Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Mati in hči, ki ustvarjata oblačila z dušo

Brigita Potočki, Bodi zdrava, 13.04.2019 15:00:00

Mati in hči, Urška in Martina Marolt, sta oblikovalki z dušo. Skupaj ustvarjata oblačila že od leta 2013.

Delite na:
Mati in hči, ki ustvarjata oblačila z dušo
Martina in Urška Marolt - Martise osebni arhiv

Urška je bila prej zaposlena v Elkroju, kjer je oblikovala ženske in moške hlače. Martina pa je mami tako rekoč ves čas gledala pod prste in se od nje naučila vsega, kar danes zna. Ko se jima je leta 2013 ponudila priložnost ustvariti znamko in oblačila prodajati v eni največjih modnih blagovnic takrat, Midas, nista veliko razmišljali. In ta zgodba traja še danes.

Martina in Urška večinoma ustvarjata v Celju, kjer imata tudi atelje, njuna oblačila pa so na prodaj tudi v Ljubljani. Njun zaščitni znak so majice F.L.Y., ki nosijo prav posebno sporočilo, namreč First Love Yourself, torej najprej imej rada sebe. To je tudi rdeča nit njunega ustvarjanja. Oblačila, ki jih oblikujeta, so namenjena sodobni ženski, ki ni rada utesnjena. So udobna in nosljiva, predvsem pa se, v nasprotju z industrijskimi oblačili, popolnoma prilegajo vsaki postavi. Z Urško in Martino smo poklepetali o njunih začetkih, željah in ljubezni do oblikovanja oblačil.

IMG_0048_1.jpg
Po meri narejen suknjič in hlače za zahtevnejši okus
osebni arhiv

Kdaj ste odkrili ljubezen do oblikovanja oblačil? Kdo vas je navdušil za to?

Martina: Že kot majhna sem razvila ljubezen do risanja, oblačil, barv, vzorcev, ustvarjanja … Navdušila me je seveda mami, ki sem jo kot majhna deklica opazovala pri delu. Še danes se spomnim barvic, materialov, vonja lepila, s katerimi sem se rada igrala v njeni službi. Tudi doma smo veliko ustvarjali. Babi pa me je učila risati. Pozneje sva z mami veliko listali po modnih revijah, opazovali fotografije, komentirali … Vse se je dogajalo zelo neprisiljeno in naravno.

Urška: Kot punčka sem začela šivati in krojiti oblekice za punčke. Stric je bil namreč trgovski potnik s šiviljskim blagom in prav spomnim se prvih občutkov, ko sem lahko videla kovček z vzorci tkanin in si izbrala blago za svoje punčke. Tako se je vse skupaj začelo že v zgodnjem otroštvu. Pozneje me je mami naučila kvačkati, plesti in drugih ročnih del, na primer šivanja s črticami in križci. Med mojim otroštvom so bila ročna dela edini način, da si dobil lepe puloverje, šale, rokavice …

Se spomnite prvega kosa, ki ste ga naredili? Kaj je bilo to in za kakšno priložnost?

Martina: Mami mi je že v sedmem razredu dala možnost, da si sama narišem krilo in top za birmo. Spomnim se, da sem pri tem procesu zelo uživala, ona pa mi je pomagala uresničiti moje želje.

Urška: To je bilo dolgo krilo iz drobnega rožastega vzorca, ki sem ga zašila zase. Izdelala sem ga med poletnimi počitnicami in potem ponosno nosila.

martise atelje.jpg
Njuna oblačila grejo v koraku z modo in so obenem funkcionalna in nosljiva
osebni arhiv

Kateri naziv vam je bližji: šivilja ali modna oblikovalka?

Martina: Modna oblikovalka. Med tema poklicema je namreč velika razlika. Midve ideje spraviva na papir, izbereva materiale, določiva vse podrobnosti, izdelavo oblačil pa prepustiva strokovnjakinjam za šivanje.

Urška: Modna oblikovalka, ker to res sem. Šivilje imajo druge spretnosti, vendar zelo tesno sodelujemo in jih z Martino zelo ceniva.

Kako bi opisali žensko, ki nosi vaša oblačila?

Martina: Ve, kdo je, in se zaveda svoje edinstvenosti, ki je ne skriva in jo jemlje kot prednost. Ima se rada, se ceni in si zaupa. Je pozitivna, nasmejana, prijazna do sebe in drugih. Rada ima udobna oblačila, hkrati pa je rada urejena. Ima zelo aktiven življenjski slog, zato izbira oblačila, ki jih lahko uporablja za različne priložnosti. Uživa v kombiniranju nasprotij, športa in elegance. Osrečujejo jo drobni detajli in preprosti trenutki.

