Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kuhinja na vašem vrtu

Kristina Strašek, Dom2, 25.06.2019 15:01:37

S pomladjo in prvimi toplimi ter seveda daljšimi dnevi se začne tudi sezona piknikov in druženja na prostem. Sploh med poletjem se družine večkrat zberejo ob dobri hrani in pijači, kjer po večini dominira ponudba z žara.

Delite na:
Kuhinja na vašem vrtu
Zunanja kuhinja Dreamstime

Verjetno tudi vi premorete svoj žar, večjega ali manjšega, in vam kosila ali večerje na terasi niso tuji. So svojevrstno doživetje, ki popestri marsikateri konec tedna. A verjetno ste se tudi sami kdaj srečali s prostorsko stisko in tako vse potrebno za žar pripravljali v svoji kuhinji, kjer ste bili popolnoma odrezani od obiskovalcev, ki so lenobno posedali na vašem vrtu.

Da se temu izognete, si lahko omislite kar svojo zunanjo kuhinjo, ki vam bo olajšala delo, prav tako pa služila kot zanimiv dodatek v vašem eksterierju. Ni treba veliko, samo da je uporabno.

Omenjena zamisel je precej priljubljena in tako obstaja že nešteto primerov naredi sam ali DIY kuhinj. V nadaljevanju vam jih nekaj tudi predstavljamo, in kdo ve, morda v naboru najdete tudi takšno, ki bo kot naročena za vaš dom.

1.       Rustikalna zunanja kuhinja

Če ste si že prebrali članek o shabby chic dizajnu, ki ga najdete v reviji, potem vam je slika vsekakor jasna. Gre za starinsko in precej enostavno strukturo, ki temelji na naravnih elementih, z dodatkom funkcionalnosti. Pri gradnji tako uporabite kamen, ki ga obrusite ali pobarvate, pri tem pa poskrbite, da daje vtis starega.

dreamstime_m_65861185.jpg
Zunanja kuhinja
Dreamstime

2.       Mini zunanja kuhinja za manjše vrtove

Kot smo že omenili, ni treba veliko, da dosežemo želeno. Če vaš vrt ni tako velik, da bi si lahko omislili večjo kuhinjo (ali si navsezadnje tega niti ne želite), potem lahko imate manjšo različico, ki je sestavljena iz manjšega pulta in žara. Da bo funkcionalna, ji dodajte predale in police.

profimedia-0328846364.jpg
Zunanja kuhinja
Profimedia

3.       Uporabite odprte pergole

Če imate večji kuhinjski pult, potem ga lahko okrasite ali vsaj bolje umestite z uporabo odprte pergole. Ta bo kuhinji dodala pridih elegance. Pri tem je vseeno smiselno opozoriti, da poskrbite, da je razdalja med njo in pultom dovolj velika, da ne pride do neželene nesreče.

dreamstime_m_2472918.jpg
Zunanja kuhinja
Dreamstime

4.       Uporabite lesene zaboje

Še eden od zanimivih projektov naredi sam je ustvarjanje polic iz starih lesenih zabojev. Lahko jih prebarvate, jih primerno zaščitite in pričvrstite na zunanji zid. Pod njimi ustvarite pult iz prebarvanih lesenih desk, poleg pa prislonite še žar.

5.       Uporabite kamen

Če imate večji žar, ga lahko zagradite z zidaki, ki jih naložite enega na drugega. Na vsaki strani sta dve leseni mizici in poskrbite za njuno primerno zaščito. Majhno, a ljubko.

dreamstime_m_42556877.jpg
Zunanja kuhinja
Dreamstime

6.       Poletni prostor za zabave

Nekateri premorejo nekoliko večje zunanje površine in si tako lahko omislijo ne le manjši prostor za žar, ampak kar celotno kuhinjo. Če ste med njimi tudi vi, je omenjena zamisel vsekakor vredna razmisleka. Zunanja kuhinja ima lahko poleg žara še štedilnik, hladilnik, umivalnik ali pomivalni stroj, morda krušno peč in podobno.

dreamstime_m_51609858.jpg
Zunanja kuhinja
Dreamstime

7.       Za ljubitelje pice

Če namesto jedi z žara gostom raje postrežete z domačo pico, lahko naslednjič morda investirate v nabavo krušne ali druge peči. Potrebujete le še pult, na katerem razvlečete testo in ga napolnite z najljubšimi dodatki.  

8.       Preuredite okna

Ni pa vedno treba kuhinje prestaviti ven, ampak jo lahko z večjim oknom povežete z zunanjostjo. Pri tem pod okno postavite polico, ki lahko služi kot jedilna miza, morda bar. Tako boste z minimalno vložka naredili veliko.

9.       Vrtna hiška

Če imate tudi vi doma vrtno hiško, jo lahko uporabite za zunanjo kuhinjo. Poskrbite le, da je dovolj odprta, saj nočete, da se v njej zadržuje vroč in zadušljiv dim. Ustvarjate kuhinjo, in ne savne.

dreamstime_m_125187102.jpg
Zunanja kuhinja
Dreamstime

10.   Kuhinja z bazenom

Če imate doma bazen, potem je zunanja kuhinja z barom vsekakor odličen in skorajda nujen dodatek. Pri tem lahko uporabite naravne materiale, kot sta kamen in les, med sabo pa boste elemente v celoto povezali z rastlinami, morda kar s svojimi zelišči.

Objavljeno v reviji Dom2 št. 22, 25. 2. 2019.