimi lahko zakrijete kakšne luknje ali tudi kaj napišete, narišete. Vse, kar morate narediti, je, da jih v resnici prilepite na steno. Lahko jih uporabite eno po eno, lahko jih skupaj prilepite več hkrati. Na drugi strani lahko poskusite tudi to, da jih namočite v poljubno barvo in jih potiskate po steni.

2.       Uporabite debel barvni lepilni trak

Z njim lahko naredite vzorce, kot so križi in pike, lahko pa jih uporabite tudi pri delanju barvnih črt. Večina jih pri tem uporabi kar črn trak. Medtem ko jih eni uporabijo za dejansko dekoracijo, jih drugi nalepijo le kot zaščito pred barvanjem, ki pa na koncu po odstranitvi ustvari nov vzorec. Na drugi strani pa lahko trak uporabite tudi za delanje večjih črt na steni. Kot poprej je vse, kar morate narediti, to, da lepilni trak prilepite na steno in ga s tem uporabite kot zaščito. Ko je barvanje zaključeno, ga odlepite in pred vami je nova in predvsem drugačna stena. Želite še nekaj več? Poskusite pred barvanjem taisti trak potrgati. Hitro lahko pridete do vzorca gora, dolin in podobno. Bodite drzni.

stene 1.jpg
Primer stene, na kateri so za kreacijo uporabili lepilni trak
shutterstock

3.       Slikajte po steni

Zakaj bi kupovali potiske ali tapete z vzorci, če pa lahko na prazne stene sami naslikate motiv, ki vam je najbolj všeč. Večina jih pri tem uporabi motive iz narave, kot so rože, listi ali metulji, a seveda je možnosti neomejeno. Praksa je pokazala, da so po večini večji vzorci lažji, a tudi prava kombinacija manjših lahko naredi svoje. Ne postavljajte si meja po nepotrebnem, temveč bodite ustvarjalni. Če vam slikanje ne gre, lahko namesto tega uporabite steno za razne napise.

4.       Uporabite perje

Še ena dobra ideja: uporabite različno perje, lahko ga odtisnete ali pa prilepite na prazne stene. Skupek perja lahko ustvari zanimiv modni dodatek, ki ga potem prilepite na zid. Uporabite lahko eno ali več barv, odvisno tudi od barve vaše podlage in ne nazadnje od barv dodatkov v prostoru. Povežite perje skupaj v krožni obliki, da boste izdelku dodali polnost.

5.       Uporabite rože

Zakaj ne bi del narave prišel v vaš dom? Ustvarite magični okvir ali slap iz posušenih rož! Ena možnost je ta, da jih odtisnete na stene, in druga, da jih nanje preprosto obesite. Za to potrebujete vejo, ki bo služila za ogrodje, posušeno cvetje in vrvi, na katere ga boste obesili. Morda malce bolj zamudno delo, a vsekakor nevsakdanje in tako vredno poskusa. Uporabite najljubše rože, lahko jih tudi pozlatite. Če niste najbolj navdušeni nad cvetovi, a vam ideja narave diši, lahko namesto teh uporabite zelene liste, ki gredo čudovito z belim ozadjem.

stene 4.jpg
Primer uporabe rastlin, tokrat kar okoli sicer povsem navadne ure.
shutterstock

6.       Barvni valovi

Ste naveličani ravnih črt in iščete nekaj novega? Namesto črt lahko naslednjič uporabite valove, saj vam omogočajo, da vključite več barv, pri tem pa vse skupaj še vedno učinkuje simpatično. Ni potrebna šablona, temveč le ideja, ki jo realizirate. Naj bo abstraktno, naj bo drugačno. Lahko uporabite isto osnovno barvo v različnih odtenkih ali pa mavrično kombinacijo različnih. To je tudi dober način, da stene barvno kombinirate z barvami dodatkov po sobi.

stene 5.jpg
Valovi ali drugi vzorci so lahko iz različnih barvnih nians.
shutterstock

7.       Pozabite na vzorce

Namesto da vedno stremite k enemu in istemu vzorcu, raje poskusite nekaj novega. Najlažje je to narediti s črtami, ki pa naj bodo različno debele. Zlata barva lahko doda še tisti zadnji pridih šika. Tako lahko na abstrakten način prikažete različne stvari, kot so gozdovi, plaža, hribi in podobno. Ne sledite torej nekemu načrtu, ampak intuitivno ustvarite nov vzorec. Polepite stene z zaščitnimi trakovi, ki gredo v različne smeri, in poglejte, kaj nastane.

8.       Uporabite različne barve

Namesto dveh poskušajte naslednjič kombinirati tri ali celo več barv. Lahko med dve veliki barvni črti vrinete eno ožjo, morda belo. Prav tako lahko namesto horizontale uporabite vertikalo in pri tem ponovno različne širine. Še vedno bodo črte, a malce drugačne.

9.       Ombre

Ne, ombre ni samo za lase, ampak se lahko uporabi tudi pri dekoriranju sten. S tem boste prekrili meje, robovi bodo izginili. Ustvarite lahko magično, mistično sobo, ki bo navdušila vaše goste. Pri tem je bolj priporočljivo uporabiti eno barvo, le v različnih odtenkih. Torej iz njene najsvetlejše verzije v najtemnejšo in obratno. Igrajte se, pri tem pa izhajajte iz sebi najljubše barvne sheme.

stene 6.jpg
Primer ombre barve na stenah
shutterstock

Pri vsem tem je pomembno, da se med samim procesom zabavate. Ni treba, da je pleskanje zidov stresno opravilo. Zavrtite si nabor vaših najljubših pesmi in pustite svojemu kreativnemu delu, da dobi krila.

Objavljeno v reviji Dom2 št. 21, 17. 12. 2018.