Urška: Ženske v najinih oblačilih so sodobne ženske, odprte, modno ozaveščene, vedo, kaj rade nosijo, in so rade dobro oblečene. Stilsko so bolj športno udobne narave. Veselijo se življenja, rade si privoščijo posebne in kakovostne kose.

martise model 2.jpg
Martise ženska ima rada udobna oblačila in je hkrati rada urejena
osebni arhiv

Kaj je pri vašem delu najzahtevnejše? So to priprave, iskanje primernega materiala, skiciranje, krojenje …? Kaj je vam od tega najljubše?

Martina: Najzahtevnejše je nedvomno vztrajati, verjeti v najino zgodbo. Najljubše pa gotovo skiciranje in razvijanje novih modelov, saj papir prenese skoraj vse. Zelo rada sem ustvarjalna. Zelo lepo pa je tudi videti stranko, ki kar zasije, ko obleče dokončan izdelek, narejen po njenih merah. Pravo veselje so tudi odzivi strank, ko na primer povedo, da 'te hlače pa res ves čas nosijo'.

Urška: Najzahtevnejše so finance, vse drugo je veselje in užitek. Priprave novih projektov so zato prežete z iznajdljivostjo, ustvarjalnostjo … Pri izboru materialov sta na delu občutek in kilometri preteklega dela. Skiciranje je veselje in sprostitev, pri preizkušanju prvih prototipov so vključeni občutki tako za prereze, modeliranje kot nove silhuete, barve, detajle. Ves čas pa veselje ob nastajanju nove kolekcije. Pri delu s strankami je zelo pomemben pogovor, saj takrat začutim njeno željo, ki je včasih jasno izražena, velikokrat pa jo je treba razumeti in se skozi skico dotakniti osebnosti, ki je edinstvena lastnost vsakega posameznika. To pa res rada delam. In na koncu mi je vsekakor najljubše videti zadovoljno stranko.

martise šivalnica.jpg
Za tem šivalnim strojem nastajajo njune kreacije
osebni arhiv

Ali raje ustvarjate oblačila po naročilu ali po lastnem navdihu?

Martina: Po lastnem navdihu, saj sem takrat popolnoma brez omejitev. Dobim idejo in jo želim spraviti na papir. Potem pa začnem razmišljati, kako bi moralo biti oblačilo narejeno, da bi bilo nosljivo za Martise žensko, hkrati pa želim, da ima še vedno kak poseben element. Seveda pa ima ustvarjanje oblačil po naročilu tudi svoje čare. Izziv mi je skicirati oblačilo za osebo na podlagi njene osebnosti. In ko je navdušena nad rezultatom, si dovolim biti ponosna nase.

Urška: Ustvarjam rada tako po lastnem navdihu kot po naročilu. Pri lastnem navdihu lahko vključim več ustvarjalnosti, novih elementov, nove smernice, vključim močnejše dodatke. Nove modele z Martino radi najprej sami nosiva in jih preizkušava z različnimi stajlingi. Tako hitro vidiva, kaj je najinim strankam všeč. Oblačila po naročilu pa so druga zgodba. Vsaka stranka pride z neko vnaprej pripravljeno željo, in to željo je treba več kot zadovoljiti. Velik izziv se je poglobiti v osebnost stranke in želeno oblačilo oblikovati na novo z elementi Martise. To je zame izziv in zadovoljstvo, ko vidim strankin nasmeh v novem oblačilu. Zelo rada ustvarim tudi celoten stajling, na primer k večerni obleki še čevlje, nakit in torbico.

Maturantski plesi in valete so v teh dneh na vrhuncu. Kakšne so letos smernice pri ženskih maturantskih oblekah? Kakšnih oblek si dekleta najpogosteje želijo?

Martina: Dandanes je modno skorajda vse, zato lahko vsaka najde nekaj po svojih željah. Od posebne čipke, bleščic do gladkih materialov, močnih barv do nežnih tonov. Dekleta si najpogosteje želijo dolge, oprijete, enobarvne elegantne obleke iz čipke, padajočih materialov. Rade imajo tudi razporke in detajle iz prosojnih materialov.

Urška: Maturantke si najpogosteje zaželijo dolgih večernih oblek, tudi tajliranih, z globokimi izrezi, golim hrbtom, visokimi razporki. Nekatere so zelo minimalistične v končnem videzu, nekatere pa si želijo s čipkami bogato okrašeno večerno obleko.

martise ph urša premik.jpg
Zbirka oblačil iz njune kolekcije
osebni arhiv

Se dogaja, da vam prinesejo fotografijo obleke, ki jo nosi zvezdnica, in želijo natanko tako? Jim ustrežete?

