Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Končno doma! 30 let pohištvenega sejma v Ljubljani

Oglasno sporočilo, 04.11.2019 12:20:08

30. Ambient Ljubljana – sejem pohištva in notranje opreme ter 4. Dom Plus s stavbnim pohištvom, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažnimi hišami odpirata vrata Gospodarskega razstavišča, od srede do nedelje, od 6. do 10. novembra.

Delite na:
Končno doma! 30 let pohištvenega sejma v Ljubljani
Ambient in Dom plus .

Pod isto streho se na obeh sejmih predstavlja 222 podjetij iz 21 držav. Tudi letos spremljevalni program ponuja projekte s skupnim imenovalcem TOP: razstavo petih oblikovalsko izstopajočih izdelkov po izboru posebne mednarodne komisije – TOP 5, 10. borzo in razstavo mladih, še neuveljavljenih arhitektov, oblikovalcev in drugih kreativcev – TOP IDEJE ter brezplačno arhitekturno svetovanje – TOP ARHITEKT. Tokrat se v vlogi Posebnega gosta predstavlja hrvaška blagovna znamka NUNC. Vse dni sejma pa je na voljo brezplačno svetovanje svetovalcev in strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in Mreže EN SVET – Eko sklada.

Z eno vstopnico na dva sejma

Z eno vstopnico je mogoče obiskati dva sejma. Hkrati s 30. pohištvenim sejmom poteka četrto leto še jesenska različica sejma Dom. Segment iz graditeljskega programa, kot je stavbno pohištvo, pa je Gospodarsko razstavišče pripojilo pohištvenemu sejmu že v devetdesetih letih.

»Ljubljanski pohištveni sejem, kot se je pred 30 leti imenoval, je kljuboval drastičnim spremembam, ki so jim botrovale nove politične in gospodarske razmere v komaj nastali državi Sloveniji. Bil je neke vrste poligon, ki je preizkušal, kako trden most bo zdržal čase recesije, množičnega propada tovarn lesno predelovalne in pohištvene industrije. Vse bolj je postajal ambient, v katerem so s svojimi izdelki vedno bolj izstopala mala mizarska, večinoma družinska podjetja. Leta 2010 smo sejem preimenovali v Ambient Ljubljana – sejem pohištva in ga v vsebinskem pogledu obogatili z vrsto novih projektov, kot spremljajo razstavne prostore razstavljavcev še danes,» mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

Vstop na sejmišče s cenejšo vstopnico Happy Hour: od srede do petka med 12. in 16. uro, v soboto in nedeljo od 16. ure dalje.

S spletno vstopnico brezplačno z avtobusom LPP – z nakupom vstopnice prek spleta si obiskovalci zagotovijo še brezplačen prevoz z avtobusiLPP do sejmišča in nazaj na dan obiska sejma. S sejmišča se z LPP lahko brezplačno odpeljete tudi z vstopnico, ki ste jo tisti dan kupili na blagajni sejma.

10. Top ideje – sveže, kreativne ideje mladih

Letos se na borzi in razstavi predstavlja 26 mladih razstavljavcev. »Ob deseti jubilejni obletnici naj najprej omenimo, da je razstava Top ideje sprva nastajala v želji, da predvsem mlade ustvarjalce poveže in predstavi proizvajalcem pohištva in notranje opreme. Poleg razstave dogodek tako dobi tudi sopomenko oblikovalska borza. Eden vodilnih protagonistov, ki je že takrat uvidel to nujno smiselnost povezovanja oblikovalske stroke in industrije, je prof. Vladimir Pezdirc z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Pravzaprav načrtovanje novega dogodka sovpada z leti krize in naposled Gospodarsko razstavišče leta 2010 precej pogumno poda pobudo za ustanovitev nove sodobne vsebine v okviru pohištvenega sejma Ambient Ljubljana. Zavedanju pomembnosti strateškega partnerstva z gospodarstvom pa na tem mestu doda še bistveno humanistično noto, ki razume potrebe mladih, socialne aspekte in tako vse bolj postaja vez med njihovo ustvarjalnostjo in uveljavitvijo na trgu. Ta univerzalnost dogodku vdihuje dodatno življenjskost prostora, kjer mladi ustvarjalci že deset let navdušujejo s svojo energijo in svežimi idejami za prihodnost,» v sejemskem katalogu predstavlja Top ideje idejni vodja projekta Ernest Nograšek. Posebno mesto imajo tokrat mize. Gre za projekte različnih vrst miz, ki se razlikujejo po svoji namembnosti, in vendar je vsem skupno, da spet postanejo center druženja ali pogovora, kot to ugotavljajo nekateri ustvarjalci.

