stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Krasna ideja!

kl, 20.11.2020 11:56:48

Vse preveč še uporabnih stvari konča v smeteh. V Bistroju Bazilika pa so prišli na odlično idejo, ki jo pri nas vse premalokrat vidimo, čeprav je v tujini pogosta.

Delite na:
Krasna ideja!
Pri Bistroju Bazilika so na ulici ponudili stvari, ki jih ne potrebujejo več Facebook/Družina Bazilika

Letošnja pandemija je spremenila veliko stvari. Posebej je prizadela gostinsko dejavnost, zaradi katere so se mnogi znašli na robu preživetja. Darja Končarevič, "mati" Družine Bazilika, gostinskega podjetja, pa pravi, da je to bil zanjo čas, ko je lahko tudi premislila, kaj zdaj in kako naprej.

Tako se je odločila, da bo zaprla dva od njenih lokalov, Bazilika Bistro in Bazilika Caffe, ki ju ima v središču Ljubljane.

"Sicer sem želela, da bi zaprtje potekalo bolj 'slovesno', da bi trajalo dlje časa, v katerem bi gostom ponudili naše najbolj priljubljene jedi, naredili retrospektivno razstavo in tako dalje, žal pa je epidemija te načrte porušila," pravi Darja.

b4196bf6d52d32e29188595de795a52e.jpeg

Tako so morali narediti vse bolj na hitro. A ko so se v Bistroju spravili na delo in začeli pospravljati, se je porodila tudi ideja, da bi še uporabne predmete iz lokala podarili. "Vse preveč še uporabnih predmetov konča na smetišču, kar je žalostno," pravi Darja, "komu pa zagotovo še lahko pridejo prav."

Tako so na ulico postavili mizici s predmeti in na Facebooku objavili, da praznijo Bistro ter pozvali ljudi, naj pridejo mimo in od ponujenih predmetov vzamejo tisto, za kar menijo, da jim lahko še kdaj koristi.

"Ni bilo zelo veliko predmetov," je povedala Darja, "Najljubše smo odbdržali, bili pa so pekači za pico, vrči za vodo, nekaj gospodinjskih aparatov, za katere smo se odločili, da jih ne bomo več potrebovali ... take stvari."

Odziv je bil velik.  V pol ure so mimoidoči odnesli vse ponujene predmete. "Celo v Bistro so prihajali medtem, ko smo ga praznili in spraševali, če je še kaj. Telefonirali so mi, če lahko dam kaj na stran. Bala sem se, da nam bodo začeli odnašati mize," v smehu pripoveduje Darja.

Povedala je tudi, da se za zaprtje lokalov ni odločila izključno zaradi razmer, ki nam jih diktira epidemija. "Šlo je za intimno poslovno odločitev," nam je povedala. "Vzela sem si čas in premišljevala, potem pa se odločila." Sama namreč vodi kar šest lokalov in sklenila je, da je to za eno osebo preveč. Ima pa tudi nove ideje, ki bi jih rada preizkusila, nam je še povedala inovativna kuharica, podjetnica in avtorica knjige "Toplo priporočam".

Ideja, da bi še uporabne predmete podarili, sicer ni nova. V tujini je ob zapiranju ali prenovi lokalov ali selitvah ta način precej pogost, pri nas pa ga premalokrat vidimo. Pri tem pa ne gre samo za dobrodelnost, to je tudi okolju prijazen in trajnostni način ponovne uporabe predmetov, ki bi sicer končali na smetiščih.