zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

zlatko zahovic dw Svet24.si

Lokalni šerif Zahović se ne da motiti

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

Lara Kadis Najstnica.si

Lara Kadis: Za uspeh sta potrebna talent in trud

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Življenjski slog

Katero vodo pijete?

Zoran Franc, 12.01.2018 12:01:23

Slovenija je izjemno bogata z vodami. A niso vse vode enako kakovostne. Prav tako ni vsak vrelec že kar mineralni vrelec. Sestava nekaterih slovenskih mineralnih voda je tako kakovostna, da se uvrščajo v sam vrh.

Delite na:
Katero vodo pijete?
Regionalne modele so uspešno že izvedli v delih Nemčije, Grčije in Francije, Slovenija pa je prva evropska država, ki ima sistem vzpostavljen na celotnem območju. Profimedia

Naj najprej povemo, da mineralne vode pijemo, v termalnih pa se kopamo, da bi se počutili bolje. A da bo res jasno, v čem se mineralna voda razlikuje od namizne in zakaj so zdravilišča skozi leta vse bolj prepoznavna tudi zaradi termalnih in mineralnih voda, na kratko pojasnimo osnovne razlike. Lahko pa pokukate tudi v pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi, kjer dobite še bolj podrobne informacije.

Kaj je namizna voda?

Namizna voda je pripravljena iz pitne vode in lahko vsebuje eno ali več dodanih surovin (natrijev klorid, kalijev klorid, natrijev karbonat, morsko vodo, ogljikov dioksid ...) ter je namenjena za prehrano ljudi. Glede mikrobioloških zahtev in fizikalno-kemijskih lastnosti mora izpolnjevati pogoje iz predpisa, ki ureja pitno vodo.

mineralna voda
Redno uživanje naravne mineralne vode pomaga pri hujšanju, spodbuja rast mišične mase, povečuje količino mineralov v telesu in pripomore k splošnemu izboljšanju počutja.
profimedia

Katera voda je izvirska? 

Kot izvirska voda se označi voda, ki je v svojem naravnem stanju namenjena prehrani ljudi in se polni na izviru. Če je bila obdelana z zrakom, obogatenim z ozonom, mora imeti na označbi navedbo: »Voda, obdelana s postopkom oksidacije z zrakom, obogatenim z ozonom.«

izvirska voda
Izvirsko vodo boste našli že na sprehodu na bližnji hrib.
profimedia

Kaj pa mineralna voda? 

Naravna mineralna voda ima lastnosti, zaradi katerih se jasno razlikuje od pitne vode. Posebne lastnosti izhajajo iz vsebnosti mineralnih snovi, kemijskih elementov v sledovih oziroma drugih sestavin, voda pa ima lahko nekatere prehrambno-fiziološke učinke. Svoj izvor ima v podzemnem vodnem viru, zaščitenem pred kakršnokoli možnostjo kontaminacije in izteka, ali se črpa na izviru iz enega ali več naravnih iztokov ali vrtin. Tudi po polnjenju ima enako čistost kot pri izvoru. Sestava, temperatura in druge pomembne lastnosti naravne mineralne vode morajo biti stalne v okviru naravnih nihanj. Pri izvirski vodi pa je morda pomembna razlika ta, da ni potreben postopek registracije in se ne vodi poseben register, tako kot to velja za naravne mineralne vode.

Preberite tudi: Zelene sostanovalke za prijetnejše bivanje. Kliknite TUKAJ!