Ambient in Dom plus 65.jpg
Ambient in Dom plus
.


Arhitekturna svetovalnica TOP arhitekt
V arhitekturni svetovalnici letos sodelujejo štirje biroji. Zainteresirani se v naprej prijavijo na spletnih straneh sejma na 30-minutni termin, TOP arhitekti pa jim ponudijo strokovno pomoč in nasvete, kako ustvariti bivalni prostor. Tako postane oblikovanje ambientov dostopno vsem, zagotovo pa se obrestuje na dolgi rok, ker je strokovno, domišljeno in funkcionalno.

Ambient in Dom plus 22.jpg
Ambient in Dom plus
.


Razstave 30. Ambienta Ljubljana
Na ogled je TOP 5 – razstava nagrajenih izdelkov letošnjega sejma Ambient Ljubljana. Na sejmu bodo podelili še druge nagrade in priznanja, kot so nagrada Društva oblikovalcev Slovenije, Zlata plaketa revije Naš dom ter 3 enakovredna priznanja Top ideje. Kot Posebni gost se letos predstavlja hrvaška oblikovalska znamka NUNC s svojo prvo in vsestransko zbirko pohištva od stolov, mizic, postelje idr. do lesenega delilnika prostorov. Na sejmu s posebno razstavo Papiro-logía sodelujejo še magistrski študenti industrijskega oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Brezplačni strokovni nasveti GI ZRMK in Mreže EN SVET – Eko sklada
Arhitekti, statiki, gradbeni fiziki in drugi strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK vse dni sejmov od 11. do 18. ure svetujejo glede gradnje in prenove hiše ali stanovanja v luči skoraj nič-energijskega standarda, ki bo stopil v veljavo že čez dobro leto dni, za javni sektor pa je že v veljavi. Skoraj nič-energijska hiša mora biti čim bolj energijsko učinkovita in uporabljati v čim večji meri obnovljive vire energije, pri tem je treba upoštevati vseživljenjske stroške.

Vse dni sejmov od 10.00 do 18.45 pa se odvijajo še samodejne predstavitve in predavanja z aktualnimi vsebinami s področja graditeljstva. Priporočajo, da si zainteresirani prek e-pošte – gcs@gi-zrmk.si predhodno rezervirajo termin svetovanja in predhodno pošljejo načrt, skico ali fotografije. Individualno svetovanje traja 30 minut.

Z brezplačnimi nasveti in razgovori sodelujejo tudi svetovalci Mreže EN SVET – Eko sklad. Pomagajo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah. Svetovanje povečuje energetsko ozaveščenost obiskovalcev, povečuje prihranke energije in zmanjšuje emisije toplogrednih plinov ter s tem olajšuje uresničevanje nekaterih ukrepov in programov energetske politike.

Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog.

Odpiralni čas:
6.–9. november 10.00 - 19.00
10. november 10.00 - 18.00

Odkrijte najsodobnejše trende bivanja, poiščite sveže ideje za vaš dom, posvetujte se s ponudniki in neodvisnimi strokovnjaki, izkoristite sejemske ugodnosti!

Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog.

Odpiralni čas:
6.–9. november 10.00 - 19.00
10. november 10.00 - 18.00

Odkrijte najsodobnejše trende bivanja, poiščite sveže ideje za vaš dom, posvetujte se s ponudniki in neodvisnimi strokovnjaki, izkoristite sejemske ugodnosti!