mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Lahko sir zamrznemo?

Revija Maja, 01.04.2018 15:01:14

Sir je trajno živilo. Trdi sir in siri, ki se prodajajo v rezinah, zorijo več let, preden sploh pridejo v trgovine, poleg tega jih voskasti ovoj ščiti pred raznimi škodljivimi snovmi iz okolja. Zakaj pa jih potem v prodajalnah shranjujejo v hladilnih omarah?

Delite na:
Lahko sir zamrznemo?
Revija Maja

Odgovor je preprost: ker se na ta način ustavi proces zorenja in ne za zaščito pred škodljivimi organizmi, kajti ti zaradi sirarskih bakterij praktično nimajo možnosti, da bi sir sploh napadli. 

Drugače je pri svežih sirih. Ker je v njih zelo malo ali sploh nič sirila, tudi nimajo zaščitnega plašča/skorje. Če takšnih sirov ne bi shranjevali na hladnem, bi se že v nekaj dneh pokvarili, poleg tega vanje dostikrat primešajo različne dodatke, kot so zelišča ali zelenjava, ki so še posebej nagnjeni h kvarjenju.

Mehki siri, kot sta camembert ali brie, pa zorijo izredno hitro in so že po nekaj tednih močno aromatični. Nujno jih je treba shranjevati v hladilniku. Hlad ustavi proces zorenja in sir ostane dalj časa uporaben.

Sveži in mehki

Zamrzovanje sira se načeloma ne priporoča, saj pod lediščem siri lahko izgubijo svoj tipični okus, postanejo drobljivi in tudi njihov videz se spremeni. To še posebej velja za trde sire, ki vsebujejo manj vode.

Če želimo sir vseeno zamrzniti, pazimo, da bo tesno zaprt/zavit, da vanj ne bo prodrla vlaga iz zraka oziroma se na njem ne naberejo vodni kristali. Odtajevanje pa naj bo počasno, kajti pri hitrem odmrzovanju se poškoduje tekstura sira. Najbolje se zamrzujejo mehki in sveži siri, ki imajo večji delež vode in manjši delež maščobe. Na ta način jim podaljšamo uporabnost za kar nekaj tednov, pri tem pa skoraj nič ne spremenijo okusa.

Preberite tudi: Od mornarskih do sofisticiranih črt. Kliknite TUKAJ!