Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Moderno stanovanje s pridihom preteklosti

Tina Guček, Dom2, 14.09.2018 15:01:12

Pred nedavnim me je lastnik manjšega stanovanja v starejši večstanovanjski meščanski stavbi prosil, ali bi mu pomagala pri prenovi. Sam stanovanja dolgo ni uporabljal, zato je bilo potrebno temeljite prenove.

Delite na:
Moderno stanovanje s pridihom preteklosti
Prenova je od začetka del do končne podobe trajala štiri mesece. Peter Škrlep

Stanovanje ni veliko, meri 35 kvadratnih metrov, zato je bilo treba v en prostor umestiti vse, kar je potrebno za udobno življenje: dnevni del, kuhinjo, jedilni kot ter nekaj prostora za shranjevanje in kopalnico. Kar težko je bilo najti pravo rešitev in dobro postavitev opreme. Pripravila sem projekt prenove in opreme in tako se je začelo.

f177423c05796ea4f96e6d37ac2bbf77.jpeg

Prenova je od začetka del do končne podobe trajala štiri mesece. Obseg del je zajemal prenovo kopalnice, nova tla po celotnem stanovanju (odločili smo se za parket), na novo narejene električne in vodovodne inštalacije, nova okna in vrata, nove zunanje roloje, prenovo balkona, ravnanje in barvanje sten, polaganje tapet na stene, izdelavo pohištva po meri (v kuhinji), nakup pohištva, dekorja, svetil in hišnega inventarja. Poleg stanovanja smo prenovili tudi hodnik, ki je skupen več stanovanjem v nadstropju. Lastnik je vseskozi sodeloval pri izbiri opreme in tako tudi sam soustvarjal dokončno podobo stanovanja.

8832a67646c3c85505a0dce0f7322721.jpeg

V kleti je lastnik imel še nekaj kosov starega pohištva, in ko sem si ga ogledala, sem predlagala, da ga združimo z novimi kosi. Uspelo nam je narediti zgodbo: moderno stanovanje s pridihom preteklosti.

c999e439bc9bd3fe428e97b29de1625e.jpeg

Stanovanje je zasnovano tako, da stopimo v vhodni del, kjer je garderoba (odločili smo se za odprto omaro za obešanje ter prekate s škatlami, lahko za čevlje ali shranjevanje nasploh), takoj ob njej je jedilna miza. V nadaljevanju je manjša kuhinja, izdelana po meri. Iz kuhinje je izhod na balkon. Prostor je  odprt – iz kuhinjskega dela je viden prostor, kjer je dvosed ter televizor na steni. V istem prostoru je še udobna postelja sive barve, v stenski niši pa priročna garderoba in nizka omarica. Spalni del se po želji loči od dnevnega s sestavljivo predelno steno, ki ni le funkcionalna, ampak je tudi dekorativen kos v prostoru.

d7be588705256d91cd5cc97532bcb71a.jpeg

Ozka dolga kopalnica je bila v celoti prenovljena. Pod oknom je po novem straniščna školjka, prha s talno kanaleto je prestavljena desno od vrat. Kopalnica je v črno-beli keramiki, zanimivi so kovinski detajli, na primer lestev za obešanje brisač in okroglo ogledalo nad umivalnikom. Kopalnica je kljub nenavadni ozki in podolgovati obliki udobna in sodobnega videza. Popolnoma se sklada s podobo stanovanja. V steni pred kopalnico je stenska niša, v kateri je dovolj prostora za pralni stroj, del niše je namenjen shranjevanju oblačil in posteljnine.

Preberite tudi: S turbanom v jesen. Kliknite TUKAJ!

Pečat celotnemu stanovanju dajejo barve in tapete. Prevladujoče barve so bela, siva ter vzorčaste tapete, ki so bele s sivimi progami ter sive z vzorcem.

6eaf202fdac73250ef8f80b897f541e5.jpeg

Pohištvo je večinoma črno in sivo. Jedilna miza in stoli so stari, leseni. Stolom ob jedilni mizi smo nadeli prevleke iz blaga. Nad mizo je na steni s tapeto stara ura v lesenem ohišju. Kavč-dvosed v dnevnem delu, kjer je tudi televizor, se raztegne v udobno posteljo, tako da je dovolj prostora za morebitne obiske.

Kuhinja je izdelana po meri, v svetli bež barvi in s pultom, podaljšanim v stensko oblogo v isti barvi. Ob kuhinji je večje okno, pod njim pa radiator. Navadno okensko polico smo zamenjali za širšo polico, kjer je še dodaten prostor za odlaganje ali pa se lahko tam popije prva jutranja kavica (zato smo tja postavili tudi manjši kovinski stolček). Iz kuhinje je izhod na balkon, kjer je dovolj prostora za manjšo jedilno mizo in štiri stole. Izbrali smo kovinske v črni barvi. Balkon je polepšan tudi z zelenjem.

fe500eedbc47f341267e4c6f5db7616e.jpeg

Skrbno smo izbrali tudi luči, detajle in preproge. Po tleh je sicer na novo položen hrastov parket, a smo vseeno v dnevno sobo, predsobo in kuhinjo položili atraktivne preproge.

Stanovanje je tudi v novi podobi ohranilo vonj meščanskega stanovanja, čeprav smo ga v celoti posodobili. Funkcionalnost in novi razpored sta izpolnila želje lastnika. Prevladujoče temne barve niso moteče, saj je stanovanje svetlo in sončno.

Prenovili smo tudi hodnik, ki je skupen za več stanovanj in je bil leta neurejen. Na bele in svetlo sive stene smo namestili reliefne letvice, staro talno keramiko smo zamenjali z novo, stare luči so zamenjale nove stropne luči, po stenah pa visijo fotografije Plečnikovih arhitekturnih detajlov. Za piko na i smo dali na hodnik še rožo in talne preproge.

Več fotografij v spodnji galeriji!