mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kam z odpadno električno in elektronsko opremo?

C. R., 23.09.2019 20:00:00

Ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo predpisuje posebna Uredba o odpadni električni in elektronski opremi. Postavlja pravila, da trgovec poskrbi, da se lahko odpadna električna in elektronska oprema odda v razgradnjo in nadaljnjo predelavo.

Delite na:
Kam z odpadno električno in elektronsko opremo?
odpadna elektronika AdobeStock

Odpadna električna in elektronska oprema ne spada med mešane komunalne odpadke. Oddamo jo lahko na tri različne načine: ob nakupu nove električne in elektronske opreme, v zbirnih centrih skupnega načrta ali izvajalcu javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.

Pomembno je, da če je električna in elektronska oprema še uporabna, prednostno poskusimo zagotoviti njeno ponovno uporabo, preden jo oddamo. 

znak2.png
recikel
recikel

Ob nakupu električne opreme

Ob nakupu nove električne in elektronske opreme (EEO) ima končni uporabnik pravico, da brezplačno odda odpadno električno in elektronsko opremo, ki je po namenu uporabe in razvrstitvi v razred EEO enaka dobavljivi EEO, število kosov pa je enako številu kosov dobavljene električne in elektronske opreme.
Distributer, ki zagotavlja dostopnost plinskih sijalk na trgu, mora od končnega uporabnika brezplačno prevzeti odpadne plinske sijalke brez obveznosti nakupa novih plinskih sijalk. 

Zbirni centri skupnega načrta

Nosilec skupnega načrta je pripravil tudi pogodbene zbiralnice odpadne električne in elektronske opreme, ki lahko brezplačno prevzamejo odpadno električno in elektronsko opremo od fizičnih ali pravnih oseb. Odpadna oprema nato potuje v obdelavo in na koncu zagotavlja skupni načrt, da sestavne dele odpadne opreme predela pri pooblaščenih predelovalcih.

znak1.png
Znak, ki prikazuje ločeno zbiranje odpadne električne in elektronske opreme.
recikel

Izvajalci javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki
Fizična oseba lahko odda odpadno električno in elektronsko opremo v zbirne centre izvajalca javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (komunalno podjetje), ki mora zagotoviti prostor, kjer se odpadna električna in elektronska oprema skladišči, preden jo odda nosilcu skupnega načrta ravnanja z električno in elektronsko opremo. Ta zagotovi prevzem prek zbiralcev in odda obdelovalcem. Odpadna oprema nato potuje v obdelavo in na koncu zagotavlja skupni načrt, da sestavne dele odpadne opreme predela pri pooblaščenih predelovalcih.

POMEN LOČENEGA ZBIRANJA OEEO

Količina odpadne električne in elektronske opreme v primerjavi z drugimi odpadki raste trikrat hitreje. Ustrezno oddano odpadno električno in elektronsko opremo je mogoče v veliki meri reciklirati, nekatere celo 90-odstotno. Povprečno slovensko gospodinjstvo v enem letu kupi 38 kg nove električne in elektronske opreme, zbere pa le 15 kg odpadne električne in elektronske opreme. Pomembno je, da odpadno električno in elektronsko opremo oddamo pravilno in tako omogočimo nadaljnjo predelavo tega odpadka ter ohranjamo naravne vire, varujemo okolje in človeško zdravje.

recikel.png

Vse to v okviru skupnega načrta ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo zagotavlja nosilec skupnega načrta RECIKEL d.o.o. Naj odpadna električna in elektorska oprema postane na koncu dobe trajanja nov vir surovin.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 8, 12. 8. 2019