kartoskop Dobra karma

Dannyjev kartoskop od 21. do 26. oktobra: teden ...

3 Matej Križanič (STA) Svet24.si

Direktor DSO Preddvor Matej Križanič podal ...

erjavec desus bobo1 Reporter.si

Bodo zaradi epidemije prestavili kongres Desusa? ...

otroci DSO preddvor Svet24.si

Pretep med starostniki: »Vse jim uhaja izpod ...

tomaž-gantar Necenzurirano

Na ministrstvu za zdravje frči perje

lepa-brena, hišna-pomočnica Odkrito.si

Brenina hišna pomočnica je živi magnet

Sara Rutar-Nova-Iskreno o Njena.si

Sara Rutar srečna, da se je rešila toksičnih ...

Kdo popije največ kave? Američani? Bosanci? Turki? ... Ah, kje pa!

kl, 14.10.2020 15:30:08

Ste že popili kavico? Slovenci je popijemo kar precej, vendar pa se že zdaleč ne moremo primerjati z največjimi porabniki črne tekočine s severa Evrope

Delite na:
Kdo popije največ kave? Američani? Bosanci? Turki? ... Ah, kje pa!
Kofetarica Ivane Kobilce wikipedija

Ogromno ljudi si brez skodelice kave ne zna predstavljati dneva ali celo življenja. "Greva na kofe?" je eden največkrat izgovorjenih stavkov ne le pri nas, pač pa na svetu.

In čeprav Slovenci popijemo kar precej črnega napitka, še zdaleč nismo med največjimi uživalci kave. Smo pa visoko, to je res. Če bi povprašali, takole na hitro, kje mislite, da popijejo največ kave na prebivalca, bi odgovori verjetno bili, da v Ameriki, Bosni, Turčiji, Braziliji, morda Italiji, ki tradicionalno veljajo za "prestolnice kave". Pa bi se motili. Največ kave letno na prebivalca porabijo - Skandinavci.

Od teh pa kar 12 kg na prebivalca, na Finskem. Tem sledijo Norvežani z 9,9 kg, Islandci z 9 kg, v prvo peterico pa se uvrščajo še DanciNizozemci in Švedi.

kofe.jpg
Lestvica največjih porabnikov kave na svetu
t3tech.si

Domovina espressa, kapučina in še kakšne variante kave, Italija, je s 5,9 kilogrami šele na 13. mestu. Potem pa smo tukaj že Slovenci. Poprečen Slovenec ali Slovenka na leto porabi 5,8 kilograma kave in pri tem smo izenačeni z Brazilci.

Smo pa med državami nekdanje Jugoslavije na drugem mestu. Pred nami so prebivalci BiH, ki porabijo le malo več kave kot mi - letno 6,2 kg. Sosednji Hrvatje so s 5,10 kg za nami. Srbov, recimo, pa na lestvici sploh ni. Kot tudi Turkov ne.

Američani, na primer, ki se v vsakem filmu ali nadaljevanki nacejajo s kavo, so zadnji na lestvici, s "samo" 4,2o kg. Sicer pa, saj vemo, kakšna je v resnici ameriška kava ... navadna črna voda.