Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Leta 2019 rekordno število filmov z ženskami v glavnih vlogah

Tina Lucu, 17.02.2020 20:00:59

Po podatkih vsakoletne raziskave je imelo leta 2019 kar 40 odstotkov največjih hollywoodskih filmskih uspešnic v glavni vlogi žensko, kar je za 29 odstotkov več kot leta 2011. Po pisanju spletnega portala The Guardian je bila ključnega pomena za rekordno leto udeležba žensk za kamerami.

Delite na:
Leta 2019 rekordno število filmov z ženskami v glavnih vlogah
marriage story Profimedia

Letno poročilo v najnovejši izdaji centra za študije o ženskah v televizijskem in filmskem svetu univerze v San Diegu kaže, da je 40 odstotkov velikih ameriških filmov imelo žensko v glavni vlogi, medtem ko je bil delež moških v glavnih vlogah za tri odstotke višji. Preostalih 17 odstotkov so predstavljale glavne vloge, ki si jih je delilo več ljudi ali pa sta si glavni vlogi enakopravno delila moški in ženska.

To je najvišji delež, ki so ga zabeležili od začetka raziskav v letu 2002, ko je bilo žensk v glavnih vlogah 16 odstotkov. Najnižji delež je bil zabeležen leta 2011, in sicer 11 odstotkov. V poročilo je vključenih sto najuspešnejših filmov glede na lestvico spletne strani Box Office Mojo, med njimi Maščevalci: Zaključek, Joker in Zlohotnica: Vladarica zla.

03-filmoteka-zenskevfilmu.jpg
Zlohotnica: Vladarica zla, Maleficent: Mistress of Evil
promo

Malo slabši so rezultati v širših kategorijah: žensk v pomembnih vlogah, ki so se pojavile v več kot enem prizoru in so imele ključno vlogo pri poteku zgodbe, je za en odstotek več, in sicer 37 odstotkov, a se je za enako razliko zmanjšal delež vlog, v katerih govorijo ženske, in sicer na 34 odstotkov.

Za razliko v številu protagonistk je bila pomenljiva vpletenost žensk za kamero. Raziskava je odkrila, da so v filmih z vsaj eno režiserko in/ali scenaristko ženske zavzemale 58 odstotkov glavnih vlog. V primerjavi s tem so filmi, ki niso imeli režiserk ali scenaristk, imeli le 30 odstotkov žensk v glavnih vlogah.

05-tv-zakajzenskeubijajo-nosilna.jpg
Why Women Kill 2019
HBO

Da bi razumeli, kako so ženske prikazane na platnih, so v raziskavi vloge razdelili tudi po starosti, etnični pripadnosti in poklicu. Belke so zasedale 68 odstotkov ženskih vlog, temnopolte igralke 20 odstotkov, azijske sedem, zadnjih pet odstotkov pa so si lastile Latinoameričanke. Na nihanja v številkah so lahko vplivali posamezni filmi - triodstotno zvišanje azijskih vlog leta 2018 je bilo na primer po zaslugi filma Noro bogati Azijci.

ženske_simbol.jpg
Dolgotrajna okužba z visokorizičnimi genotipi HPV vodi tudi v raka ženskega zunanjega spolovila.
Profimedia

Služba je bila identificirana pri 61 odstotkih ženskih in 73 odstotkih moških vlog, le 26 odstotkov žensk pa je bilo na vodilnih položajih, v primerjavi s 74 odstotki moških.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 3, 17.1.2020