Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Krivolov desetka populacijo ptic ujed na Slovenskem

Mirko Vorkapić, Novice Svet24, 19.11.2018 15:01:50

V bližini Ulcinja je padla z GPS-napravo opremljena ptica. Čeprav so jastreba sestrelili krivolovci nad Črno goro, ne gre sklepati, da krivolov tudi pri nas ni zelo razširjen.

Delite na:
Krivolov desetka populacijo ptic ujed na Slovenskem
Perje beloglavega jastreba, zraven tulec šibrovke, s katero se strelja ptice. Profimedia

O neprijetnem dogodku so nas obvestili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps), ki je v okviru projekta LIKE – Živeti na kraškem robu sodelovalo s hrvaškim partnerjem Biom in septembra na otoku Cres z GPS-napravami opremilo več beloglavih jastrebov. S pomočjo teh naprav za določanje lokacije sicer z veliko natančnostjo spremljajo jastrebe na njihovih poteh po Evropi. »Žal nas je pretresla novica, da je ena od označenih ptic nesrečno končala pod streli krivolovcev v Črni gori,« so nam sporočili.

Perunovo krvavo perje

Jastreb po imenu Perun je od letošnjega poletja bival v rehabilitacijskem centru v Belem. Po izpustitvi se je ptica nekaj časa zadrževala na območju otokov Krk, Rab in Pag, od koder je proti jugu odletela v družbi še enega sovrstnika in prispela do Črne gore, kjer so ga na območju Ulcinjskih solin opazovali ornitologi iz črnogorskega centra za zaščito in preučevanje ptic (Centar za zaštitu i proučavanje ptica). Le nekaj dni po prvem opazovanju ga v solinah in okolici ni bilo več mogoče opaziti, njegov oddajnik pa je prenehal pošiljati podatke o lokaciji. Črnogorski ornitologi so se odpravili na teren in pregledali širšo okolico Ulcinjskih solin, kjer so kmalu po začetku iskalne akcije našli njegovo perje, zraven pa tudi izstreljen tulec šibrovke za streljanje ptic.

Foto1_Izstreljen tulec šibrovke_Foto_ Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures.jpg
Perje beloglavega jastreba zraven ter tulec šibrovke s katero se strelja ptice.
Beli

Prikrita morija

Slovenija ni nikakršna oaza, v kateri bi bile ptice varne pred nezakonitim ubijanjem, pravijo v Doppsu. Še več, opažajo, da gre za resen problem. V društvu se v okviru projekta Adriatic Flyway 4 intenzivno ukvarjajo s problematiko nezakonitega lova in ubijanja ptic v Sloveniji. »Na osnovi trenutnega poznavanja problematike ocenjujemo, da je v Sloveniji letno nezakonito ubitih in ulovljenih od 8500 do 46.500 osebkov ptic, največ s strelnim orožjem (6000–30.000).« Dopps pojasnjuje velik razpon med številoma, saj gre za grobo oceno, narejeno na podlagi podatkov o nezakonitem lovu v obdobju med letoma 2000 in 2018. V društvu pravijo, da je probleme izredno težko odkriti, saj se dogajajo zelo razpršeno, ta dejanja pa med ljudmi pogosto niso razumljena kot prekršek, ki bi ga bilo treba prijaviti. Največ žrtev je sicer med pticami pevkami, a je po mnenju društva bolj problematičen nezakonit lov ujed, kot sta beloglavi jastreb in sokol selec, »saj je zaradi majhnih populacij vsak osebek pomemben.«

Foto2_Beloglavi jastreb opremljen z GPS oddajnikom_Foto_Matej Gamser.JPG
Beloglavi jastreb opremljen z GPS oddajnikom.
M.G.

Kaj krivolovci počno s temi pticami?

»Različno, v nekaterih primerih gre za preprodajo ptic za nezakonite restavracije v Italiji,« je pojasnila Tjaša Zagoršek iz Doppsa in dodala, da se pojavlja tudi lov na ujede, pri čemer to počno nekateri golobarji. Redka, vendar zelo problematična je kraja jajc ogroženim vrstam, kot je planinski orel.

Iščejo informacije

V Doppsu še vedno zbirajo podatke o nezakonitem lovu na ptice, zato vse ljubitelje narave in ptic prosijo, da jim ob zaznavi suma nezakonitega lova ali ubijanja ptic informacije posredujejo na naslov dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

Objavljeno v časniku Novice Svet24, št. 265, 17. 11. 2018.