Martina: Da, tudi to se zgodi. V takem primeru razloživa, da nekaterih stvari ne moremo narediti, da so obleke z rdeče preproge neprimerljivo dražje, ročno jih izdelujejo tudi po mesece v najboljših modnih hišah. Predlagava podobno, svojo alternativo. Skušava najti skupno pot s stranko in njenimi željami.

Urška: Ja, dekleta imajo pripravljene fotografije oblek, vendar so pri razlagi zelo razumne in sprejmejo alternativo ter najine usmeritve in predloge. Mlada dekleta, maturantke so že zelo izoblikovane osebnosti tudi stilno in natančno vedo, kaj želijo. In nad tem sem navdušena.

IMG_5570.jpg
Oblačila narejena po meri stojijo točno tako, kot morajo
osebni arhiv

Ali strankam svetujete, kaj bi jim pristajalo in kaj ne, saj same verjetno težko ocenijo, kako jim bo pristajalo neko oblačilo, ki ga vidijo na skici ali fotografiji?

Martina: Seveda. Veliko je takšnih, ki imajo s tem težave, kar je popolnoma razumljivo. Na podlagi njihove postave poveva svoje mnenje o tem, kakšni kroji bi jim pristajali, kakšni prerezi, kako lahko kaj skrijemo in kaj poudarimo … S pomočjo ogledala in različnih vzorcev blaga hitro vidiva, katere barve stranki bolj pristajajo.

Urška: Ja, to spada med začetke pogovora s stranko. Vedno je treba upoštevati želje, postavo, barvo polti in las. Mnogo strank že ve, kakšne barve rade nosijo, kakšni morajo biti proporci. Nekatere stranke pa so pri svojem izboru negotove, in takrat jim svetujeva, kaj jim pristaja in čemu se je treba izogibati.

martise kostim.jpg
Urška: Na koncu mi je vsekakor najljubše videti zadovoljno stranko.
osebni arhiv

Kaj bi svetovali stranki, ki se prvič odloča za naročilo oblačila po meri?

Martina: Najprej naj razmisli, kateri oblačilni kos bi bil zanjo najbolj vsestranski, da ga bo lahko čim večkrat oblekla. In naj izbere udobne, elastične materiale. Dobro je, če nama stranka zna povedati, v kakšnih krojih se dobro počuti in v kakšnih ne, kakšni vzorci so ji blizu, kje dela, kako poteka njen dan, kakšen je njen življenjski slog, ali potrebuje oblačilo za natančno določeno priložnost … Več podatkov, kot imava, lažje in bolje svetujeva.

Urška: Najprej je treba povedati, za kakšen namen potrebuje oblačilo. Je to za kakšen poseben dogodek, za službo ali za vsak dan? Kakšne kose rada nosi, so to krila ali hlače? Je bolj sproščena ali bolj elegantna? Kaj že ima doma v omari uporabnega in ali je treba garderobo dopolniti ali začeti graditi na novo? Razmisliti je treba tudi o barvah, vzorcih in dodatkih, ki jih že ima doma ali si jih namerava na novo kupiti. Vse to, da je stajling dovršen.

IMG_0200 copy_1.jpg
Martina: Ustvarjanje oblačil po naročilu ima svoje čare.
osebni arhiv

Kakšne so pomladne modne smernice? 
Martina: Koralna je barva leta, veliko je tudi sivke, bež tonov, ves stajling lahko sestavite iz ene barve, še vedno so aktualni potiski iz živalskih vzorcev, predvsem leoparda, hlače, jakne in pajaci z našitimi žepi. Tu so navdih delovne uniforme, pa napihnjeni rokavi, poudarjena ramena v stilu osemdesetih, barvni karo, tako na suknjičih, kostimih, hlačah in krilih, kombiniranje različnih materialov, tehnika barvanja tie-dye na majčkah, neonske barve in ne nazadnje patchwork ali krpanke. 

Kakšnih kosov si ženske v teh dneh najbolj želijo?
Urška: Najine stranke si v teh dneh želijo predvsem novih, svetlih barv, hlač, ki jih bodo lahko nosile skozi celotno obdobje, posebnih oblek in drugih svežih kosov, ki so malo drugačni od preostale ponudbe na trgu in ki se seveda vrhunsko prilagajajo njihovim telesnim meram, osebnosti in življenjskemu slogu.

martise suknjič.jpg
Suknjič v barvi tega leta - koralni
osebni arhiv

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 3, 11. 3. 2019