Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Medijski regali so okras dnevne sobe

Tina Lucu, 19.02.2020 20:00:12

Včasih smo globoke televizorje imeli v ravno tako globokih omarah. Odkar so televizijski ekrani ravni in tanki, pa je postalo elegantnejše, vitkejše in sodobnejše tudi medijsko pohištvo. Regali za televizorje imajo danes vgrajena tudi skrivališča za kable in so narejeni tako, da omogočajo ventilacijo, ki je potrebna za filmske predvajalnike, modeme, igralne postaje in druge pritikline k televizorju. Kakšen medijski regal si torej lahko omislite? Ponujamo vam nekaj imenitnih idej.

Delite na:
Medijski regali so okras dnevne sobe
televizor Promo

Višina regala

Ko izbirate pohištvo za hišni kino, je v prvi vrsti treba upoštevati udobno gledanje. Regal mora biti ravno prav visok, da imate iz naslanjača oziroma s sedežne garniture televizor v višini oči, drugače si boste med gledanjem zaradi nerodnega kota nategnili vratne mišice. Pred nakupom regala je torej dobro izmeriti, v kakšni višini so vaše oči med sedenjem, oziroma se odločiti za univerzalni lebdeči regal, ki se konzolno montira v steno na katerokoli višino.

Velikost televizorja oziroma medijskega regala

Drugi pomembni napotek pri izbiri TV-komode se nanaša na velikost televizorja. Če televizor ni montiran na steno, naj stoji na regalu, ki je vsaj malenkost širši od širine ekrana. Tako se boste izognili tudi nepotrebnemu zaletavanju v ekran, kar bi se dogajalo, če bi bil ta postavljen na ožji polici.

Rešitev je lahko tudi stojalo

Če imate manjšo dnevno sobo oziroma prostor nerodne oblike, to še ne pomeni, da se morate odreči televizorju svojih sanj. Izberite vrtljivo televizijsko stojalo, s katerim boste lahko nastavili optimalen kot gledanja iz različnih položajev v prostoru. Kotno stojalo vam omogoča, da nanj namestite tudi televizor večjih dimenzij, vendar morate vedeti, da bo zato njegovo obračanje oteženo in omejeno. Prednost tovrstnih stojal pa je tudi večje število polic, na katere lahko namestite še druge medijske nosilce, zvočnike, igralne postaje in podobno.

Izbira stila

Medijsko pohištvo in televizijski regali so na voljo v najrazličnejših izvedbah, simetričnih in asimetričnih oblik, s celim spektrom dekorativnih elementov, vključene imajo lahko police, predale ali z vratci zaprte shranjevalne površine. Izberite regal, ki se ujema z drugo opremo v prostoru. Preproste geometrične linije in odprte police ustrezajo minimalistični opremi sodobnega prostora, nevtralne barve (bela, svetlo siva) ustvarjajo vizualni učinek, da je soba večja, kot je v resnici, medtem ko temnejše, masivnejše pohištvo z ornamentalnimi detajli lepo dopolnjuje eleganco tradicionalnega sloga.

Kakšen material je najboljši?

Regal mora biti tudi dovolj močan in trpežen, da prenese težo televizorja in drugih medijskih enot. Najboljši materiali za ta kos pohištvo so les, steklo, kovina, iverne plošče in plošče iz mediapana. Vsak od teh materialov ima svoje značilnosti in prednosti. Les je zagotovo najbolj trpežen in dolgo obstojen material, steklo je primerno za gospodinjstva, kjer ni majhnih otrok (zlasti če nočete stalno čistiti prstnih odtisov in tvegati razbitih robov), mediapan pa je nadomestek lesa, plošče iz tega materiala so stabilne in homogene, cenovno ugodnejše, vendar z nekoliko krajšo življenjsko dobo. Vrsto materiala, iz katerega bo TV-regal, je torej najbolje izbrati glede na vaše potrebe, situacijo v prostoru in tudi finančne zmožnosti.

Shranjevalne površine so pomembne

Ne nazadnje je pri TV-regalu pomembno, da ima dovolj shranjevalnih površin in da ima zadaj odprtine za skrivanje kablov. Opremljen naj bo s prostorom, kamor boste lahko shranjevali nosilce zvoka in slik, daljinske upravljalnike, če ste doma zagrizeni igralci video igric, naj ima prostor tudi za tovrstno zabavo, ne pozabite niti na zvočnike, glasbeni stolp in tako dalje. Večina medijskih regalov ima pod zgornjo ploskvijo priročne omarice, predale ali odprte police - po svojem okusu se odločite za eno ali drugo možnost ali pa kar kombinacijo obojega.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 3, 17.1.2020